Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Négyen Deszk ellen

A deszki önkormányzat nem tűri az ellenvéleményt, a településen nem jól működik a demokrácia – állítja három deszki lakos és egy szegedi politikus. A négy férfi négy éve perben áll a település önkormányzatával.
Deszki demokrácia címmel tartott tájékoztatót tegnap három deszki lakos – Frányó Zoltán, Gyovai Ferenc, Zentai András – és egy szegedi önkormányzati politikus, Kohári Nándor. A négy férfiban az a közös, hogy perben állnak a képviselő-testülettel 2002 óta. A per tárgya rágalmazás, az ügyben az első és a másodfokon eljáró bíróság mellettük döntött. A Legfelsőbb Bíróság állásfoglalása a hónap végére várható.

Az ügy lényege: a négy évvel ezelőtti önkormányzati választások kampányában a deszki polgári kör szórólapot terjesztett a faluban, melyen önkormányzati telkekkel kapcsolatban tettek fel kérdéseket és Platónt idézték: „Azon bölcs embereknek, akik visszautasítják a közügyekben való részvételt, az a büntetésük, hogy buta emberek által kormányozottan kell élniük." A polgári körösök szerint ez a mondat váltotta ki a testület, illetve azon belül Simicz József polgármester
Első fok, másod fok

Cseh Attila, a megyei bíróság elnökhelyettesének tájékoztatása szerint az első fokon eljárt Szegedi Városi Bíróság 2005. július 5-i ítéletében mind a négy vádlottat bűnösnek mondta ki társtettességben, folytatólagosan, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében. A másodfokon eljárt Csongrád Megyei Bíróság 2006. április 10-i ítéletében az elsőfokú ítéletet megváltoztatta, és valamennyi vádlottat felmentette a vád alól.  
haragját, ezért indult a rágalmazási per. – El ugyan nem ítéltek minket, de meghurcoltak – mondta Zentai András.

A négy férfi részben ezért, részben mert úgy látják, hogy a falut érintő kérdésekre nem kapnak megfelelő válaszokat, kijelentette: „a deszki demokrácia olyan, hogy aki nem a helyi vezetés nótáját fújja, azt tűzzel-vassal irtani, üldözni kell".

Véleményük igazolását látják a Frányó–Simicz ügyben is. Többször beszámoltunk az esetről, amikor egy parkolási vita tettlegességhez vezetett a két férfi között. Mint mondták, a polgármester „önbíráskodó erőszakot alkalmazott" Frányóval szemben. Simicz József a fentiekkel kapcsolatban kijelentette: Deszken úgy működik a demokrácia, mint más településen. A testületi ülések nyilvánosak, a jegyzőkönyv a faluházban és az önkormányzati hivatalban hozzáférhető. Az írásos panaszokra reagálnak. Közmeghallgatást rendszeresen tartanak, ahol csak a személyes jellegű felvetésekre nem válaszolnak. Simicz hangsúlyozta: a falu elégedettségét jelzi, hogy rendszeresen újraválasztják a testületet. Kijelentette azt is: nem igaz, hogy a rágalmazási perben mindkét bíróság elutasította, mert első fokon ő nyert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kétségbeesett SMS

Padlóig sújtott és nagyon megrendített! – reagált Pataki Ferenc neves festőművész a pályakezdő… Tovább olvasom