Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Négylábú az autó előtt - a rutin segít

Szeged - Parázs vita alakult ki az interneten a keddi tragikus közúti baleset kapcsán. Olvasóink arról vitáztak, ki kell kerülni az úton felbukkanó állatot vagy sem. Az oktató szerint a rutin segíthet.
„Egy állat sem ér ennyit! Kocsival inkább elütném, mint hogy a saját életemet veszélyeztessem!" – írta egy olvasónk a keddi 5-ös úti baleset kapcsán a Facebookon. Megírtuk, egy sándorfalvi férfi Balástya felé tartott Opel Astrájával, amikor Szatymaz után egy útra tévedt macskát megpróbált kikerülni: vészfékezett, majd a kormányt jobbra rántotta. Az autós az út menti fának csapódott és szörnyethalt.

Olvasóink közül többen úgy vélték, a sofőr a macska életét próbálta megmenteni, ezért rántotta el a kormányt. Volt, aki megjegyezte: „Kormányt nem rángatunk. Főleg nem macska miatt – bármennyire is állatbarát vagyok, maximum fékezés, aztán, ha átér a macska, átér – ha nem, akkor..." A hozzászólók között parázs vita alakult ki arról, hogy az autó előtt hirtelen felbukkanó állatokat hogyan kell kikerülni.

– Azt nem lehet megtanítani, hogyan cselekedjünk, ha az
autó elé kiszalad egy állat. A helyzet megoldásához ösztön és rutin kell – mondta Varga Zsolt, a Varga Korrekt Autósiskola vezetője. A gépjárművezető-oktató úgy véli, a mai világban a sofőrök menet közben már nemcsak a vezetésre, hanem sok minden másra is figyelnek. Emiatt megnő a reakcióidejük, késve reagálnak. – Gázoltam már macskát. Egyik télen egy jeges kanyarban felbukkant az autóm előtt egy négylábú, döntenem kellett: elrántom a kormányt és az árokba csúszom, vagy hagyom az autót az íven haladni. Az utóbbi mellett döntöttem, az állatot sajnos elütöttem – árulta el az oktató. Varga Zsolt hangsúlyozta, a féktávon belül felbukkanó tárgyak előtt megállni már nem lehet. – 90 kilométer/órás tempónál a féktávolság 60-65 méter. Ha ezen a távolságon belül bukkan fel egy állat, azt fékezéssel már nem lehet kikerülni – magyarázta a gépjárművezető-oktató.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti lesz a fekvőtámasz is - a viasz meg spanyol

Új, 2,2 milliárdért fejlesztett módszerrel mérik fel jövő szeptembertől az általános és középiskolások fittségét - azért marad a régiből is: a helyből távolugrás. Tovább olvasom