Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Négykor nyitottak, fél 5-re feljelentették őket

Szeged - Szerdán délután négy órakor nyitott az újszegedi Ligetfesztivál, az „összevont" grill- és sörfesztivál. Korábbi, Szeged legkülönbözőbb pontjain tartott fesztiválok kapcsán is felmerült: a környékbeliek nem tudnak pihenni. Nem történt ez másképp Újszegeden sem, fél órával a nyitó koncert után már a rendőrség kérte – állampolgári bejelentésre: „csendesebben vigadjanak".
Az augusztus 20-i rendezvényeknek is helyt adó újszegedi helyszínen a feljelentést követően még szerda este zajmérést végeztek. – Az igazságügyi szakértő este kilenckor 49–50 decibeles zajt mért. Ez határértéken belüli, és tízkor minden elhalkult, ugyanis zenélésre csak eddig adtak engedélyt – tudtuk meg Kozák Páltól, a Ligetfesztivál főszervezőjétől. Elárulta, ha több ezer ember kilátogat a fesztiválra, el tudja képzelni, hogy zajosabbak, mint a nagyszínpad. – Azt nem tudom, mi lesz a Hooligans koncertje alatt, hiszen a srácok 130 decibel hangerőt kértek. A fesztiválozókat sem lehet lehalkítani – magyarázta Kozák, aki megkérte mind az 50 kiállítót, akik söröket és gasztronómiai érdekességeket is kínálnak: csendesebben működjenek.

Az augusztus 20-i rendezvényeknek is helyt adó újszegedi helyszínen a feljelentést követően még szerda este zajmérést végeztek. A szerző felvétele
Az augusztus 20-i rendezvényeknek is helyt adó újszegedi helyszínen a feljelentést követően
még szerda este zajmérést végeztek. A szerző felvétele

A Városüzemeltetési Iroda munkatárástól megtudtuk, ha zajosnak ítéljük a szabadtéri rendezvényeket, telefonon és írásban is panaszt tehetünk. Rövidebb programok esetén a rendőrség intézkedik, de a környezetvédelmi hatóság is ellenőrzi a zajvédelmi határértékek betartását. Súlyos szabálysértésnél a polgármester elrendelheti a rendezvény bezárást. Mint megtudtuk, „a szerdai figyelmeztetést követően a rendező intézkedett a panaszt kiváltó okok megszüntetéséről, ezt követően újabb panasz nem érkezett".

Zajkislexikon Ha egymással suttogunk, 35 decibel zajt „termelünk". Egy iroda átlagosan 60 decibel hangos, míg egy légkalapács 120. Utóbbi naphosszat hallható a liget mellett, az átépítés miatt.

Olvasóink írták

129 hozzászólás
 • 129. őrgróf 2011. augusztus 25. 11:01
  „Kedves B....feljelentgető, aki az ÁVH-s korszakból nem tudsz kitörni...gyere lakj a 43-as mellett! Nem igaz, hogy néhány órát, néhány napot nem lehet kibírni, másokat ( több tízezret! ) szórakozni hagyni... Persze mindenkinek kell valami kis öröm, gondolom, neked ez az örömöd, tehát hagyni kell ezt is...Leben und leben lassen, mondja a művelt japán, aki tud franciául...”
 • 128. jq 2011. augusztus 22. 14:28
  „Kedves valaki, (sajnos nem jegyeztem meg a nevét), aki szerint a svájcifrankonvett házában azt csinál, amit akar! A saját ízlése szerinti zenét vagy rádióadót a harmadik szomszéddal hallgattatni egyrészt fölösleges (Ön kisebb hangerőn is élvezheti) másrészt bunkóság (ő nem kíváncsi rá, majd bekapcsolja magának a rádiót, ha ő is hallgatni akarja, adjuk meg neki a választási lehetőséget, ha lehet). Lehet, hogy én meg még drágább japánjenes hitelen vettem a házamat kifejezetten azért, hogy kissé nyugodtabb környéken lakhassak.”
 • 127. azbest 2011. augusztus 21. 20:12
  „Csak azt nem értem, hogy nem lesz belső sérülése annak aki a mélynyomók közelében áll...”
 • 126. la-za 2011. augusztus 21. 14:29
  „125. SP 2011.08.21. 12:03

  Az általad leírtaknak nem sok köze van ahhoz, amit én írtam. Sebaj! Az ilyen emberekkel kár vitázni, ha csak a saját "igazukat" szajkózzák :)
  Szép napot!”
 • 125. SP 2011. augusztus 21. 12:03
  „124. la-za 2011.08.21. 00:14

  Kedves la-za! ""Az arányokkal gondom van.""

