Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Négy helyen csere

A huszonöt szegedi önkormányzati egyéni választókerület képviselője közül huszonegyet újraválasztottak. A nagy vesztes Pászti Ágnes, aki még listán sem jutott a közgyűlésbe. Juhász Gyula viszont először lesz tagja az önkormányzati testületnek.
Szegeden a huszonöt egyéni választókerületből mindössze négy helyen nem tudtak győzni az előző ciklus képviselői. Két körzetben a Fidesz–KDNP jelöltje, Farkasné Pocsai Blanka és Juhász Gyula nyert az MSZP–SZDSZ támogatottságot élvező Molnár Gyula és az MSZP-s Mészáros Attila ellen. Míg a másik két kerületben az MSZP-s támogatottságot már nem élvező Beck Zoltán (MSZDP–Független Civil Fórum) és Pászti Ágnes (Centrum) súlyos vereséget szenvedett a szocialista–liberális háttérrel induló Kenyeres Lajostól illetve Szentgyörgyi Páltól.

Beck Zoltán beismerte: mivel csodák nincsenek, merész kísérlet volt kis párt színeiben indulnia az 5-ös választókerületben. – Ilyen kiütéses vereségre álmomban sem gondoltam. Mivel két nagy párt versengéséről szólt a választás, kisebb vereséget jobban el tudtam volna viselni – mondta Beck Zoltán, aki listán bejutott a közgyűlésbe. Kiemelte: most is bebizonyosodott, hogy jó néhány éves lelkiismeretes munka ilyen esetben nem jelent semmit.

Az önkormányzati választás talán legnagyobb vesztese Pászti Ágnes (491 szavazat), aki eddig képviselőként és kulturális tanácsnokként is dolgozott. A Centrum párt jelöltje körzetében csak a harmadik lett, Szentgyörgyi Pál (1185) és Gyergyóújfalvi-Lázár István (Fidesz–KDNP, 869) is jóval több szavazatot kapott. Pászti Ágnes is azt hangsúlyozta, hogy a két nagy párt csatározásának áldozata. Tegnap reggel sokan felhívták a képviselőt és megkérdezték: hogyan fordulhatott elő veresége? Mindenkinek azt mondta: ha egy jelölt a körzetben nem annyira ismert, de nagy pártot képvisel, a választók rá szavaznak.

– Nem vagyok elkeseredve, mert látható nyomai vannak a munkámnak Felsővároson. A Centrumban tovább dolgozom, mert egy középpártra óriási szükség van – hangsúlyozta Pászti Ágnes. Megjegyezte: Szegeden nem minden választókerületben nézték meg a polgárok, hogy a jelölt hogyan dolgozott.

Új képviselő

Tápé újdonsült képviselője még soha nem volt a testület tagja. Juhász Gyula, a Fidesz–KDNP jelöltje attól a Mészáros Attilától vette át a stafétabotot, aki megszakításokkal tíz éven át dolgozott a körzetben. A mérnök végzettségű Juhász Gyula hangsúlyozta: Tápé jól járt, mivel ő egyéni, míg vetélytársa listás képviselőként dogozhat a városrészért.

Érdekes meccset vívott Farkasné Pocsai Blanka és Molnár Gyula Újszegeden. Sokáig fej-fej mellett haladtak, végül a fideszes jelölt 74 szavazatos előnnyel ért célba. Négy évvel ezelőtt szintén a két képviselő vívott harcot, akkor Molnár Gyula nyert. A zenész most listán őrizte meg mandátumát, így a zöld elveket továbbra is képviselni tudja. Szerinte azért vesztett, mert a körzetben induló két orvos viszonylag sok szavazatot elvitt. Nem hiszi, hogy rosszul dolgozott volna, ezért nem csalódott.

Farkasné Pocsai Blanka – aki négy évvel ezelőtt volt utoljára a körzet képviselője – azt mondta: a választókörzet lakói összehasonlították az 1998–2002-es és az elmúlt ciklust. – Az ezredforduló környékén nagyot fejlődött az újszegedi körzet, de a pártpolitika beleszólt a munkámba – jelentette ki a képviselő. A körzetben élő politikus úgy gondolja: az elvégzett munka előrébb való, mint a pártoskodás, és jó lenne, ha a továbbiakban ez lenne az iránymutató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényelmes többségben Botkáék

Szegeden a választásra jogosult polgárok 47 százaléka járult vasárnap a szavazóurnákhoz. Botka… Tovább olvasom