Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Négyen kaptak Vedres István-díjat

Szeged - Vedres István városi főmérnök születésének 250. és halálának 185. évfordulója alkalmából az idei évet az önkormányzat a szakmai szervezetek javaslatára Vedres-emlékévvé nyilvánította. A rendezvénysorozat a keddi jubileumi emléküléssel érte el a csúcspontját - napra pontosan a 250. évfordulón.
A városházi emlékülésen elhangzott, hogy olyan élesztő ereje és szellemi irányítója volt a várost fejlesztő gondolkodásnak és munkálkodásnak, mint a legnagyobb magyar az országnak. Csakhogy míg Széchenyi jómódú volt, Vedres keserves körülmények között dolgozott. Életét áthatotta a közgazdasági, kultúrmérnöki, szépirodalmi, művészi munkásság, mint a hivatali, mérnöki és építészeti feladatok. Nevéhez fűződik az ország első erdőhivatalának megszervezése és az első városi erdő telepítése.

Elsőként kísérletezett gyapottermesztéssel. A Vedresházi mintagazdaságban ármentesítéssel és gátépítéssel mintagazdaságot hozott létre. Nagyszabású tervet készített a Duna–Tisza-csatorna építésére. Nevéhez fűződik középület, kórház, templom, iskola tervezése. Egyik megteremtője a magyar nyelvű gazdasági és műszaki irodalomnak. Verseket is írt, Aesopust fordított. Az ország egyik legnagyobb könyvtárát mondhatta magáénak.
 
Négyen kaptak Vedres István-díjat. Fotó: Kuklis István (galéria)
Elsőként állított hazánkban állandó, fűthető színháztermet az általa tervezett korábbi városháza épületében, és maga is írt színdarabot. Ő szervezte meg Szegeden az első nyilvános hangversenyt 1800-ban. A Magyar Tudományos Akadémia alapítóinak egyike, a szegedi könyvterjesztés megvalósítója. Mint emberről az is kiderült, kizárólag magyar posztóból varrt ruhákban járt, és csak magyar bort ivott.

A kettős jubileum tiszteletére a megyei szakmai szervezetek Vedres István-díjat alapítottak. A kitüntetést Bertalan Sándor nyugalmazott építész tervező, Kováts Gábor nyugalmazott vízügyi mérnök, Mura Mészáros József, a DÉLÉP Ipari Park Kft és a DÉLZSALU Kft. ügyvezető igazgatója és Szemerey Márta építészmérnök vehette át. A család nevében Ráday-Pesthy Pál Frigyes és Vedres Zsuzsanna köszönte meg a rendezvénysorozatot. A nap koszorúzással folytatódott a Dóm téri nemzeti emlékcsarnokban, majd megnyílt a Szeged Széchenyije című kiállítás a Somogyi-könyvtárban. Az emlékév októberben hangversennyel és előadásokkal folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged Szépei főztek a gyerekeknek

Szeged Szépei főztek a gyerekeknek
- Szeretjük, hogyne! De inkább imádjuk - felelte egy csapat fiú a szegedi Port Royal teraszán kedd délután. Tovább olvasom