Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Négy csőtörés egymás után

Közlekedési káosz, por vagy sár felül – megroppanó vízcsövek alul. A Bakay Nándor utca és a környék lakói egyre türelmetlenebbül várják a csatornázás befejezését. A felfordulásnak még messze van a vége. A teljes befejezésre, vagyis a használható utcákra szeptemberig várni kell.
A Cserzy Mihály utcában lakó Fehér Józsefné a kislányának palackban tartalékolt innivalót. Fotó: Segesvári Csaba
– Másfél hét alatt negyedszer nincs vizünk a Cserzy Mihály utcában. Egyik nap egész délelőtt nem volt, utána egész napra kimaradt a szolgáltatás. Másnap elővigyázatosságból üvegeket töltöttem tele, hogy inni tudjunk, ha a fürdés ki is marad – panaszolta Fehér Józsefné.

A szomszédban lakó Kószó Józsefné kifolyatta a vizet, amikor visszakapcsolták, hogy ne legyen sárgás, zavaros. Örült, hogy mire elindul otthonról, le tud tusolni. Viszont amikor készülődni kezdett, már megint nem folyt a víz. Az asszony először a vízmű ügyeletét hívta. A diszpécser is furcsállotta a helyzetet, hiszen négy csőtörés egymás után – kicsit sok. Az asszony nem érti: ha csatornát vagy utat építenek a környéken, az miért jár együtt sorozatos csőtöréssel?

– A Vasas Szent Péter és a Cserzy Mihály utca környéken valóban több csőtörés fordult elő az elmúlt napokban – ismerte el a Szegedi Vízmű Zrt. Az okokról azt közölték, hogy a talaj mozgatására, vagy „a nagyobb mennyiségű csapadék következtében összetömörödő talaj hatására" megroppantak a csövek. És hogy a szerelés utáni sárgás színű, zavaros víz nem káros az egészségre.

A Bakay utca környékén tehát nem csupán a felszínen áll a bál. Mint már megírtuk, hetek óta megközelíthetetlenek egyes utcák, közlekedési káosz alakult ki. A feltornyozott homokhegyeket száraz időben széthordja a szél, esőben a sár az úr. A föld alatt a csatornázók hibákat tártak fel, és maguk is okoztak.

– Nincs építkezés hiba nélkül. A környék utcáinak felbontásakor számos vezetékhibát észleltünk a lakossági rákötéseknél. Volt, ahol szivárgott, volt, ahol felbugyogott a víz – fogalmazott a rókusi csatornázást vezető Révész János. A Betonút Zrt. munkatársa hozzátette, találtak vezetéket, amely nem a vízmű által megjelölt helyen húzódott. De az is előfordult, hogy a gépeik ástak mélyebbre a kelleténél, megrongálva a vezetékeket.
Szeptemberig tart
A Bakay Nándor utca környéki felfordulásnak még messze van a vége. A teljes befejezésre, vagyis a használható utcákra szeptemberig várni kell. Ezt megerősítette a kivitelezés műszaki ellenőre, a Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. munkatársa. Bucsányi István elmondta, a munka a sok csapadék ellenére ütemezés szerint halad. Noha csak száraz időben tudnak aszfaltozni, és az egész csatornázott területet egy egységként kezelik, igyekezett a háborgó lakókat megnyugtatni. A Vasas Szent Péter utcában a hónap végéig elkészülnek, és folyamatosan haladnak a Cserzy, a Csemegi és a Teréz utcában. A Bakay utcán pedig már kiértek a körforgalomig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint mindenki maga irt szúnyogot

Egyszer volt összehangolt szúnyogirtás Csongrád megyében – és lehet, hogy utoljára. A múlt… Tovább olvasom