Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Négy évszakos víziváros épül Szegeden

Szeged - Két hét múlva bontással kezdődik az újszegedi gyógy-, wellness- és élményfürdő építése. A Ligetfürdő azonban a munka idején sem zár be. Az új létesítményt 2009 karácsonyára adják át. Kedden lakossági fórumot rendeztek a városházán a fürdőberuházásról.
Felgyorsulnak az események: jogerőre emelkedett az Aqualand építési engedélye, a napokban írják alá a közbeszerzési pályázaton nyertes kivitelezővel a szerződést, és két hét múlva már bontják a Gombát, valamint a környezetében lévő épületeket. Ezzel elkezdődik az újszegedi hatalmas fürdőkomplexum, a gyógy-, wellness- és élményfürdő építése. Ezek az új információk a tegnapi lakossági fórumon hangzottak el.

A megaépítkezés 2009 karácsonyára fejeződik be, de se az idei, se a jövő nyári strandszezont nem befolyásolja a beruházás: zavartalanul lehet használni a Ligetfürdő medencéit.

Lakossági fórum a szegedi városházán. Előtérben a beruházás Fotó: Karnok Csaba
Lakossági fórum a szegedi városházán. Előtérben a beruházás.
Fotó: Karnok Csaba

Egyik magyarországi élményfürdőhöz sem hasonlítható a négyszintes, fedett élménymedencés szegedi Aqualand. A fürdő közel 3 és fél hektáros alapterületén 5 ezer négyzetmétert foglal el a négy évszakos „víziváros", egyszerre 2500 vendéget fogadhatnak. Szegeden lesz Európa leghosszabb vízi csúszdája. A 27 méter magas, lifttel megközelíthető toronyból induló pálya csak egy a csongrádi megyeszékhelyen épülő új, a 7 milliárd forintot is meghaladó költségvetéssel épülő fürdő különlegességei közül.


A Hunguest Hotels a fürdőfejlesztéssel párhuzamosan 2009 nyarára felújítja a SZUE szomszédjában álló szállodáját, a Forrást. A mintegy egymilliárd forintos projekt eredményeként a mostani háromcsillagos szálloda kap egy negyedik csillagot is. A beruházások megtérülését a szálló forgalmának növekedésétől várják.

Részlet a fürdő látványtervéből
Részlet a fürdő látványtervéből.

A számítások szerint a beruházás révén a város turisztikai és különböző adóbevételekből 100-200 millió forintra számíthat évente.

