Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Negyven foknál is több lehet

Most fordult elő először, hogy a meteorológusok, átlépve a lélektani határt, negyven foknál is melegebbet jósoltak mára és a következő napokra.
Napról napra fokozódik a hőség: most fordult elő először, hogy a meteorológusok, átlépve a lélektani határt, negyven foknál is melegebbet jósoltak tegnap – mára és a következő napokra. Szegeden tegnap 38,2 volt a csúcs, Szentesen 38. Csongrád megyében átlag 38-39 fokot mértek, Pesten megdőlt a rekord, 38,6-tal.

UV-index

A hőmérséklet-előrejelzések mellett figyeljünk egy másik mutatót is – amennyiben azt akarjuk megtudni, mennyire veszélyes a napon tartózkodni. Az UV-index egy 10-es skálán jelöli az ultraviola-sugárzás mértékét. A nap ibolyántúli sugarai közül az UV-B sugarak a legveszélyesebbek. Ezek felelősek a bőrgyulladásokért, a leégéséért, a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásáért. Az UV-indexet a meteorológiai szolgálat május 1-jétől szeptember 30-áig méri. Hazánkban az UV-index értéke a nyári hónapokban általában 5-7 között mozog. Most azonban átlépte a 8-as értéket, ami a legmagasabb, nagyon erős sugárzási szintnek felel meg. Ilyen magas érték a mérések kezdete, azaz 13 év óta átlagosan csak a mérési napok 3 százalékban fordult elő. Az UV-B sugárzás tegnap az ország csaknem teljes területén 8 és 9 között tetőzött. Az előrejelzés mára 8,1.

Nem fordult még elő Magyarországon, hogy a meteorológiai előrejelzésekben 40 fok fölötti hőmérsékletet jósoltak volna – tegnap ez megtörtént. Mára 36 és 41 fok közötti maximum hőmérsékleteket jeleztek. A negyven fok amolyan lélektani határnak számít a szakmában – árulta el a szegedi állomáson Tóth Tamás meteorológus. Csak nagyon indokolt esetben mondanak fölötte lévő számot előrejelzésben – bár a hőmérő „megszaladhat" ettől függetlenül is. Ez történhetett hét évvel ezelőtt, hiszen akkor, 2000. augusztus 21-én Békéscsabán 41,7 fokot mértek, ami azóta abszolút országos rekord. Pénteken megdőlhet – jelzik a szakemberek.

A szegedi csúcs nem dőlt meg tegnap, azaz nem mértek 39,2 fokot, mint 1928-ban, „csak" 38,2 volt – a délutáni órákban, árnyékban. (Hivatalos mérés szerint egyébként Szegeden még sosem kúszott 40 fölé a hőmérő.) A napon ugyanebben az időben, azaz déli 1 és délután 6 óra között 40-41 fok között ugrált a mutató. Szentesen ebben az időszakban 38 fok volt, Csongrád megyében mindenütt 38-39-ig melegedett föl a levegő. Budapesten megdőlt a melegrekord, 38,6-ot mértek. Mára a tegnapinál egy-két fokkal melegebbet jeleztek előre, azaz könnyen lehet, hogy Szegeden és Csongrád megyében is többet mérnek negyven foknál.

A mentőkhöz 10-15 százalékkal több hívás érkezett tegnap, mint a kevéssé meleg napokban. A szegedi ügyeletes szerint inkább a kisebb balesetek szaporodtak meg, de nem tapasztalták, hogy a több lenne a kánikula miatti rosszullét. Úgy vélik, fölkészültek az emberek, a legforróbb órákban igyekeznek hűvösebb helyeken tartózkodni.
És valóban, Szeged utcái kifejezetten kihaltnak tűntek tegnap délután.