  Egyet értek, bizony nagy gond van
  a hangerő, teljesítmény arányokkal. További gond az is, hogy dB nem lineáris mértékegység. 50dB helyett már 60 dB is nagyon sok.

  A rendezvényen részt vevők és nem részt vevők aránya is nagyon határozottan eltér.

  A 150 000 pár füldugó ára sem kevés a szükséges Ear Zoom mennyiséghez képest.

  Akiknek a hangfal mellett sem elég legalább 50dB,
  azoknak, akiknek általában nem elég az az 50dB sem, a korább szerzett akusztikus sokktól már úgyis halláskárosultak.

  Előbb vagy utóbb,
  de a drága hallókészülékre is szükségük lesz a hétköznapi életben.”
 • 124. la-za 2011. augusztus 21. 00:14
  „Kedves SP!

  Az arányokkal gondom van. Nem pár százan vannak kint egy ilyen rendezvényen, inkább több (tíz)ezren. A párszáz (vagy inkább pártíz) a feljelentgetők és panaszkodók száma....

  Én szerencsés vagyok: ha aludni akarok, akkor alszok, akármilyen zaj van. Ellenkező esetben a füldugó tökéletes megoldás és jóval olcsóbb, mint az általad ajánlott hallókészülék... :)”
 • 123. SP 2011. augusztus 20. 15:52
  „Többen ajánlottak füldugót a nem bulizóknak.
  Volt aki megvenné (120. Miracala 2011.08.20. 11:42 ). 150 ezer ember részére?

  Íme a Viszont füldugó a bulizók részére, a normál hangerő tuningolására: :) :) :)

  ""Az Ear Zoom akár a 25 méterről jövő hangokat is érzékelheti és azokat 60 decibellel felerősítheti. Az Ear Zoom eltér a hagyományos halláserősítő készülékektől. Az Ear Zoom senkinek sem fog feltűnni, mert úgy néz ki, mint a modern, vezeték nélküli mobiltelefon fülhallgató (headset). Nem kell szégyenkeznie, senki nem sejti majd, hogy hangerősítőt visel.""”
 • 122. macs 2011. augusztus 20. 14:22
  „121. Kisg,
  csillagos ötöst kapsz! és szívből kívánom, hogy gyógyulj meg!!!!!!!!!!!!!!! :-)”
 • 121. Kisg 2011. augusztus 20. 13:36
  „116-ra: nálam magába fordulóbb ember max az, aki festi magát. Ki sem megyek a lakásból, ha nem muszáj, rendezvényekre pláne a tömegiszonyom meg pánikbetegségem miatt. De egy dolog a nyavalygás, meg egy dolog a problémamegoldás. Én pl. képtelen vagyok bármilyen, akár a legenyhébb fényben és nesz mellett aludni. Töksötét kell, és süket csend. Most jelentsem fel a napot, mert reggel felkel? Naponta az "elefántos" szomszédot felettem? Füldugóval meg fekete alvómaszkban alszom. Összvissz cirka 450 Ft, és meg van oldva a totális komfort :-D”
 • 120. Miracala 2011. augusztus 20. 11:42
  „A feljelentgetős nyavalygónak üzenem: van egy jó kis "orvosság", a neve füldugó, ha kell megveszem neki ingyen a patikában...”
 • 119. SP 2011. augusztus 20. 11:18
  „Nem arról van szó,
  hogy ne legyenek rendezvények. Legyenek természetesen.

  A h o gy a n a vita tárgya.
  Arra keresendő a megoldás, hogy mi a teendő, hogy mindenki jól érezze magát, vagy lehetőleg nem rosszul.

