Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Negyedszázados a sziksósi nudistastrand

Szeged - 25 éve várja a naturistákat a sziksósi strand. A szomszédos országokból egyre többen látogatnak Magyarország egyik legjobban felszerelt naturistakempingjébe.
A sziksósfürdői Naturista Strand és Kemping a 80-as évek végétől működik, a dél-alföldi régió egyetlen kiépített és jól felszerelt naturistakempingje, és országos összehasonlításban is igen jók a mutatói. A nudi idén ünnepli nyitásának 25. évfordulóját. A jubileum alkalmából Sándor Jánost, a strand vezetőjét, a Sziki Naturista Egyesület és a Naturisták Magyarországi Szövetsége elnökét kérdeztük.

– A naturizmus életforma, ahol egy természetes életérzést lehet megtapasztalni. Ez bizonyos önelfogadást és érettséget igényel. Ez egy olyan alternatíva, amely segít kijutni a fogyasztói társadalom ránk nehezedő súlya alól, valamint megtanít önmagunk elfogadására és szeretetére – magyarázta.

A naturizmus életforma a szikin is. Fotó: DM/DV
A naturizmus életforma a szikin is.
Fotó: DM/DV

A látogatók több mint fele külföldről, Európa más országaiból érkezik, de jártak már a Szikin amerikaiak és ausztrálok is. – Sok a német, holland, osztrák vendég, de sokan jönnek a környező országokból is, hiszen Romániában nincs nudistastrand, a vajdaságiaknak pedig messze van a tengerpart. Népszerűségünket az is bizonyítja, hogy öt éve hozzánk jár Sieglinde Ivo, a Naturisták Nemzetközi Szövetségének elnöke, aki a vasárnapi jubileumi ünnepségünk díszvendége – magyarázta a nudistastrand vezetője.

Sándor János szerint a strand és kemping legnagyobb vonzereje a családközpontúság. – Nemzetközi összehasonlításban a sziksósi naturistastrand a szolgáltatásokat tekintve megállja a helyét, árban pedig kifejezetten versenyképes.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. nono36 2013. június 19. 01:11
  „szép barnák a keblei...:DDD”
 • 33. polo 2013. június 18. 19:07
  „A fokán én is kukkoltam még:)”
 • 32. macs 2013. június 18. 15:30
  „20. nagymacika,
  hát életem nagy élménye volt, amikor a kolléganőimmel és a gyerekekkel mentünk a büfébe és szembe jött a főnökünk, talpig mosolyban. :-)”
 • 31. sheriffkoma 2013. június 18. 14:13
  „Több éve járok, két barátnővel is megszerettettem a Szikit.
  Az első először nem akart, a szokásos gátlásosság. Miután mutattam neki képeket - nem emberekről, a strandról - megtetszett neki, például, hogy nagy és szép füves terület van, a fű a vízig ér szó szerint, tehát, nem lesz koszos, saras a törölköző, nincs tömeg, vízimadarakat és vízililiomot is látni, stb. A szoktatást úgy oldottam meg, hogy a legtávolabbi sarokban táboroztunk le, ami nem átjáróház. Ezt segítette, hogy autóval is be lehet menni, ott álltunk meg fa árnyékában a vízparttól 8 méterre. Melyik az a strand, ahol a medence mellett megállhatsz az autóddal és nem kell becipelni minden strandfelszerelést több száz méterre, közben sorbanállni jegyért, tartva az összes cuccot? Az autóból mindig csak azt vettük ki, ami éppen kellett, a felesleges dolgokat raktam vissza. Ha jött egy zivatar, beültünk a kocsiba, elment, visszatértünk a strandoláshoz. A nagy matracot a kocsim kipufogójával fújtam fel - csak diesel motorral és csak alapjáraton szabad - nem kellett hozzá 1 percnél több soha. A büféhez soha nem kell vinni pénzt,azt távozáskor egyben kell kifizetni a belépővel együtt, ami teljesen ellehetetlenítené a zsebtolvajokat, akik amúgy sincsenek, mert zseb sincs! :-)
  A vízibicikli és kajak ingyen van, egyébként minden van az öltözőn kívül, amire meg semmi szükség. Olyan, mint a MindigTv: minden ami kell, semmi, ami nem. :-)
  Szóval, a leányzó először befészkelte magát a sarokba, engem küldött a büfébe, mert emberek közé ő ugyan nem megy, de jót úszkált a szikes vízben és azt vette észre, a bőrének jót tett. Megmutattam neki az interneten, hogy régen, a szikes tavak iszapjának gyógyhatást tulajdonítottak, még a régi kurucos-labancos filmekben is van egy rész, ahol pont ezt a gyógyhatást akarják kisajátítani maguknak az urak és tiltják meg a köznépnek a fürdést.
  Második alkalommal a derekán törölközővel bejött velem a büféig, mert a szoktatás következő fázisában közöltem vele, nem vagyok pizzafutár, lesz szíves odafáradni, nem harap senki. Majd miután megnyugodott, hogy senki sem bámulja, egyik előítélete sem állja meg a helyét, akkor feloldódott és a harmadik alkalommal önállóan elindult felfedezni az egész strandot, kajakoztunk, pinpongoztunk, beszélgettünk másokkal, stb.
  Összegezvén a tapasztalatokat, a Sziki arról szól, hogy a strandolást lehet másképpen is csinálni, mint leparkolok 1000 autó közé, cuccolom a felszerelést 1 kilométeren át, sorbanállok a jegyért, a csúszdánál, a kajáldánál, majd bemegyek egy olyan vízbe, ahol előtte minden köbméter vízre legalább egy ember már jutott, napozok, de rá kell szolizni a bikinivonal miatt, az egész család nem mehet együtt fürödni, mert valakinek vigyázni kell a csomagokra, ááááá!
  De én örülök, hogy sokan mégis a textilesre járnak, addig nincs itt tömeg, s családias marad a légkör.”
 • 30. jozkó 2013. június 18. 13:27
  „27. vári:

