Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Négy foltos hiéna a vadasparkban

Négy foltos hiénával bővült a Szegedi Vadaspark egzotikus gyűjteménye. A hiénák korántsem negatív szereplők az élővilágban, mint ahogyan azt az Oroszlánkirály című mesefilm alapján nagyon sok gyermek véli.

A foltos hiénák fontos szereplők az élővilágban. Fotó: Gyenes Kálmán
Egyre teljesebb a Szegedi Vadaspark Afrika-bemutatója. A közelmúltban négy foltos hiéna került az oroszlánok és a többi afrikai állat tőszomszédságába. – A közvélekedésben, kivált az Oroszlánkirály című film nyomán, negatív a hiénák megítélése. De tudni kell, hogy az Oroszlánkirály egy szórakoztató mesefilm, a valóságos hiénák viszont fontos szerepet töltenek be a szavannák életközösségében – hívja föl a figyelmet Veprik Róbert igazgatóhelyettes. Túl azon, hogy elfogyasztják az elhullott állatokat, melyek fertőzéseket terjesztenének a trópusi klímában, a gyenge, sérült egyedeket is szelektálják a növényevő csordákból, így egyfajta „közegészségügyi szerepet" töltenek be.

Régebbi Afrika-könyvek a hiénát mint gyakori és nemkívánatos állatfajt említik, mára viszont nagyon lecsökkent a számuk – nem véletlenül kezdődött el az Európai Állatkertek Szövetségén belül a tenyészprogramjuk, melyhez a vadaspark is csatlakozik. A hiénák nappal is tevékenykednek, üvegfalon keresztül mindig jól megtekinthetők, a szintén afrikai szurikáták, víziantilopok, szavannacerkófok, az üstökös mangábé, a – csak nyáron látható – kígyászkeselyű, és persze az oroszlánok mellett; egyre teljesebbé válik a vadasparki szavanna. Nemsokára, áprilisban nyílik a Madagaszkár-ház, Magyarországon eddig még soha, sehol be nem mutatott állatokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszásban a reptérépítés

A csapadékos időjárás és a magas talajvíz miatt nem készül el határidőre, április 20-ára a szegedi… Tovább olvasom