Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Négyezren mulattak a Délmagyarország lakodalmas gáláján

Nyolc zenekar, több ezer néző, lakodalmas zene négy órán át. A lapunk által szervezett lakodalmas zenekarok versenyének döntőjét a Gera Fivérek nyerték. A közönségdíjat a Party zenekar kapta. Az újszegedi sportcsarnokban tegnap ováció és taps járt minden fellépőnek.
– Azt mondta apa, ha felérünk a lépcsőn, integessünk. Hiába integetünk, úgysem látja, itt van fél Szeged! – mondta egy fiatal nő az újszegedi sportcsarnokba lépve tegnap délután fél hatkor. A Délmagyarország és a Délvilág lakodalmas zenekarok fesztiváljának döntőjére, nyolc együttes versenyére már akkor, a kezdés előtt fél órával ezrek vártak. A vendégek között megpróbáltuk megkeresni a legfiatalabbat és a legidősebbet: a hetvenkilenc éves Pista bácsival és a másfél éves Galambos Gergővel találkoztunk. Pista bácsi kisfröccs után érdeklődött, Gergő édesapja nyakába kapaszkodott, megilletődött a mintegy négyezer néző láttán. Pedig szükség volt a segítségére: a nagybátyja ugyanis az egyik versenyző zenekar, a Party Team Band tagja, a család tehát szurkolni jött.

Fogj egy sétapálcát

Hat órakor Nyemcsok Éva és Cs. Gát László újságíró köszöntötte a nézőket, stílszerűen mindketten lakodalomhoz illő díszes, magyaros öltözékben.

Az orosházi Kasza Béla és zenekara kezdett, a sorrendet előzetesen sorsolással döntötték el. A harminc éve együtt muzsikáló együttes nem tévedett, amikor a Húzzátok cigányokkal indított, az első perctől velük énekelt a közönség. A repertoár része volt a Reszket a hold a tó vizén és a Fogj egy sétapálcát is.

A hattagú zsűri lelkes volt, „gratulálok a zenekarnak, nagyon hangulatos műsort adtak" – értékelt V. Fekete Sándor, lapunk főszerkesztő-helyettese. – Tündériek, adja Isten, hogy még negyven évig együtt játsszanak – fogalmazott Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. Kiszin Miklós, a Molnár Dixieland Band nagybőgőse szerint igazi lakodalmas hangulatot teremtettek. Kasza Béláék 44 pontot kaptak.

Arcok a nézőtérről

Dobó József, a Gépjárműboltok Országos Egyesületének elnöke: – Istenien éreztem magam! Gratulálok a szervezőknek! Csak annyit sajnálok, hogy nem én találtam ki ezt a rendezvényt. A nagy parasztlakodalmakat szeretem, amelyeken ugyanilyen fergeteges a hangulat, mint amilyen itt volt.

Galiba Eszter tisztviselő: – Nagyon szeretem a lakodalmas zenét, ezért is jöttem el. A cigányzene a gyengém. A saját lagzimon is cigányzenét szeretnék majd, nagy sátoros mulatságot képzelek el. Az itt induló zenekarok közül a Gera Fivérek a kedvenceim.

Márkus Tamás vállalkozó: – A barátaim miatt jöttem el erre a fesztiválra. Nagyon ötletes ez a kezdeményezés a Délmagyarország napilap szervezésében. A kedvenc zeném az Aranyeső. Ha lesz még ilyen rendezvény, biztosan legközelebb is eljövök!

A Halvány őszi rózsával kezdett a Nefelejcs együttes, majd gyors stílusváltással a Cyber gyerek következett. A ruzsai duó az első, szegedi elődöntőből közönségszavazattal jutott a döntőbe, és a nézők most sem pártoltak el tőlük, a taps nekik is járt. A Nefelejcset előbb Pálinkó Lujza táncművész, a zsűri elnöke méltatta: az elődöntőhöz képest magabiztosabb az előadásmód, de hátrány, hogy csak ketten vannak.

Bódi Guszti gratulált, Szurdi Zsolt zenész, zenetanár viszont hiányolta a harmóniát. A közönség egy része kevesellte a 27 pontot, amit kaptak. Volt esély szépíteni: a nézők SMS-ben szavazhattak a kedvencükre a helyszínen, illetve a Városi Televízió Szeged élő műsorát nézve otthonról.

Sűrűn esik az eső

Tessenek mulatni – szólította fel a nézőket Cs. Gát László, és a harmadik fellépő, a vajdasági Martonosi Révész Együttes muzsikájára megtelt a színpad előtti két tánctér. Ropták a Sűrűn esik az esőre, riszáltak a Cyber gyerekre. Fiatal lányok integettek a kamerába, a szégyenlősebbek a helyükön tapsoltak. A magyarkanizsai együttes műsora után az ováció percekig tartott.