A projekt finanszírozása

A szegedi önkormányzat és a Hunguest Hotels Zrt. saját projektcéget hozott létre 3 millió forintos alaptőkével, hogy beadhassák pályázatukat az uniós támogatásra. Ebbe a cégbe apportálja a város a Ligetfürdőt 1 milliárd forintos becsült értéken. A közös kft.-ben 80 százalékos tulajdoni hányaddal az önkormányzat, 20 százalékkal a szállodalánc rendelkezik. A 7-7,5 milliárd forintos – ha a Ligetfürdő értékét is beszámítjuk, akkor több mint 8 milliárd forintos – Aqualand-beruházásban 3 milliárd az uniós támogatás, a hiányzó 3 milliárdot a Hunguest teremti elő részint saját erőből, részint hitelből.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. pancsoló 2008. május 31. 18:42
  „Kedves sziszkó.Nem mehet tanyára sem mindenki,mert ahoz is pénz kell! Persze, hogy jó ha városunk fejlődik és a beruházók fantáziuát látnak benne.De mért kell ehhez a szegediek egyetlen strandjával asszisztálnunk.Akinek pénze lessz az hadd válasszon,hogy a népfürdőt,vagy a maszek strandot válassza.Látni kellett volna,hogy ma is mennyien élvezték a SZUE adta szűkös lehetőséget. De ma még a Szegedieké!!!De ki tudja,hogy az marad-e”
 • 26. bobca 2008. május 30. 17:15
  „Csanyiv Felsővároson lakom nem Újszegeden. De lobbizni sem nagyon van kedvem, mert már nem hiszek abban, hogy ebben a városban meg is hallgatják a lakosokat. Volt szerencsém megismerni a másik oldalt is, ahol a döntésre képesek élnek.”
 • 25. sziszko2 2008. május 29. 21:31
  „Szerintem örülni kellene annak, hogy a várost fejlesztik és nem hülyeségekre költik a pénzt.
  Véleményem szerint, a jelenlegi fürdőt a lakosság igen csekély százaléka látogatja rendszeresen. Én megértem, hogy jól esik nosztalgiázni, és örülök neki, hogy él még olyan ember a városban aki 2 órákat ráér szaunázni, de tudjátok én letudok mondani a jól bevált kis nyugalmas fürdőzgetésemről, ha arra gondolok, hogy ezzel a fejlesztéssel, sok gyereknek megadatik, hogy ne csak hallomásból ismerjék a csuszdaparkot és az élményfürdőt.
  Sok olyan család, van akik a fürdő belépőt (még ha drágább is lesz) ki fogják szorítani, de hosszúhétvégére már nem tudnák elvinni a gyerekeiket.
  Az is igaz, hogy Szegedtől nem messze vannak élményfürdők ahol nem kell 2-3 napot eltölteni, de nagyon sok embernek nincs autója és azt azért mégsem kívánhatja senki, hogy a családok felcuccolva a csomagokat meg a gyerekeket induljanak neki 1-2 órás buszos útnak, hogy az ott lévő ugyanolyan drága belépő kifizetése után még holt fáradtan érjenek haza.
  Egy ekkora városnak mint a miénk, igenis kell egy élményfürdő, nekünk és a gyerekeinknek is.
  Ha valaki ezt nem tudja felfogni az önös érdekei miatt, az költözzön tanyára pihenni!”
 • 24. csanyiv 2008. május 29. 14:20
  „Bobca, ez jó elképzelés - kellene vele lobbizni a területen illetékes önkormányzati képviselőnél!”
 • 23. bobca 2008. május 28. 21:24
  „Elképzelhetőnek tartanám, hogy a Partfürdő helyén valami szabadidő-park féle legyen. Vagy olyan terület, mint Budapesten a Margitsziget. Lehetne futni, sétálni közel a Belvároshoz, de mégis zöld környezetben. Gondolom lennének, akik szívesen eljárnának oda futni is, nem a kemény aszfalton, betonon futnának, nem a benzingőzt lélegeznék be stb. Ha jön az áradás hát nagy kár nem lenne.
  Tehetnénk oda padokat, valami mobil játszóteret.”
 • 22. bobca 2008. május 28. 21:15
  „Nekem erről az egészről a Filatori gát jut eszembe.Akit érdekel majd utána néz.”
 • 21. Macs 2008. május 28. 18:21
  „Bocsánat, de ebbe az országban mindig mindenbe bele kell verni a csúfot. Miért kell állandóan fanyalogni? Mi történne, ha egyszer örülnénk valaminek?
  Ficked irta, hogy csöndes, nyugodt hely a Gomba. Ezek szerint a nagycsaládosok most se járnak oda. Bocs a cinizmusért.”
 • 20. Cat 2008. május 28. 17:01
  „"Ezzel meg szünt hogy nyugodtan orakig pihenjünk szaunazunk beszelgessünk.
  Innentől 2 orát lehetünk bent rohanva egyik medencétől a másikig."
  Ezt miből gondolod?

