Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Négy szegedi és egy makói honatya búcsúzik

Csongrád megyéből öt képviselő hat-hat havi végkielégítéssel búcsúzik az országos politikától.
Jövő hét kedden, az új országgyűlés megalakulásával, három fideszes, egy szocialista és egy független Csongrád megyei képviselő búcsúzik mandátumától. Gazdag János (MSZP) 1994–98 és 2002–2006, Balogh László (MDF, független), Bartha László (Fidesz-MPSZ) és Rákos Tibor (Fidesz-MPSZ) 1998–2006, Dobó László (Fidesz-MPSZ) 2002–2006 között volt képviselő. A parlamenttől búcsúzó politikusoknak május 16-án a mandátumukkal együtt megszűnik mentelmi joguk is. A volt képviselőket hathavi végkielégítés illeti meg, de előtte vagyonnyilatkozatot kell tenniük, valamint le kell adniuk diplomata útlevelüket és az Országgyűlés Hivatalától kapott laptopjukat. Az utóbbit 74 ezer forintért megvásárolhatják.

A jogszabály szerint a volt képviselőknek 210 ezer, áprilistól 220 ezer 800 forintos illetményalapjuk és a pótdíjak előző hathavi átlagának megfelelő juttatást folyósítanak fél éven keresztül, vagy egy összegben. Akik elmúltak 57 évesek, vagy november 16-áig betöltik 57. életévüket és most nem kaptak parlamenti mandátumot, jogosultak öregségi nyugdíjra is. A Csongrád megyei politikusok közül ez csak Gazdag Jánost érinti. A politikus kiegészítette lapunk információit: nemcsak a leköszönő, hanem az aktív képviselőknek is felajánlotta az Országgyűlés Hivatala a négy évig használt laptopok megvásárlását, amivel ő élni fog és a telefont is megveszi. – Nem ér annyit a laptop, de olyan személyes adatokat tartalmaz, hogy egyszerűbbnek látom megvásárolni – mondta Gazdag János.

Hozzá hasonlóan Balogh László is ugyanazzal magyarázta, hogy miért vásárolja meg a laptopot, ami szerinte sem ér több mint hetvenezer forintot. Az MDF-es majd független képviselő nyolc év után nem lesz tagja a parlamentnek.

– A közvélemény pontos tájékoztatása érdekében érdemes összevetni az Európai Unió egyes tagállamaiban dolgozó képviselők díjazását – hívta fel a figyelmet Géczi József , az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának elnöke. Géczi megjegyezte, e tekintetben az unió 25 országa közül a magyar képviselők az utolsó, a huszonötödik helyen állnak, míg a gazdaság fejlettségi szintjét alapul véve Magyarország a 12–20. helyet foglalja el. Géczi hozzátette: a csatlakozásra váró országokban, Romániában, Bulgáriában és Horvátországban is jóval magasabb a képviselők tiszteletdíja, mint hazánkban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A radnótisok szerint könnyű volt a matekérettségi

A szegedi radnótis diákok szerint nem volt nehéz a tegnapi matematikaérettségi, noha igazgatójuk… Tovább olvasom