Kiszin Miklós szerint a közönség reakciója mindent elárult, profi a zenekar. 58 pontot kaptak, Kiszin, Bódi, Szurdi és Pálinkó Lujza a maximális tíz pontot adta a Martonosi Révészeknek.

Néhány pár egész jól keringőzött – a Party Team Band Ha bűn, hogy várok rád című számára bemutatót tartottak a tánctéren. A Lakodalom van a mi utcánkban című „kötelezőt" a nézők már nagyon várták, a vásárhelyi zenekartól megkapták.

– Nagyon felpörögtünk a végére, bár a kezdés nehézkes volt – mondta Pálinkó Lujza, aki a trombitásnak egyébként külön gratulált. Székhelyi Józseftől és Szurdi Zsolttól 10 pontot kaptak, összesen 53-at.

A négy első fellépő után a Csermák Hangszerüzlet tartott bemutatót. A fődíjat ők ajánlották föl: egy értékes szintetizátort és 100 ezer forint értékű hangszercsomagot. Ha már lakodalmas, a menyasszonyok sem hiányoztak, az EzerArc divatbemutatóján mindjárt négy ara, és számos koszorúslány, fess vőlegény felvonult.

Nád a házam teteje

A versenyt az Atlantic folytatta. A fiatal vajdasági zenészek szíve virágos kert, de tudtak pörgős twistet is. Egy rózsaszín ruhás kislány vidáman balettozott a produkció alatt. A zenekar legalább annyira tetszett a közönségnek, mint a Martonosi Révész Együttes. A zsűrinek egy kicsit kevésbé, szerintük a műsor 52 pontot ért.

Bár már a harmadik órában jártunk, a nézők – ha csak nem táncolni indultak – alig mozdultak el a helyükről.
– Nem akarunk elmulasztani semmit, nem megyünk sehova, fel sem állunk – közölte egy nyugdíjas férfi. Kicsit később a büfében találkoztunk vele. – A feleségem küldött innivalóért – magyarázkodott.
Négyszáz számot tud a makói Party zenekar, de a sportcsarnokban ezt nem bizonyíthatták be. Azt azonban igen, hogy értenek a szórakoztatáshoz. Mire elértünk a Nád a házam teteje című lakodalmas nótához, a tánctéren a fiatalság vette át az uralmat.

Farmeros szőkeségek pörgették egymást, Nyemcsok Éva szerint a csarnok teteje is majdnem beszakadt a tetszésnyilvánítástól. – Ez igen. Nem tudom, milyen oldószert vettek be, de szabadalmaztassák – javasolta Pálinkó Lujza a Party zenekarnak. 58 pontot kaptak.

Beugrom a nagybőgőbe

A Gera Fivérek alig kezdtek zenélni, a közönség máris tombolt. Szeretni kell, ennyi az egész – ez volt az első szám. A döntőbe egyébként ők jutottak be elsőnek, a szegedi fordulóban őket találta legjobbnak a zsűri. – Most jön a taps és az ének – vezényelte a publikumot a trió énekese, és a szófogadó hölgyek, urak vele fújták: Hajmási Péter, Hajmási Pál. A Hej rigó ritmusát a zsűri az asztalon dobolta, mögöttük a fáradhatatlan táncosok tekerték a csípőjüket. Vissza! – próbálták meg a rajongók folytatásra bírni Geráékat, elfeledkezve arról: mindenkinek negyed órája van a bemutatkozásra.

– Így kell ezt csinálni – közölte Kiszin Miklós. – Három pazar zenebohóc, akik minden hangszeren játszanak. Bravó! – ez volt Székhelyi József véleménye. Nem okozott meglepetést, hogy minden zsűritag 10 pontot adott. A trió ezzel az élre ugrott.

A nagymágocsi Dél-Alföldi Négyesfogatnak nem lehetett könnyű a közönségkedvenc Gera Fivérek után színpadra lépnie. Én mindenkiben csalódtam – énekelték. A fesztivál nézőiben azonban mégsem, hiszen szerették a Négyesfogatot. Az Isten véled, édes Piroskám hallatán például új, harmadik tánctér nyílt a sorok között. 51 pontot ért az előadás.

Hosszú, fekete haj

A nyolc produkció után az értékelés első része véget ért, a műsorvezetők megnevezték a négy legtöbb pontot kapott zenekart, vagyis a továbbjutókat: Gera Fivérek, Party zenekar, Martonosi Révész Együttes, Party Team Band. A közönségdíjra továbbra is mind a nyolc banda esélyes volt.