  Hű de tudományosak vagyunk...”
 • 29. pirosmedence 2013. június 18. 13:13
  „Fiatalabb korunkban mi is kipróbáltuk a horvát tengerparton: több baráti család gyerekekkel és ismerősök csinos fiatal lány rokonaival stb. Kb. 3 perc alatt teljesen természetessé vált az egész és este a feleséggel történő összebújáskor sem volt semmi gond!!!!”
 • 28. kormoska 2013. június 18. 12:26
  „22.kontrapista

  Yess:-)!!”
 • 27. vári 2013. június 18. 12:15
  „jozko
  A nudinak épp az a lényege, hogy nem a szexuális vonzerő megvillantása végett vetkőznek le. Úgyhogy az általad hiányolt önkritika itt értelmezhetetlen.”
 • 26. SP 2013. június 18. 10:57
  „A képen látható deltás hölgy
  tudja, hogy a majdnem címlapfotóval, a lap "lánya", nap szépe vetélkedőbe is be kellene neveznie?

  Kommentjét várjuk.”
 • 25. polo 2013. június 18. 09:07
  „nudista hölgyekről lehetne több fotó:))”
 • 24. bambulla 2013. június 18. 08:41
  „finom kis nyakbavaló van a képen :)))”
 • 23. furioso 2013. június 18. 07:33
  „15. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013.06.17. 14:39
  Lehet, hogy te is bírnád, nem mindenki a "jó csaj" kategória a nudin. Meglátnád a sok nagymamát, nem kellően feszes idomokkal, lelombozódnál...
  Illetve, ha látnál valami izgatót, gyorsan kellene szemmel valami lelombozót (nagymamát) keresned a strandon... :-))”
 • 22. kontrapista 2013. június 18. 06:57
  „21.kormoska
  " Ugye látjátok modellalakú vasalódeszkák ? "
  Még jó, hogy ebben az esetben a pincérbuksza eltakarva maradt. Különben az az igazi !”
 • 21. kormoska 2013. június 17. 23:26
  „Ilyen jóféle pőre asszonykával a nyakamban valószínűleg csak a hidegebb vízben bírnám ki.....:-)
  Végre egy eltalált fotó a DM-től.Így néz ki egy IGAZI nő,öröm ránézni.Ugye látjátok modellalakú vasalódeszkák?
  Egyébként mindenkitől úgy hallottam,hogy a Délegyházival együtt ez az ország legkulturáltabb nudista strandja.”
 • 20. nagymacika 2013. június 17. 23:04
  „jó azoknak akik letudják vetközni a gátlásaikat. Engem is hívtak az ismerőseim,akik régóta oda járnak,de valahogy úgy érzem nem érezném jól magam. Főleg ha mondjuk ismerőssel futnék össze. Engem biztosan zavarna, bár azt is tudom ők mindjárt észre veszik ha valaki-valakik nem ott a helyük. Azt is elhiszem ,hogy nagyon összetartó csapat és jobban vigyáznak a környezetükre.”
 • 19. szegedifiú 2013. június 17. 23:01
  „A cikk nagyon jó, de nagyon kevés hozzá az illusztráció! TÖBB FOTÓT!”
 • 18. jozko 2013. június 17. 22:49
  „Az Adrián pár éve /nem előre megfontolt szándékkal/ belefutottunk a helyzetbe.
  Ami azt illeti, néhányan önkritika nélkül szabadultak meg "forradalmi´" ruhadarabjaiktól és nem volt rajtuk ami fenntartotta volna a csüggedőket és elnyomta volna a felkelőket :)”
 • 17. SP 2013. június 17. 16:52
  „5. x
  :)

  Volt azért Algyő és FOKA is minőség csökkent verzióban.”
 • 16. macs 2013. június 17. 16:35
  „15. Hétszűnyűkapanyányimonyók,
  a fiúk azt mondták, hogy egy idő után már izgalmas. :-D”
 • 15. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. június 17. 14:39
  „Ti egyébként, hogy bírjátok? ... Nem csak a nagy meleget, hanem ezt a sok jó csajt, egyfajtába kanos vagyok, ti nem?... Nem hiszem el XD”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mormon gyülekezeti ház épül a jövő nyárra

Gyülekezeti házat építtet mintegy 300 millió forintból Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza a szegedi Gutenberg utcában. Tovább olvasom