Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Négycsillagos hotel lesz a szegedi Régi Hungáriából

Szeged - A volt Kass Szálló tulajdonosa, a Quaestor-csoporthoz tartozó Régi Hungária Kft. uniós pályázaton 600 millió forintot nyert a hotel felújítására, amelyet 2010-ben négycsillagos szállodaként nyitják meg újra – valószínűleg Régi Hungária néven.
Elnyerte azt a 600 millió forintos uniós támogatást a Régi Hungária Kft., amelynek birtokában hozzáfoghat a 32 éve bezárt és azóta üresen álló volt Kass Szálló felújításához. Az információ tegnap jelent meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján. Ujhelyi István MSZP-s országgyűlési képviselő elmondta lapunknak: még államtitkárként segítette a város és a Quaestor-csoport együttműködését az immáron sikeres pályázat előkészítésében, annak érdekében, hogy Szeged egyik jelképe megújuljon.

A tizennegyedik éve, 1994 óta tulajdonos pénzügyi csoport elnök-vezérigazgatója, Tarsoly Csaba először 4 évvel ezelőtt jelentette be, hogy szállodaként újítaná fel az épületet. Akkor még csak a tervezés időszakában tartottak, de már jelezték, hogy pályázati forrás nélkül nem vágnak bele. Az elkövetkező években több pályázaton indultak, de egyiken sem nyertek.

Molnár Sándor, a Régi Hungária Kft. – a Quaestor-csoport tagjának – ügyvezető igazgatója tegnap azt mondta el: 10 éve vártak egy ilyen lehetőségre. Megerősítette, hogy exkluzív négycsillagos szállóként, előreláthatólag Régi Hungária néven nyitnának 2010-ben – ez szerepelt az eredeti, 2004-es tervekben is. – Szeretnénk visszaállítani az épület régi funkcióit, értékeit, megőrizni az éttermet és a báltermet, valamint kiegészíteni a modern kor követelményeinek megfelelő konferencia-központtal és wellness-szolgáltatásokkal – tette hozzá az ügyvezető igazgató. Az építkezés 2009 elején indul, költségvetése több mint 2 milliárd forint.

A belváros szégyenfoltjából újra Szeged jelképe lesz. Fotók: Frank Yvette

Nincs gond a parkolással

Botka László polgármester is örült a tulajdonos közlésének: Szeged legendás épülete újul meg. Elmondta, az önkormányzat minden segítséget megadott a Quaestornak a különböző engedélyek megszerzésében, amelyeket a pályázathoz is mellékelni kellett. A legnagyobb gond a parkolás volt: ezért a város közreműködése nyomán a leendő szálloda igénybe veheti majd a szomszédos parkolóházat. Botka szerint a Forrás és a régi Kass felújítása, az új fürdőberuházás azt jelzi, hogy a befektetők látnak fantáziát Szegedben, s hogy az idegenforgalom az eddigieknél is nagyobb ütemben fejlődik majd az elkövetkező években.