Hétezer liter víz egy autóban – van, aki szereti, más panaszkodik

Nem csak a szegedi utcák hűtésére, de buliból hazafelé tartó lányok frissítésére is alkalmasak a locsolókocsik. A járművek éjjel-nappal járják a várost. Tartályukba hétezer liter víz fér, amit tíz perc alatt kilocsolhatnak – ha akarnak.

Tíz perc alatt ürítik ki

A locsolókocsik hétezer literes tartályát Szegeden három helyen tudják feltölteni. A töltés 8-10 percig tart, a kocsiból hét helyen folyhat a víz. Ha mindenhol nyomják, akkor 10-12 perc alatt kiürül. Ha csak a két oldalszórón és a kocsi elején található, úgynevezett léceken spriccelnek – ez a leggyakoribb –, akkor húsz perc alatt folyik el a víz. A vízsugarat az utcák szélességétől, a parkoló autóktól és a gyalogosoktól függően a sofőrök szabályozzák. Az autók legfeljebb 35-40 kilométeres sebességgel közlekedhetnek, mert bár három hullámtörő van a tartályban, a hét köbméter víz nagyobb sebesség mellett meglökné a kocsit.

Szélsőséges érzelmeket váltanak ki néhány szegediből a város utcáit ezekben a napokban éjjel-nappal frissítő locsolóautók. Van, aki paradicsomot vág a járművekhez, más tátott szájjal bámulja, vagy felkéredzkedne. Néhányan menekülnek a vízsugár elől, de akad, aki élvezi, ha lehűtik a vízcseppek. Különösen buli után.

– Egyik éjjel három lány állt a kocsi elé. Még a szoknyájukat is feljebb húzták, hogy jobban érje őket a víz – mesélte Szűcs István, a hét jármű egyikének vezetője. Máskor egy nő hatásosra tervezett belépőjéhez kért segítséget: locsolóautóval szeretett volna megérkezni a barátjához Újszegedre. Ilyen kalandok jobbára az éjszakai műszakban (este hattól reggel hatig) történnek, aki nappal (reggel hat és este hat között) vezet, gyerekek csodálkozását, ritkán autósok haragját váltja ki.
– Egy maszek taxis dobta meg az előbb a kocsit paradicsommal, de előfordult, hogy háromezer forintot követeltek azzal az indokkal, hogy lelocsoltuk a frissen mosatott autót – beszélt rossz tapasztalatairól Bálint Sándor.

Kifelé hűt, befelé fűt

A sofőrök nem csak a bulizó lányok miatt szeretik jobban az éjszakai műszakot, a klíma is jobb ilyenkor. A vezetőfülkében napközben 40-45 fok is lehet. A hőség ellen ásványvízzel, kis ventilátorral védekeznek.

Locsoljanak az ő utcájukban is – ezt kérik a legtöbben, más azt követeli, hogy ne „csörögjenek" az ablaka alatt. Egy takarékos szegedi tanácsot adott: szivattyúzzanak vizet a Tiszából, azzal hűsítsék az utcákat. Szűcs István elmagyarázta neki: ha a környéken valahol szükség lenne rá, ezekkel a kocsikkal szállítanának ivóvizet. Nem piszkolhatják be a tartályt a folyó vizével.

Elkísértük egy darabon tegnap az egyik kocsit, hogy megfigyeljük az emberek reakcióit. Bálint Sándor úgy szabályozta a sugarat, hogy sem a parkoló, sem a szemben haladó járműveket nem érte víz, így egy csillogó Harley Davidson nyergében is nyugodt maradt a vezető, amikor elhaladt a tartálykocsi mellett. A járdán nemcsak gyerekek, hanem kamaszok is megbámulták a kht. kocsiját. Türelmetlen vezetőkkel nem találkoztunk, egyetlen bordó Renault dudált a locsolóra, de kiderült: üdvözlésnek szánta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs mozgás a Honvéd téri gödörben

Szeged - Semmi sem mozdul a Honvéd téri saroktelken tátongó gödörben, pedig a tulajdonosnak egy éven… Tovább olvasom