Amíg a zsűri és a nézők gondolkodtak, Bódi Guszti lépett színpadra. Közölte: hiányolta a Hosszú fekete hajat a mai produkciók közül, ezért a Nagyecsedi Fekete Szemekkel pótolja a hiányosságot. A koncert alatt a tánctérből „küzdőtér" lett, Bódi Guszti rajongói csápoltak és tapsoltak.
A négy zenekar pontjait közben lenullázták, a végleges sorrendről a zsűri tagjainak szavazata és a közönség SMS-ei, azaz hat plusz egy voks döntött. Az SMS-szavazást 22 óra után néhány perccel lezárták.

Örömzene a fináléban

Huszonöt zenekar jelentkezett a fesztiválra, nyolcan ma bemutatkoztak, négyen jutottak tovább – foglalták össze a műsorvezetők. A közönségdíjat Pálinkó Lujza és Szetey András, lapunk főszerkesztője adta át a Party zenekarnak. A második helyezett a Martonosi Révész Együttes lett, nekik Csermák István és Csermák Rózsa, valamint Pap Klára kiadóigazgató gratulált. A győztes Gera Fivéreknek a Csermák házaspár és V. Fekete Sándor, a fesztivál ötletadója adta át a díjat.
Az eredményhirdetéssel nem ért véget a program, a zenekarok örömzenébe kezdtek, a közönség pedig folytatta a táncot.

Értékelt a zsűri

– Nagyra becsülöm ezeket a zenészeket, akiknek megvan a maguk civil élete, mégis ennyire profi műsorra képesek – mondta el Székhelyi József. A Szegedi Nemzeti Színház direktora hozzátette: örül annak is, hogy vannak olyanok, akik által él és virul a lakodalmas zene, akik átörökítik a magyar kultúra ezen hagyományát is.

Kiszin Miklós arról beszélt, nem úgy érkezett a döntőre, hogy valamelyik formációt favoritnak tekinti. Mint mondta, a legfontosabb mindig a színpadon nyújtott pillanatnyi teljesítmény. Ez alapján pedig úgy látja: a zenekarok sokat gyakoroltak, fejlődtek az elődöntők óta.

Pálinkó Lujza azt mondja, megpróbálja függetleníteni magát a közönség reakcióitól, így lassan szókimondásáról híresül el. Döntéseit ennek ellenére fölvállalja, csak – a közönség érzékenységére tekintettel – egyre inkább megkísérli „becsomagolni". A zsűrielnök úgy véli, ebben a versenyben az a zenekar viszi el a pálmát, amelynek mind a zenei kifinomultsága, mind a közönségre gyakorolt szuggesztív hatása megvan.

Szurdi Zsolt szerint sokkal nehezebb a döntőben minősíteni és kiválasztani a legjobb zenekart, mint egy-egy elődöntőben, hiszen akik a sportcsarnokban felléptek, a lakodalmas zene „krémjét" alkották. Arról nem beszélt, van-e olyan zenekar, akinek igazán szurkolt.

Bódi Gusztinak nagyon tetszett Aranyesőjének Party Team Band-féle feldolgozása. Azt mondta, a trombitás tudása Lajcsiéval vetekszik – ami nem kis elismerés. Úgy látta, a legtöbb zenekar valóban a közönségnek zenélt. Hozzátette: óriási teljesítmény, hogy az együttesek zöme négyezer embert képes volt megmozgatni. A szervezést tökéletesnek tartotta, gratulált hozzá.

V. Fekete Sándor elmondta: nagyon örül neki zenészként és lapunk főszerkesztő-helyetteseként is, hogy a lakodalmas verseny ekkora sikert aratott. Elárulta: abban biztos volt, hogy sokak tetszését elnyeri majd, de ekkora sikerre korántsem számított.


A siker titka

– Nagyon izgultunk a verseny végeredménye miatt, mert hihetetlenül erős volt a döntős mezőny. A Martonosi és az Atlantic zenekar volt a legnagyobb ellenfelünk, rettentő boldogok vagyunk, hogy végül mégis mi vittük el a pálmát – mondta el Gera János. A Gera Fivérek formáció zenekarvezetője hozzátette: győzelmükben biztosan szerepe volt a hazai pályának – úgy, mint a döntőre való többnapos gyakorlásnak, felkészülésnek is. A zenész elárulta: számtalan biztatást kaptak mindenfelől, a zenészkollégák ugyanúgy szorítottak nekik, mint a „civil" ismerősök. Sikerük titka és népszerűségük egyik oka, hogy bármilyen műfajt is játszanak, azt igyekeznek szívükből adni. A másik pedig maga a közönség, ami feldobja egy-egy lagzi hangulatát, s így őket is. Gera János azt tartja az igazi sikernek, ha egy ifjú pár tíz év múlva is megismeri őket, és kellemes emlékeket ébresztenek bennük még akkor is.

