Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Négy évtized legszebb emlékei

A legszögedibb szögedinél, Bálint Sándornál tanulta az idenevezetést Gimesiné Dudás Irén, aki főállásban az orvosegyetem oktatási főelőadója volt. Utazásai alatt hatezer diát készített és huszonöt éve rendszeresen vetítéseket tart a férjével.
Gimesiné Dudás Irén nagyon büszkén mutatja nemrég megjelent könyvét Fotó: Gyenes Kálmán
Huszonöt éve tart diavetítéses előadásokat úti élményeikről Gimesiné Dudás Irén – a férje közreműködésével. A negyedszázad alatt több mint háromszáz beszámolót tartottak a hatezres diakészletükből. A jóval a nyugdíjkor fölötti házaspár – amint a politikai helyzet lehetővé tette – 1962-től járta a világot. Mindazonáltal mindketten azt vallják: először ismerd meg hazádat és csak azután utazz külföldre. Ők is bejárták – ahogy mondani szokás – Tolnát és Baranyát, majd az egykori Jugoszláviában kezdték barangolásukat. Időközben a család hölgy tagja munkája mellett az 1970-es évek elején elvégezte a többfázisú idegenvezetői tanfolyamot. Egyik oktatója és vizsgáztatója a legszögedibb szögedi, Bálint Sándor volt. Irénke néni a szegedi orvosegyetem rektori hivatalában dolgozott jogászként és szabadidejében elsősorban Szeged bemutatásával foglalkozott.

– Soha nem felejtem el, amikor a Kossuth-szobor mellett a toborzásról meséltem: egy parasztember annyira meghatódott, hogy könny csordult ki a szeméből – emlékezett vissza az idegenvezető, aki ma már csoportokat nem visz túrákra, de újabb felfedezésekre még elindul. Nemrég tért haza egy Bácska–Bánát-körútról, ahol a történelmi nevezetességeket járta végig egy turistacsoport tagjaként.

– A magam és a családom első számú szórakozása az utazás volt. Jövedelmünk nem volt több, mint az átlagnak, mégis eljutottunk mindenhova, ahova szerettünk volna. Az utazás volt az egyetlen szenvedélyünk, évente négy-öt alkalommal kerekedtünk fel – mesélte a házaspár, miközben előkerültek az albumok: Ázsián és Afrikán kívül bejárták a világot.

Életük nagy kalandjának tartják az 1984-es brazíliai, argentínai és ausztráliai utazást. Az idegenvezető hölgy nemrégiben megjelent Utazásaim legszebb emlékei című könyvében nem véletlenül szentel hat fejezetet a harminchatból ennek a mesés néhány hónapnak. A család kedvenc úti célja mégis Spanyolország és Olaszország volt. Az ottani kultúra magával ragadta az idegenvezetőt és férjét. Kijelentették: számukra a legszimpatikusabb emberek ott élnek. Természetesen a könyvben ez a két ország is több fejezetet kapott. Minden témához körülbelül száznegyven dia illeszkedik, amit a házaspár hatvan-nyolcvan perc alatt mutat be az érdeklődő közönségnek.

– Igaz, az idő múlásával korszerűbb ismeretterjesztő technikákat alkalmaznak, de tapasztalatunk szerint a diavetítésnek és a hozzá kapcsolódó élvezetes, érdekes és tanulságos ismeretterjesztő előadásoknak még ma is jelentős közönségsikere van. Éppen ezért, több kérésnek eleget téve foglaltam kötetbe a legsikeresebb útleírásokat – mondta Gimesiné Dudás Irén, aki férjével legközelebb novemberben jelentkezik újabb érdekfeszítő előadással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét múlva: SZIN

Egy hét múlva megnyitja kapuit a zenei és művészeti zarándokhellyé átlényegülő Partfürdő. A Szegedi… Tovább olvasom