Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Négy afgán agárral jár kozmetikushoz Mónika

Szeged - Harmath Mónika nyolc évvel ezelőtt találkozott egy macskalelkű afgán agárral. Azóta kétszeres bronzkoszorús kutyatenyésztő vált belőle.
– Még barlangrajzokon is megörökítették őket – simogatja meg Harmath Mónika legfiatalabb afgán agarát, Rinyát. Összesen négyet tart otthon. A szegedi tenyésztő 8 éve foglalkozik ezekkel az állatokkal, Horvátországban látott először ilyen agarat, akkor még dobermannja volt. – Hamar kiderült, nem egy szolgalelkű, az ember akaratának magát alávető kutyáról van szó. Önálló jellem, nem követ minden utasítást. Kicsit macskalelkű – mondja Mónika. Azóta tenyésztésbe fogott, de mint mondja, megélni nem lehet belőle, inkább hobbinak tekinti. Kutyái mind nőstények, amelyeket mesterségesen termékenyítenek meg külföldön élő kanok. Egyikükre, Madinára egy Moszkvában élő spanyol kan vár. De sajnos csak postai úton találkoznak. – Ha a kanokon múlna, kis túlzással kihalna a faj. Egyszerűen nem fedeznek. 90 százalékban mesterséges úton termékenyítik meg a nőstényeket, most postán küldik a jövendőbeli utódokat – meséli Mónika.

A kutyákat szépség- és futóversenyre viszi barátnője, Török Adrienn segítségével. Adrienn a kiállításokon az állatok felvezetője, az utolsó alkalommal még díjat is kapott érte Horvátországban. Futóversenyekre is szívesen viszik az állatokat, itt gépesített nyúlüldözés a feladat.

Négy afgán agárral jár kozmetikushoz Mónika. Fotó: Schmidt Andrea

– A hatalmas, többkilónyi szőrük természetesen lassítja őket, de így is gyorsan szaladnak. Lehetnek különböző országok fiatal bajnokai, majd felnőtt bajnokai, lehetnek nemzetközi bajnokok. Büszkék vagyunk a csajokra – mondja a gazda, aki naponta 3 órát foglalkozik intenzíven az állatokkal. Sokat fésüli őket, kozmetikushoz is jár velük. Hátukat ugyanis trimmelni, azaz nyírni, szőrteleníteni kell, különben nagyon megnőne. Mónikáék budapesti tenyésztőtársával egyedüliként kétszeres bronzkoszorús mestertenyésztők, immár négygenerációnyi afgán agaruk nyert nemzetközi díjat.

– Nem mindenkinek való ez az állat. Aki azt hiszi, könnyen idomítható, alázatos házi kutyát kap, téved – mondja Mónika. Közben Rinya barátnőjére, Adrira fekszik, és nem engedi sehová, csak játszani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gubás Gabi pihen a nyáron

Gubás Gabit baleset érte az évad utolsó főpróbáján a Thália Színházban. Kificamodott a könyöke, így … Tovább olvasom