  Az nem megoldás,
  hogy pár százan kiugranak a bőrükből a zene szerezte extázisban, a többi 100-150 ezer meg forgolódik az ágyában nyűgösen, tönkre téve a családja további napjait.

  A fáradság a kialvatlanság a munkában, közlekedésben óriási rizikó tényező.

  A technikai feltételek megteremtése lehetővé teszi a kecske is és a káposzta is kell verziót kvázi.
  Tessék ezt megoldani. Meglehet.

  Szakemberekre kell bízni a dolgot.”
 • 118. jadewka 2011. augusztus 20. 10:38
  „Sztem a feljelentő is a nyitásra várt. XD XD XD”
 • 117. igazságkereső 2011. augusztus 20. 10:28
  „Szóval a lényeg: nekünk magyaroknak soha semmi sem jó, mindenben kifogást keresünk és találunk.Évente néhányszor van rendezvény és ha az ellen is kifogás van, a reklamáló vonuljon kolostorba, ott egészen biztos nem lépik át a "decibelt´".Ha Szeged van rendezvény az a baj, ha nincs "halott város"-nak nevezik. Ez épp olyan eset,mint a "svájci frank" árfolyamváltozása,de csak Magyarországon, ha fúj a szél azért emelkedik, ha nem fúj a szél akkor meg azért emelkedik, mindegy miért, csak a "devizahitelesek" őrüljenek meg! Igen, ez Magyarország, "Magyarország én így szeretlek",hirdette a közelmúltban az egyik televíziós reklámcsatorna!”
 • 116. 267222 2011. augusztus 20. 10:25
  „A negativ hozzászólok jellemzően a magukbaforduló emberek közül kerülnek ki.A mai embertelen,rohanó világban pedig szükség van ezekre az összejövetelekre,amikor az emberek kicsit kimozdulnak otthonról,esetleg régen nem látott ismerősökkel találkoznak és beszélgethetnek.Ezek a pár napos kellemetlenségek/zaj stb/csak kifogások.A hétköznapok alatt sokkal tőbb trauma éri az embert.”
 • 115. Herli 2011. augusztus 20. 09:57
  „Az éjszaka milyen buli volt és hol? Hajnali 5 órakor is hallottam i a Hintaló környékén! Noooormáliiiis?”
 • 114. deszkás 2011. augusztus 20. 08:50
  „A zajvédelemre áhitozónak:az esetleg gyári kipufogóval ellátott kis és nagymotoroknál nem zavar a cca 120dB -es hangerő? Érdekes lehet még igazad is van mert a naccságos Közlekedési Hatóság ezzel nem foglalkozik.”
 • 113. Mathiasking 2011. augusztus 20. 08:41
  „A tűzijáték elkezdésekor be kell telefonálni a rendőrségre és fel kell jelenteni a szervezőket! :-)”
 • 112. deszkás 2011. augusztus 20. 08:33
  „Az NYPD télleg a New Yorki rendőrség? :)))”
 • 111. Kisg 2011. augusztus 20. 07:47
  „Van egy nagyon pöpec kis találmány: füldugó a neve. 70 forintért bármelyik patikában lehet kapni egy párat, kis narancsszínű habgumi, tökéletesen szigetel. Tudom, nekem SZIN sem kell, a felettem lakó szomszéd naponta 5-től, negyed hattól átrendezi a lakást, vagy elefántcsordát etet a kisszobájában.
  Viccet félretéve: azért nem egész évről van szó, néhány napot meg ki lehet bírni, vagy ha valakit nagyon idegesít, megoldható.”
 • 110. Nikita 2011. augusztus 20. 06:47
  „Minden évben ez van. Teljesen mindegy milyen rendezvényről beszélünk. Lehet az Grill vagy SZIN fesztivál... Engem is sokszor zavar a hangos zene, zaj, bármi, de eszembe nem jut rendőrt hívni. Lehet bennem van a hiba...”
129 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyben kell hazavinni a malacot

Könnyebb lesz vágópontot nyitni, az ott leölt háztáji patást megfelelő eredményű húsvizsgálat után akár kereskedelmi forgalomba is hozhatjuk. Tovább olvasom