Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Négyen az egészségügyi integrációról és a fürdőberuházásról

Szeged - Jó is, meg rossz is lehet a végeredmény, attól függ, az első pillantásra okosnak tetsző tervek hogyan valósulnak meg. Nagyjából így foglalhatók össze a vélemények.
Jó is, meg rossz is lehet a végeredmény, attól függ, az első pillantásra okosnak tetsző tervek hogyan valósulnak meg. Nagyjából így foglalhatók össze a vélemények. Saját területükön maguknak nevet és szakmai rangot szerzett, ezért megbecsült szegedi polgárokat kérdeztünk a városi közgyűlés két nagy horderejű döntéséről. Az elmúlt pénteken a kormányoldali többség megszavazta, hogy a városi egészségügyi ellátás egy kézbe kerüljön, az egyetlen szolgáltató az egyetem lesz – októbertől. Ugyancsak a közgyűlési többség szavazataival az is eldőlt, hogy az önkormányzat a Hunguest Hotels Zrt.-vel társul egy nagyszabású, hatmilliárdos fürdőberuházás érdekében, amelyből hárommilliárdot uniós pályázattal nyerhet meg a közös cég, majd az önkormányzati tulajdont a szállodalánc kivásárolja.

Domonkos András, a Lombard Lízing Zrt. vezérigazgatója:


Nehéz véleményt formálni úgy, hogy az ember nem ismeri a részleteket. A szegedi egészségügyi ellátás jelenlegi színvonaláról – talán mondhatom, hogy szerencsémre – saját tapasztalatomból nem sokat tudok, így azt sem, hogy a mostani széttagolt rendszer jól működik, vagy nem egészen jól. Ugyancsak nem lehet megjósolni, hogy a városi kórház és a klinikák összevonása után jobb lesz-e az ellátás. Abban azonban biztos vagyok, hogy általában a világon a centralizált, nagy rendszerek működnek jól. Okos dolog, ha ezt a világtrendet követjük. Ha Szegeden lesz egy hatékony működésre képes, egységes, nagy egészségcentrum – ez így önmagában rendben van, szerintem pénzt is nagyobb esély van erre nyerni, mint a szétaprózott intézményekre. De a centralizált rendszer önmagában nem garancia az ellátás színvonalának növekedésére, csak lehetőség.

Még ennél is kevesebb konkrét információm van a fürdőberuházásról. Ha a városnak hasznos, modern létesítmények építésére szövetkezik az önkormányzat egy magáncéggel – az nekem tetszik. Dicsérendő minden ilyen együttműködés, feltéve, hogy a feltételek korrektek. Ha nem azok, rosszul is végződhet a dolog. Mivel nem ismerem az önkormányzat és a magáncég megállapodásának részleteit, ez minden, amit egyelőre mondhatok.

Varga Gusztáv, a Szilánk cégcsoport vezetője:

A városi kórház, a rendelőintézet és az egyetemi klinikák összevonásáról nem tudok véleményt mondani, annyira nem ismerem a konkrétumokat. Az egészségügy különben is eléggé távol esik az érdeklődésemtől – bár lehet, hogy nem kellene ilyet mondanom, hiszen lehetek még beteg. Szerencsémre eddig megúsztam. Kívülállóként azt állítom, hogy szinte az élet minden területén az összevonás, a központosítás, a globálissá válás az uralkodó tendencia, ezt a vállalkozások világában a saját bőrömön érzékelem. Pártolok minden racionális átszervezést, tehát ha valóban ellátási párhuzamosságokat szüntetnek most meg Szegeden, azt nagyon helyesnek tartom.

Jobban ismerem a fürdőfejlesztési terveket és örülök neki, hogy a város és a magántőke összefogásával végre valóban színvonalas fürdőkomplexum épül Szegeden. Eddig csak mondogattuk, hogy fürdőváros, de valljuk be, legalább magunknak, ahhoz azért több kellene. Az önkormányzat és a magáncég összefogásának részleteit ugyan nem ismerem, de általánosságban azt vallom, kompromisszumok nélkül nincs együttműködés. Kompromisszumokból áll a világ. Ha a város által biztosított kondíciók nem kedvezőek egy magáncégnek, akkor az nem jön ide beruházni. Akkor nincs miről vitatkozni, de akkor nem is épül semmi.

Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató karnagya:


Nem látom át az egészségügyet, annak ellenére, hogy a feleségem orvos és sok mindent hallok tőle. Bonyolultak a szakmai részletek és nem is hiszem, hogy nekünk valamennyiünknek, potenciális betegeknek aprólékosan ismernünk kellene ezeket. Számunkra az a fontos, hogy a rendszer működjön, méghozzá jól. Ha ennek az a feltétele, hogy rendszert kell váltani, ám legyen. Egy sima modellváltás szerintem egyikünket se zavar – föltéve, ha menet közben valamit nem rontanak el.

Szeged fürdői eddig is élményt jelentettek – nekem legalábbis. De ha szebbek, korszerűbbek lesznek, még nagyobb élményt fognak jelenteni. Tréfát félretéve: azt hiszem, legfőbb ideje, hogy a Tisza partján tényleg fürdővárosként funkcionáljon Szeged. Azaz ne csak mi, helybeliek, hanem a mostaninál sokkal több vendég is élvezhesse a vizeket, fürdőket, élmény- és gyógymedencéket. Legyen szép szálloda, ahol megszállnak és legyen szép város, ahol sétálnak. Úgyhogy örülök a terveknek, amelyek, remélem, úgy valósulnak meg, hogy az egész közösség javát szolgálják.

Pálinkó Lujza tánciskolai igazgató:


Nem ismerem eléggé se az egészségüggyel, se a fürdővel kapcsolatos terveket és döntéseket. Megmondom őszintén, nem is nagyon érdeklődöm, annyira zavaró, hogy mindenben politika van. Nemigen hiszek már senkinek. Ígéretekkel bőven el voltunk látva mindig is, mégsem lett jobb dolgunk. De beszéljek csak a magam nevében: én nem tudok tervezni, nemhogy emberöltőre, lassan egy napra se, nem látom a magam és a gyerekem jövőjét, nem érzem magam biztonságban. Túl stresszes az élet. Biztosan jó lenne egy új fürdő – valakiknek. A magam részéről a régibe se jutok el, nincs se elég időm, se elég pénzem erre. Nekem tehát eben guba, lesz-e itt élményfürdő. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy ezért jönnének a vendégek Szegedre, részint mert ez egy Pest-ország, másrészt a világon rengeteg a vonzó hely.


Akkor jobb lenne a közérzetem, ha a rendelőben maximum tíz perc várakozás után orvos elé kerülhetnék, ha a WC-t elöntené a fertőtlenítőszag és lenne papír. Fogalmam sincs, hogy az egységesítéstől, vagy az összevonástól ezt várhatom-e. Egészségügy vagy más, az ember folyton azt várja, hogy a szolgáltatók végre szolgáltassanak. Eddig hiába. Ezért bizalmatlan vagyok, azt mondom, nyugtával dicsérjük a napot, majd látjuk, miből mi lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyetemé az egészségügy, a Hunguest Hotelsé a fürdő

Szeged - Bekiabálásokkal tarkított többórás parázs vita után a szegedi közgyűlés kormánypárti… Tovább olvasom