  Emberek, nem lehetne, hogy ne vernyogjunk mindenen?”
 • 19. jaja 2008. május 28. 15:04
  „ja igazad van N.P.”
 • 18. N.P. 2008. május 28. 14:35
  „HAHA

  És ott van évente kétszer az áradás is.”
 • 17. HAHA 2008. május 28. 14:13
  „AZT SE TUDJÁK MI AZ AZ ÉLMÉNYFÖRDÖ ! A PARTFÖRDÖT MÉRT NEM LEHET MEGCSINÁLNI OTT VANNAK A MEDENCÉK ÉS AZ A SZÉP TERÜLET .”
 • 16. hehe 2008. május 28. 14:06
  „OLYAN DRÁGA LESSZ A BELÉPÖ ,HOGY CSAK ALULTÁPLÁLT EMBEREK FOGNAK CSAK FÜRÖDI A TÖBBI NORMÁLIS PEDIG KAJÁRA FOGJA KÖLTENI AZT A PÁR EZER FORINTOS BELÉPÖT ÉS OTHON LETUSOL HA KITUDJA MÉG FIZETNI A VIZDIJAT .”
 • 15. naturista 2008. május 28. 09:12
  „Remélhetőleg úgy kell majd használni a wellnes részleget ahogy európában!!!???

  bár tudjuk, prűd a magyar és kimondottan a szegedi nép!
  sajnos!”
 • 14. N.P. 2008. május 28. 09:07
  „mrtic

  El kellene olvasnod a 4. 5. hozzászólást, mielőtt baromságokat írsz.”
 • 13. Dobsa 2008. május 28. 09:06
  „Hajrá, nagyon örülök hogy normális és modern fürdő épül Szegeden! Lesz hova elvinni az ide látogató ismerőseimet...ma már minden normális városban van egy legalább ilyen jó élmény fürdő (Eger, Pécs, stb.)

  A "Gomba" csak a nosztalgia miatt nőtt a szívemhez, de egyébként nem fogom sajnálni ha elkészül a helyére az új.

  És kérlek, ne keseregjetek ÁLLANDÓAN mint egy búval ba.szott rigó. Annyira rossz szokás amikor valakinek mindig minden rossz.”
 • 12. SP 2008. május 28. 09:02
  „Elég hosszú a szegedi partszakasz, miért kell a meglévő közkedvelt létesítményt letarolni? Lett volna egy public strand és egy VIP.”
 • 11. mrtic 2008. május 28. 08:59
  „N.P. és nem is fogank soha ez csak egy idióta kicsinyes megnyilvánulás volt semmi más. Nem tudom honnan veszel ilyeneket”
 • 10. anyci 2008. május 28. 08:57
  „Végre történik vmi! Szeged sajnos már rég nem mondható fűrdővárosnak...A lakosság zöme Algyőre, Mórahalomra, Kiskunmajsára, stb jár strandolni...”
 • 9. N.P. 2008. május 28. 08:56
  „A belépődíjak valószínűleg magasak lesznek. De tudomásul kell vennünk, hogy - sajnos - vannak olyan szolgáltatások amiket nem tud mindenki megfizetni. Nem hinném pld., hogy a nagycsaládosok rendszeresen a Royalban ebédelnek...

  A város szélére kitenni ... viszed vele a szállodát is?”
 • 8. ficked 2008. május 28. 08:25
  „Szegény GOMBA! Szerintem más is van vele ugy mint én! Sok emlék (rossz , jo) Fűződik oda! Én szerettem! Nem voltak sokan és kikapcsolni lehetett! Sajnos nem lesz többé :(:( De sebaj! MAjd megfizetjük az uj és hangos helyet hogy kikapcsoljunk! Amugy igaz, hogy mért nem lehetett ezt kirakni a szikire!??? Azért mert a forásnak is benn evan a keze és amugy nekik épűl, nem nekünk! NA mindegy! Örüljünk neki! hurrá”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közügy lett a fürdőberuházás

Szeged - A liget fái, a kabinsor és a jegyárak miatt aggódtak annak a lakossági fórumnak a résztvevői, ahol kérdeztek és véleményt mondtak az újszegedi fürdőberuházásról. Tovább olvasom