Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Négy százalékhoz ragaszkodik a város

Sajtónyilatkozatot adott ki tegnap Botka László szegedi polgármester, amelyben elutasítja a Tisza Volán Rt. 2006-ra szóló díjemelési javaslatát. Szeri István vezérigazgató szerint indokolt a 4 százaléknál magasabb emelés, mivel a közlekedési infláció több mint háromszorosa a nemzetgazdaságinak.
A november 11-i közgyűlésen tárgyalják majd a képviselők a szolgáltató cégek azon javaslatait, amelyek a jövő évi díjemelésekről szólnak. Botka László polgármester azonban már tegnap sajtóközleményt adott ki, amelyben kijelentette: elutasítja a Tisza Volán Rt.-nek a tömegközlekedési díjak közel 10 százalékos emelésére tett javaslatát.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a város és a cég 2006 végéig szóló megállapodásában inflációkövető emelésről van szó: a város ehhez tartja magát, ezért 4 százaléknál magasabb díjemelést nem tud támogatni.
Botka László ugyanezt szóban is megerősítette, kérdéseinkre válaszolva elmondta: ragaszkodik ahhoz, hogy a szerződésben foglalt 4 százalékos tarifaemelésnél nagyobb drágulás ne következzen be 2006-ban.

Megkérdeztük Szeri Istvánt is, aki nagyon meglepődött a sajtóközleményen, hiszen az elküldött tarifaemelésről szóló ajánlatot szakmai anyagnak szánták, azt remélték, hogy megtárgyalhatják az illetékes bizottsággal. A benyújtott javaslatban 6,7 százalékos átlagos díjemelésről van szó, ami azt jelenti, hogy a felmutatóra szóló bérlet ára 5,4 százalékkal drágulna, ellenben a tanuló-nyugdíjas bérlet – mivel az a vidéki városokban Szegeden kerül a legkevesebbe – 10,4 százalékkal kerülne többe.

A díjemelés mértéke azért magasabb, mint a nemzetgazdasági infláció, mivel az üzemanyagárak idei drasztikus emelkedése miatt a közlekedési infláció közel 13 százalékos. Szeri István elmondta: Szegeden a tervezettnél 68 millió forinttal magasabb üzemanyag-költségei keletkeztek a cégnek. Hozzátette: a közgyűlés természetesen dönthet úgy, hogy nem a lakosságot terheli meg a közszolgáltató magasabb költségeivel, ebben az esetben viszont az állam által biztosított normatívát kell megemelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legnépszerűbb a Gáspár utca

Mind a harminc szegedi szociális bérlakás pályázata eredményesen zárult – tájékoztatta… Tovább olvasom