Kronológia

1897: Kass János szegedi vendéglős megvásárolja a Stefánián álló telket.
1898: Felépül a Kass-vendéglő.
1916: Megnyitják a kávéház fölé épített Kass Szállodát.
1931: A gazdasági világválság miatt bezár a Kass, az épületet elárverezik.
1934: Hungária néven újra megnyílik a szálloda, a Kass nevet ugyanis nem használhatja tovább.
1949: A hotelt államosítják.
1976 december: Bezár a szállodai rész, mivel az épület életveszélyessé vált.
1977: Az új tulajdonos a Délép, közösségi házat szeretne benne létrehozni, de ez csak terv marad.
1987: A Régi Hungária Rt. (pénzintézeti és szegedi önkormányzati tulajdonlással) veszi meg, hogy rendezvényházat alakítson ki benne. Jelentős állagmegóvási munkálatokat végeznek el, de a ház nem nyit ki újra.
1994: A Quaestor-csoport vásárolja meg. Először irodaház kialakítását tervezik Stefánia Palota néven, majd 2004-ben nyilvánosságra hozzák, hogy szállodaként nyitnák meg.
2008. október 29.: Bejelentik, hogy a Quaestor-csoport 600 millió forintos uniós támogatást nyert a szálloda felújítására.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. ne.yo 2012. június 05. 19:27
  „Mi történt a felújítással,miért nem fejeződött be? vagy egyáltalán elkezdődött?”
 • 25. 1 Érdeklődő 2008. november 02. 07:42
  „18. HSZ-nek
  "Mi az a Quaestor-csoport?"
  Válasz: www.quaestor.hu - akkor láthatod, mi mindennek foglalkozik.”
 • 24. megváltó 2008. október 31. 13:55
  „Mese-mese-mátka. A Qaestor-cégtől ebben a témában annyi mindent hallottunk, hogy Gyurcsány őszödi beszéde hozzá képest megváltásnak tűnik, mert a miniszterelnök legalább beismerte, hogy hazudtak. Különben a 600 milliós uniós támogatás mit sem ér, ha nem tesznek hozzá legalább másfél milliárdot. Az meg nincs ennek a cégnek.”
 • 23. at EU-ban ismeretlen a BÉRLETI JOG!! 2008. október 31. 09:51
  „20. hozzászólás fjeiwo

  a lakások és üzletek kirablása a mai napig tart...
  és nem is akarják eladni mert már régen ku...va magas díjat szednek érte.
  az üzleteket régen kifizettük már többször is!!!
  ezt is a városlakók fizetik meg! hiszen a profit a "tanácshoz" vándorol havonta!!!”
 • 22. benq11 2008. október 30. 22:19
  „itt is van valami”
 • 21. Grabowsky 2008. október 30. 21:08
  „20: Maximálisan igazad van!
  És azt se értem a kárpótláskor hogy nem jutott az eredeti tulajdonosok, azaz leszármazottaik tulajdonába ha már egyszer ugyanott áll, nem lett lebontva satöbbi?”
 • 20. fjeiwo 2008. október 30. 20:48
  „Két dolgot emelnék ki:

  1. 1949: A hotelt államosítják.
  2. 1976 december: Bezár a szállodai rész, mivel az épület életveszélyessé vált.

  Tehát, ezzel is azt csinálták a komcsik, mint mindennel. Elrabolták a tulajdonosoktól, majd hagyták lerohadni. Hozzák rendbe azok, akik gyalázatos módon eltulajdonították!!! Ha ők nem, akkor az utódaik és elvbarátaik!!!

  Mindennel ezt csinálták, amire csak rátették a kezüket, kezdve a magán-, folytatva az egyházi- vagy más tulajdonban lévő ingatlanokkal. Utána meg nagykegyesen visszaadtak a tulajdonosoknak egy halom romot, természetesen műemlékké nyilvánítva, melyről megmondják, hogy csak eredeti állapot szerint lehet helyreállítani (nagyon helyes, hiszen ténylegesen értékes ingatlanokról van szó), csak azt felejtik el, hogy amíg ők tulajdonolták, csak lerabolták. Ugyanezt csinálják most is!!!”
 • 19. juhé 2008. október 30. 17:13
  „Kedves "m"!

  Igen, az Unió támogatást nyújt magánvállakozásoknak is, amennyiben a tervezett beruházás megfelel a kitűzött fejlesztési céljoknak. Nem értem miért kell ezen felháborodni. Nem ő az első és nem ő az utolsó, aki uniós támogatáshoz jut. Szerencsére sokan vannak. Én örülük, hogy egy funkció nélküli épület megújulhat, ráadásul munkahelyet is teremt. Egyébként nem kell a tulajdonost félteni, így is mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia, mert max. 30% támogatást kaphat, azt is csak utólag.”
 • 18. szegedi polgár 2008. október 30. 16:58
  „Mi az a Questor Csoport? kik alkotják?
  Amikor megépült a srévizavé sarkon az a morderngiccs parkolóház akkor azt írta az újság: Az ugyanaz a cég, mint amelyik a régi Hungáriát is felújítja- csak hát ebből is termelődik rá pénz... az évek múltak... ???
  Az évek múlnak és a Centrummögöttidödör is ott van még... az évek múltak... ???”
 • 17. TELSTAR 2008. október 30. 14:31
  „Elég ócska már a nadrágom, ez igaz.
  Kicsit kinyúlt - ezt sem lehet vitatni.
  Azt se tagadom, hogy már egy tistztítás is ráférne, mert koszos.

