Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Négy lóval fut a Vágtán Csongrád megye

Csongrád megye 5 települését 4 lovas képviseli a hétvégi Nemzeti Vágtán – többségük először versenyez megyénk színeiben. Az utolsó pillatanban Makó és Pitvaros is nevezett, a kétmilliós díjat szponzorok fizették ki helyettük. A két település egymással is megmérkőzik a pályán.
Összesen 90 lovas indul a szombattól pünkösd hétfőig tartó, 52 millió forint összdíjazású második Nemzeti Vágtán, amit idén is a fővárosi Hősök terén rendeznek meg. A hagyományőrző lovasversennyel kombinált háromnapos országimázs-fesztiválon a versenyre nevező települések az Andrássy úton kialakított pavilonsorban mutathatják be kulturális értékeiket az érdeklődőknek. Az előfutamokban – amelyből 15-öt tartanak, egyenként 6-6 indulóval – az első és második helyet megszerzők jutnak a hétfői középfutamokba, azok győztesei pedig a döntőbe. Csongrád megye 5 települését 4 lovas képviseli az előfutamokban.

Szeged a tavalyi középfutamban súlyos balesetet szenvedett profi zsokét, Tormási Gyulát és Arany Patakot nevezte idén is. A 6 éves angol telivér számos galoppversenyen indult – igen jó eredményekkel. Tormási és lova a verseny előtt Dunakeszin gyakorol. Napi 2,5-3 kilométert futnak, a felkészülés végén járnak. A ló és zsokéja is jó formában van, céljuk a győzelem. Nekik a 3. előfutamban szoríthatunk.

Hegyi Zsolt csak néhány napja készül Raviolával. Fotó: Tésik Attila
Hegyi Zsolt csak néhány napja készül Raviolával.
Fotó: Tésik Attila

Csongrád és Szentes – az anyagi nehézségek miatt – idén közös lóval nevezett. A zsoké az ismert díjugrató, Hegyi Zsolt lesz, aki tavaly Vásárhely színeiben indult a Vágtán. Akkor az előfutamban, szoros versenyben kapott ki Debrecen lovasától. Négylábú versenyzőtársát, a 4 éves angol telivért Raviolának hívják. Jelenleg az üllői lovaspályán edzenek. Ők a 7. előfutamban lépnek színre.

A korábbi tervekkel szemben Makó is lovat indít a Vágtán: a nyeregben Kati László, alatta Jackson Joker versenyez. A kétmilliós nevezési díjat egy szponzor, a Haszon Agrár magazin állta. A 10 éves herélt lóról annyi tudható, hogy a tavalyi Vágtán döntős időt futott. Nyergében most Kati László profi zsoké ül majd, aki tavaly Kalocsát képviselte. Makó lovasa az első előfutamban méri össze tudását 5 ellenfelével.

Tárkány Zsófia a póniversenyen indul. Fotó: Miskolczi Róbert
Tárkány Zsófia a póniversenyen indul.
Fotó: Miskolczi Róbert

Meglepetésre Pitvaros is indul – igaz, a nevezési díjat egy szponzor, az Animation Club fizette. Dénes László polgármester tegnap azt mondta, azért neveztek, mert jó településreklámnak tartják a Vágtát, és nekik nem került pénzükbe. A benevezett lóról, Szulejről és lovasáról, Hernádi Zsuzsannáról viszont semmilyen részletet nem ismer, korábbi lovasuk ugyanis a kedd esti edzés során megsérült – helyette kellett beállítani gyorsan valakit. Pitvaros – a sorsolás így hozta – Makóval is versenyez majd az első előfutamban.

Pónik a megyéből

Kishuszár Vágta néven idén meghívásos póniversenyt is rendeznek – közvetlenül a Nemzeti Vágta döntője előtt – a Hősök terén. A baktói lovasklub Filuménát, a 6 éves sárga kancát indítja. Zsokéja a 15 éves Tárkány Zsófia lesz, aki naponta legalább egy órát edz a kis lóval. A vásárhelyi színeket Tóth Zsanett képviseli Emilióval, a 8 éves herélt ménnel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edward lett a férfiideál

Szeged - A legújabb szerelmesregény-folyamot, az Alkonyat (Twilight) után az Újholdat is csak úgy falják a csajok. A Twilight saga sikerét a Harry Potter-féle olvasási boomhoz hasonlítják a könyvkereskedők. Tovább olvasom