Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Negatív a Szegeden vizsgált pár mintája

Szeged - Magyarországon továbbra sincs jelen az egyre több halálos áldozattal járó E-coli baktérium-fertőzés, Lengyelországban viszont a vizsgálatok megerősítették a második, E-coli okozta hasmenéses fertőzést egy 7 éves fiú esetében.
Az első regisztrált lengyel eset egy 29 éves, tartósan Németországban élő, jelenleg a szczecini kórházban ápolt 29 éves nő.

Tombácz Zsuzsanna megbízott megyei tisztifőorvos a delmagyar.hu-nak a hazai előkészületekről elmondta: megerősítették a figyelő rendszert, ami azt jelenti, hogy minden észlelő orvosnak kötelessége azonnal telefonon jelenteni az ÁNTSZ-nek, ha olyan beteg kerül az alap- vagy a szakellátásba, akinek az anamnézisében Németország szerepel. Azaz ott járt, vagy kontaktusba került valakivel Németországból, és hasmenése van, esetleg véres a széklete vagy komolyabb veseelégtelenség tapasztalható nála.

A járványügyi vizsgálat során az ÁNTSZ kikérdezi a beteget és ellenőrzi a székletmintát. Ennek nem várják meg az eredményét, hanem azonnal mintát küldenek az Országos Epidemiológai Központba, ahol szintén vizsgálatot végeznek.

Ha kimutatják a toxintermelő E-coli baktériumot, akkor válik bizonyítottá az eset. Eddig nem volt még ilyen. Az elmúlt héten egy Németországból érkező és Romániába tartó párt vizsgáltak Szegeden, de esetükben is negatív lett az eredményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a szegedi könyvváros

Noha a 82. ünnepi könyvhét és a 10. gyermekkönyvnapok 21 szegedi sátra szerdán bezárt, csütörtökre is maradt a 110 programból. Tovább olvasom