Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Négymilliósra is cseperedhet a babakötvény

Szeged - Közel négymillió forintosra is duzzadhat 18 év alatt a 42 ezer 500 forintos babakötvény, amely minden, 2006. január 1-je után született gyermeknek alanyi jogon jár. Nem lehet azonban felvenni az összeget a nagykorúvá válás napjáig – emiatt sok szülő inkább a bankok szolgáltatásait választja.
A 2006. január 1. után született, magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhelyű gyermekeknek alanyi jogon jár a magyar államtól a babakötvény, melynek kezdőösszege 42 ezer 500 forint.
Ezt a pénzt a Magyar Államkincstár állampapírba fekteti, vagy a gyermek szülei kiválaszthatják azt a bankot, takarékszövetkezetet, esetleg befektetési szolgáltatót, ahol kamatoztathatják a babakötvényt, úgynevezett Startszámlát nyitva. Ebben az esetben a szülők saját befizetéssel is kiegészíthetik a támogatást, mely szintén kamatozik. A babakötvény állami támogatása a gyermek 18 éves koráig nem vehető fel, és a szülők által befizetett összeg sem.

– Nem számoltuk ki, mennyire szaporodhat a pénz, mire Enikő nagykorú lesz, de nagyjából 100 ezer forintra saccolunk. Ez már manapság sem sok, 18 év múlva ki tudja, mit ér majd, ám a továbbtanulásához hozzájárulhat – jósol Kispéterné Bácskai Nikoletta, karjaiban kéthetes kislányával. A 31 éves nő szép gesztusnak értékeli a babakötvényt, férjével, Kispéter Krisztiánnal tervezi is, hogy alkalmanként, például név- és születésnapokon kiegészíti az összeget. – Ám a 6-7 százalékos kamat nem sok, ráadásul a mai világban nem biztos, hogy sikerül minden évben hozzátenni a pénzhez. Sőt: 18 évig nem nyúlhatunk hozzá, ez is inkább amellett szól, hogy bankba tegyük a pénzt – fogalmaz.

Kispéterné Bácskai Nikoletta kéthetes kislányával, Enikővel Fotó: Karnok Csaba
Kispéterné Bácskai Nikoletta kéthetes kislányával, Enikővel
Fotó: Karnok Csaba

Egy, az interneten található kalkulátorral magunk is kiszámoltuk, mennyit hozhat a konyhára a gyerkőcnek a babakötvény. Ha külön rászorultság nélküli a család szeme fénye, és a szülők minden évben a maximális, 120 ezer forintot teszik hozzá a számlához, a kezdeti 40 ezerből – 6 százalékos éves kamattal számolva – 3 millió 849 ezer 47 forint lehet: ez a továbbtanuláshoz, egy autóhoz, de akár egy kezdő lakásrészlethez is elég lehet. Ám ha a család nem tudja vagy nem akarja kipótolni a születési apanázst, csupán 101 ezer 685-öt vehet fel a gyermek a 18. szülinapján.

Az alacsonyabb jövedelmű, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok gyermekei 7. és 14. életévükben plusz 44 ezer 600 forintot kapnak, valamint évente újabb 12 ezer forintot, vagyis ha a szülők nem is tudnak hozzátenni egyetlen fillért sem, a gyermek nagykorúvá válásakor 590 ezer 535 forintot vehet fel. Ám ha ehhez havonta még egy ezres kerül a családi kasszából, a végösszeg 947 ezer 621 forint lesz.

Vásárhely lakásvásárlást támogat

Kiemelt programokkal igyekszik segíteni a Hódmezővásárhelyen élő fiatalokat a helyi önkormányzat. Ezek egyike a babakötvény: a Vásárhelyi Fiatalokért Alapítvány támogatja a 2006. január 1-jén, illetve azután született helyi gyerekek majdani első lakáshoz jutását. Az első évben a gyerekek számára nyitott bankszámlára a város havonta 3500, tavaly már 4000 forintot fizetett be. A gyerekek 18. és 24. éves koruk közt vehetik fel az addigra kamatokkal megszaporodott összeget – lakásvásárlási célra.

Olvasóink írták

  • 1. blossom 2008. augusztus 04. 13:40
    „akkor erre azok is jogosultak akik kulfoldon szulettek de magyar allampolgarok!es magyar bejelentett lakcimuk van!!mert ugye ez kell!!mert a magyar allampolgarsag jogosulasahoz ez kell a tobbi a nagykovetseg es az allam dolga.meg nekunk szuloknek hogy kifizessuk a mire ez mind elvan intezve.ja es ez kb 6-7 honap”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négylábúak foglalták el a Partfürdőt

Szeged - Több száz négylábú nevezővel díjugrató lovasversenyt rendeztek a hétvégén Szegeden. A Partfürdő lovasaival szemben ősmagyar viseletben izzadó íjászok lőttek át a Tiszán. Tovább olvasom