  DE NEM HÁTULGOMBOLÓS !!!!!!!!!!!”
 • 16. Piki 2008. október 30. 13:36
  „Most ismét rákölthetnek egy rakat pénzt, mert az évekkel ezelőtti homlokzati felújításnak már hűlt helye. Rohad, málik, vizesedik az egész.
  Kösse fel a gatyát a felújító vállalkozó csapat!
  Régi Hungária? Kass Szálló? .......Inkább ez, utóbbi......”
 • 15. De jó hír! 2008. október 30. 13:02
  „Szegediként nagyon örülök! A fanyalgók - főleg érdekes módon a fideszesek - hozzászólását meg nem értem igazán.

  Ők nem tiszta szívű szegediek??”
 • 14. kukamano 2008. október 30. 12:35
  „kiräj,majd oda megyek kuncsorogni delbemeg este is hatha ad valaki par fillert”
 • 13. zzz 2008. október 30. 11:39
  „A somogyi utcai Lombard székház a városi főépítész döntése nyomán épült fel ilyen külsővel. A lombardosok odaillő épületet akartak.”
 • 12. kakószeged 2008. október 30. 11:21
  „Sziasztok! 10.-es hum! A szót tudom, hogy mi, - nő lévén - de erre vonatkozólag mit jelent?

  Egyébként én is örülök, hogy végre valami történik az épülettel, mert imádom és a kedvencem. Remélem, hogy nem valami nem oda illő stílusban születik újjá, mert azt nagyon bánnám. A Somogyi utcai Lombard székházat sem tudom megemészteni. Hogy kerül az oda?”
 • 11. m 2008. október 30. 11:18
  „Nem értem!
  Az UNIO fizeti Tarsoly Úr magánberuházását???”
 • 10. hum 2008. október 30. 10:58
  „Ez is csak PINA”
 • 9. a válaszom a kérdésedre! 2008. október 30. 10:52
  „Pipicz Gabor !

  Azért mert tehetetlenek! Azért mert nem érdekli őket!
  Azért mert parlagfű ügyben sem léptek! Azért mert régen el kellett volna zavarni azokat akik nem akarnak szegedért az ott élő polgárokért dolgozni! A mi pénzünkön.... a mi pénzünk rovására!

  Hági, Vigadó, Horváth Mihály u. képtár,a Tisza 2 partja, a szemetes Somogyi utca és a Jate klub környéke, az elhanyagolt Kálvária téri állapot....soroljam még? Csak a belvárost nyalogatják....azt is csak a volt Lenin körútig...lehet, h nem véletlen?”
 • 8. egy polgar 2008. október 30. 10:37
  „Jut eszembe a hotrvath mihaly utcai volt kepgaleria szinten romokban a bekvaros sziveben.Minnel tovabb marad igy annal tobbe fog kerulni a felujitasa majd.”
 • 7. Pipicz Gabor 2008. október 30. 10:24
  „Arrol is erdemes lenne a legkozelebb cikkezni, hogy mi a helyzet a Centrum Aruhaz mogotti godorrel.Kb. ez is huszonot eve ronditja a belvaros kepet.Nem ertem, hogy ilyen esetekre a jog miert nem ismer valami hathatos megoldast?A kisembert egybeol megtalaljak a kulonbozo hivatalok, szolgaltatok es birsagoljak a "nagyok" es penzesek meg mindig rohognek a markukba!Talan itt is a szokasos joghezag a bibi?”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer szegedit érint a 13. havi bér megvonása

Szeged - Akár húszezren is eleshetnek Szegeden a 13. havi bértől jövőre. A pénz törvény szerint… Tovább olvasom