Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Négymillió méh pusztult el a balesetben

Kistelek - Négymillió méh pusztult el abban a balesetben, ami szombatra virradó éjjel történt az M5-ös autópályán Kecskemét határában. Az esős éjszakában egy figyelmetlen sofőr belehajtott az ismert kisteleki méhész, ifjabb Sípos István teherautójába. Komolyabb személyi sérülés nem történt.
Csongrád megye legnagyobb méhészetének, a kisteleki Sípos családnak az állatait szállította haza egy négy pótkocsiból álló teherautó-konvoj szombatra virradó éjszaka a salgótarjáni Isten mezeje nevű akácosból az M5-ös autópályán. A harmadik 12 tonnás járművet a 36 esztendős ifjabb Sípos István, a negyedik kocsit az édesapja, a 67 éves idősebb Sípos István vezette.

– Elhagytuk Kecskemétet, sőt Városföld lakott részét is, amikor hirtelen óriási lökést éreztem hátulról. Fékezés nélkül belém jött egy kamion. A sofőr azt mondta, nem vett észre – idézi fel az ifjabb Sípos. – Üres volt a 20 tonnás nyerges vontató, de így is 50-60 méteren keresztül tolt, mire meg tudott állni. Én hetvennel mentem, ő úgy kilencvennel hajtott. Nagyon megijedtem. Főként akkor, amikor a szalagkorlátnak szorított, a teherkocsim szekrénye leszakadt, a pótkocsim elszabadult, felborult, és átvágódott a szemközti sávba. Felszántotta az aszfaltot, velünk szemben állt meg. Istennek hála, hogy senki nem jött. Nekem a karom rándult meg, a másik sofőrnek kutya baja.

Kamion hajtott a kisteleki Sípos család pótkocsijába. Fotó: Segesvári Csaba
Kamion hajtott a kisteleki Sípos család pótkocsijába.
Fotó: Segesvári Csaba

– A fiam után mentem, de Örkénynél kiálltam aludni, mert az esőben elálmosodtam. Amikor felhívott mobilon, hogy felborult a kocsival, menjek segíteni, azt hittem, álmodom. Hosszú percbe telt, mire magamhoz tértem, és visszahívtam. Arra, hogy miként tettem meg azt a pár kilométert a baleset helyéig, nem emlékszem. Annyira féltettem a fiamat. Két pici lánya várta idehaza – tette hozzá idősebb Sípos könnyeivel küzdve. Az első két szerelvényüket hazaküldték segítségért. A pótkocsis teherautón szállított 120 méhcsalád lépestől, kaptárostul kiborult és összetört. A négy és fél millió méh zöme elpusztult.

– Bokáig tocsogtunk a lépben és a mézben, mindenütt a méhek teteme hevert. A sokkot kapott állatok zavartan repdestek – mondta idősebb Sípos, akinek 57 éve élete a méhészet. – Szerencse, hogy esett az eső és hűvös volt, meleg időben annyira megzavarodtak volna, hogy halára csíptek volna valakit. Így is összeszurkáltak egy mentőst. Reggel hat órára mosták le a tűzoltók a méheket és a mézet az árokba. Daruval húzattuk ki a pótkocsit. Most a tanyán várjuk, hogy lecsillapodjanak az állatok, és benyúlhassunk a kaptárakba.

Kaptárroncsok. Sípos Istvánt megviselték a történtek. Fotó: Segesvári Csaba
Kaptárroncsok. Sípos Istvánt megviselték a történtek.
Fotó: Segesvári Csaba

Figyelmetlenségből 25 milliós kár

A balesetet a 30 éves dabasi sofőr figyelmetlensége okozta, későn vette észre a méhes teherautót. A járművezetőknél a szonda nem mutatott alkoholfogyasztást. A dabasi MAN-kamion vezetőfülkéjében az előzetes becslések szerint 4 millió forintos, a totálkáros pótkocsiban 2,5 milliós kár keletkezett. A méhekben 17 milliós a veszteség, az autópályán 1,5 millióra becsülik a károkat – közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. A sofőr munkaadója, Garajszki Tibor cégvezető elmondta: a sofőr a baleset óta nyugtatókat szed, megviselte az eset, de más baja nem történt. Állítása szerint nem aludt el, de az esőben nem látott jól.

Olvasóink írták

 • 6. Gyurika 2008. június 09. 19:17
  „Tisztelt Ancsika!
  Én egy 11 éves kisfiú vagyok és méhész családban élek.Az évek során sok méhe megszúrt,de nem félek tőlük.A nagyszüleim arra törekszenek,hogy a méhészetett úgy szeressem ahogy ők és olyan szorgalmas legyek mint a méhecskék.
  A TATÁM arra tanit , hogy gondoskodjunk az méhállományról és azok ezt meg háláják nekünk.”
 • 5. Huszár Tibor 2008. június 09. 14:01
  „Tisztelt Ancsika!

  Nem szokásom a cikkekhez hozzászólást intézni, de a tied mégis arra késztet, hogy ezt megtegyem. Véleményedből látható, hogy a méhészetről nem sokat tudsz- ami természetesen nem baj- így azt talán megtarthattad volna magadnak. A kárt szenvedett méhészt és családját személyesen is van szerencsém ismerni, mivel néhány évig magam is méhészkedtem. Valóban szerencsémnek tartom az ismeretséget, mivel Pista bácsitól szakmailag és emberileg is rengeteg segítséget kaptam. Akiről te kedves Ancsika burkoltan ugyan de feltételezed, hogy valótlant állít egy segítőkész, köztiszteletnek örvendő és méhész körökben szaktekintélynek számító ember.
  A magam részéről én nagyon sajnálom a történteket, örülök, hogy személyi sérülés nem volt és kívánom a kár mielőbbi megtérülését.
  Talán még annyit, hogy a méhészeti szezon közepén tartunk, így a kieső mézhozam a közölt kárt jelentősen módosíthatja, aminek a megtérülése kétséges.”
 • 4. Zerotolerancia 2008. június 09. 13:16
  „Igen,látszik rajta, hogy kiengedik őket a nyílásokon.”
 • 3. édesanna 2008. június 09. 12:00
  „Gratulálok Ancsika! Empátia helyett rosszindulat.”
 • 2. atomboy 2008. június 09. 10:31
  „Ancsika: Zome, nem mindegyik.
  Es a fenykep szerintem nem az autopalyan keszult, hanem a telken. Es ott volt meg 3 masik kamionnyi meh, plusz a gazdasagaban levo kaptarokban levo.”
 • 1. Ancsika 2008. június 09. 10:21
  „én csak arra lennék kíváncsi, hogy, hogy várhatnak arra, hogy benyulhassanak a kaptárba ha minden összetört!
  fényképeken milyen méhek szálldogálnak ha mindegyik elpusztult.????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki nem dolgozik, ne kapjon segélyt?

Szeged - Monokon néhány hete úgy döntöttek: csak az kap szociális segélyt, aki közmunkát vállal, gyerekeit pedig iskolába járatja. Tovább olvasom