Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Négy bemutató lesz idén a Dóm téren

Szeged - A Szegedi Szabadtéri Játékok vezérkara szerdán sajtótájékoztatót tartott Budapesten, a Dunán ringó Spoon Café & Lounge hajón a fesztivál programjáról. Öt produkciót, köztük négy bemutatót láthat a közönség a Dóm téren július 4-e és augusztus 21-e között.
A Szegedi Szabadtéri Játékok vezérkara szerdán sajtótájékoztatót tartott Budapesten, a Dunán ringó Spoon Café & Lounge hajón a fesztivál programjáról. Ezen a nyáron négy új produkciót láthat a közönség a Dóm téren – a Turandot, a Szentivánéji álom, a Benyovszky és az István, a király előkészületeiről is beszámoltak. A jegyek fele már elfogyott.

A Szegedi Szabadtéri Játékokon a Turandottal indul az évad, majd visszatér a tavaly bemutatott Marica grófnő. A Dóm téren tartják az új magyar musical, a Szentivánéji álom ősbemutatóját. Benyovszky címmel a Ghymes együttes élő zenéjére és Zsuráfszki Zoltán koreográfiájára pedig egy zenés táncszínházi bemutató készül. Az évadot az István, a király jubileumi előadássorozata zárja. A szabadtéri játékok előadásaira a jegyek csaknem fele már elkelt.

A jegyértékesítési rekord annak tulajdonítható, hogy soha ilyen korán nem kezdték el árulni a nyári játékokra a belépőket. Amint véget ért a tavalyi szabadtéri szezon, már meghirdették a 2008-as évadot, és szeptembertől elkezdték árulni a jegyeket.

A szabadtéri színházi rendezvénysorozat nyitódarabja július 4-én Puccini: Turandot című operája. Utoljára 1989-ben vitték színre Szegeden a 150 évvel ezelőtt született zeneszerző operáját. A darab huszonegyedik századi látványvilágát Kesselyák Gergely rendező valósítja meg. A legfiatalabb nézőkre is gondoltak a szervezők, így Puccini operáját magyar nyelven mutatják be július 4-én és 6-án Rálik Szilviával a címszerepben.

A Szentivánéji álom Titaniáját, Janza Katát a szerző, Szakcsi Lakatos Béla kísérte szintetizátoron. Fotó: Hollósi Zsolt
A Szentivánéji álom Titaniáját, Janza Katát a szerző, Szakcsi Lakatos Béla kísérte szintetizátoron. Fotó: Hollósi Zsolt

A Marica grófnőt ebben az évadban is láthatja a közönség a Dóm téren július 11-12-13-án. Július 25-én mutatja be a Szegedi Szabadtéri Játékok a Budapesti Operettszínház közreműködésével a Szentivánéji álom musical-változatát. A worldmusical zeneszerzője Szakcsi Lakatos Béla, szövegírója Müller Péter Sziámi, rendezője pedig Kerényi Miklós Gábor. Müller Péter Sziámi az ősbemutató kapcsán elmondta: a Szentivánéji álom az a darab, aminek háromrétegű világát igazából senki nem érti. A zenés színpadi produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy érthetővé tegyék ezeket a rétegeket, tette hozzá. A Szentivánéji álom szereplői a Budapesti Operettszínház népszerű sztárjai, így többek között Dolhai Attila, Bereczki Zoltán, Vágó Bernadett, Janza Kata és Szabó P. Szilveszter előadásában láthatja a közönség a worldmusicalt.

Augusztus 9-én és 10-én a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál keretében mutatják be a híres kalandor, utazó Benyovszky Móric életét feldolgozó zenés táncszínházi előadást. A világpolgár utazásait egy hatalmas hajó szimbolizálja majd a Dóm téren, magát Benyovszky-t pedig hárman is megszemélyesítik. A narrátor mellett, egy táncos és Szarka Tamás (a Ghymes együttes vezetője) hegedűjátéka meséli el a kalandos életutat.

Augusztus 17., 19., 20., és 21-én rendhagyó István, a király előadássorozattal várják a közönséget a Dóm téren. Az MTV "A társulat" című műsorának keretében válogatják ki a szereplőket, így áprilisban még csak három fellépőt tudtak megnevezni a szervezők. Gizella szerepét Simon Boglárka, Laborcét pedig Varga Lajos énekli majd. Érdekesség, hogy míg a 25 évvel ezelőtt bemutatott darabban a Táltos szerepében Deák "Bill" Gyulát láthatta, hallhatta a közönség, a jubileumi előadáson Fejes Szandra lép majd színpadra, mint Táltosasszony.

A fesztivál éves költségvetése 700 millió forint. Ebből 220 millió forintot Szeged város önkormányzata biztosít számukra. A fesztivál költségvetésének legnagyobb hányadát pedig a saját bevételek adják, tette hozzá Mádi Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogcédula a bűnmegelőzési Szabadegyetem zárónapján

Szeged - Csütörtökön zárul a neves szakembereket felvonultató bűnmegelőzési Szabadegyetem a Csongrád… Tovább olvasom