Rajongók határok nélkül

Két busszal és több személykocsival érkeztek buzdítani a határ túloldaláról rajongóik a magyarkanizsai Martonosi Révész Együttest. Fejős István elmondta, a jó kétórás út alatt már ráhangolódtak az estére: a busz hangszóróiból a zenekar dalai szóltak, amire kellőképpen beénekelték magukat. A horgosi, martonosi, kanizsai rajongótábor igazi fiesztát teremtett a csarnokban, amikor kedvenceik színpadra léptek: az elsők között rohantak be táncolni a lagzinótákra. Nem busszal, kocsival érkezett Kanizsáról Szegedre Magosi József és lánya, Andi. – Anyukám már tegnap átjött a városban élő rokonokhoz. Apu és én még dolgoztunk ma, de munka után azonnal az újszegedi csarnok felé vettük az irányt.

Nagyon jók voltak – mondta csillogó szemekkel a lány az együttes műsora után, amit családjával együtt hangos énekszóval és tánccal kísért. A másik vajdasági csapatnak, a tehetséges fiatal zenészekből álló muzslai Atlanticnak azonban mindössze három határon túli szimpatizánsa érkezett a döntőre: énekesük, Nagy Zsolt szülei és barátnője. – 160 kilométerre vagyunk Szegedtől, talán ezért nem jöttek többen – magyarázták a szülők, akik azért teli torokból biztatták kedvenceiket. A fiúknak egyébként, mint kiderült, a napfény városában is vannak rajongóik, akik nagy adag, jó magyaros töltött káposztával kedveskedtek a zenészeknek fellépésük előtt az öltözőben.

A táncparkett ördögei

Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a lakodalmas fesztivál döntős együttesei zenéjükkel lázba hozzák a közönséget. Fél óra sem telt el, és a nagyszínpad előtti tér táncos lábú kicsikkel és nagyokkal, fiatalokkal és idősekkel telt meg, akik a lagzizene ritmusaira mutatták be tánctudományukat a többieknek. A hétéves Hegedűs Eszter édesanyját vitte táncba. Anyukája elmondta, Eszti otthon is mindig táncra perdül, ha zenét hall. Nemcsak a kislány, több százan voltak ugyanezzel: igazi össztánc alakult ki a sportcsarnok parkettjén. Idősek, nyugdíjasok lejtettek kisiskolásokkal, tinédzser fiúk paskolták meg középkorú anyukák hátsóját. Muzi Róbert azonban igazi lovagnak bizonyult: édesanyját forgatta meg a sorban színpadra lépő együttesek zenéjére. Igazán profi műsort mutattak be, keringőtől a lagzis táncig. Utóbb kiderült, mindketten táncos múlttal rendelkeznek.

– Először kicsit feszélyezve éreztem magam, de végül nem tudtam parancsolni a véremnek – mondta a heves pörgések-forgások után a 67 éves makói Héjja Istvánné. A nyugdíjas asszony nyolcvanadmagával, a makói nyugdíjasklub tagjaival érkezett mulatni, táncra mégis csak ketten vállalkoztak közülük. Csak az az öreg, aki annak érzi magát – árulta el filozófiáját. Az idő előrehaladtával már egy gombostűt sem lehetett leejteni a táncparketten. Ézsiásné Jutka és Somogyiné Erzsi például összeölelkezve tombolt a dalokra. – Kicsit nehezen lendültünk bele, de most már hajnalig bírjuk – mondták a tánctól kipirult arccal. Ha nem is addig, de a műsor végéig, akárcsak jó páran, valóban kitartottak.

A fesztivál végeredménye

Lakodalmas fesztiválunk első helyezettje a zsűri és a közönség szavazatai alapján a Gera Fivérek lettek. Muzsikájukat legközelebb a XV. szegedi sörfesztiválon hallhatják a mulatós dalok szerelmesei. A képzeletbeli dobogó második fokára a Martonosi Révész Együttes állhatott. Kedvenceikre a nézők is szavazhattak. Az SMS-ek alapján a közönségdíjat a makói Party zenekar kapta.

Összeállításunkat írta: Bobkó Anna, Gonda Zsuzsanna, Kiss Gábor Gergő és Tombácz Róbert. A képeket készítette: Karnok Csaba és Segesvári Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyórás lakodalmas gálaműsor a sportcsarnokban

Telt ház lesz ma este az újszegedi sportcsarnokban lakodalmas zenekari fesztiválunkon. A Városi… Tovább olvasom