Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Negyven százaléka zöld a szőke Tiszának

Nincs orvosság a tiszai békalencse ellen – állítja a szakember. Egy lenne, de az sokba kerül. A hétvégi motorcsónakversenyek azonban alighanem megritkítják a szegedi szakaszon az idén különösen nagy, de ártalmatlan növénytömeget.
Rossz napok járnak a tiszai horgászokra: az augusztus eleje óta a folyót szokatlanul nagy felületen elborító békalencse szinte lehetetlenné teszi, hogy kedvtelésüknek hódoljanak. A növénytömegbe könnyen beakad a zsinór, az úszót egyáltalán nem lehet használni – inkább méreg, mint öröm a horgászat. Ugyanez a helyzet a kajakozással.

Algyőnél sokan azt látták tegnap, hogy szinte az egész vízfelületet elborította a növény, ráadásul a felületén uszadék és szemét halmozódott. Aggódjunk-e a hét végén a szegedi belvárosi folyószakaszon rendezendő motorcsónakversenyek, valamint a szemetes békalencsetömeg találkozása miatt? – kérdeztük a szakembert.

– Mivel Kisköréről nem kaptunk semmiféle jelzést nagyobb mennyiségű uszadék vagy más szennyeződés továbbengedéséről, valószínűleg spontán folyamatról lehet szó – mondta Dobi László. Az Atikövizig igazgatója elmagyarázta, hogy normál esetben az uszadék, a pillepalack vagy a folyóba került más szemét kisodródik a partszélekre. Most azonban annyira lelassult a Tisza folyása, hogy ez nem tud megtörténni, plusz a békalencse is felfogja a szemetet.

Megszűrik a versenyre

Szombaton, vasárnap és hétfőn a két szegedi hídpillér között motorcsónakverseny lesz. A szervezők és a rendezők elmondták, hogy a Tiszát több helyen borító zöld békalencse nem akadályozza a sokak által várt viadal lebonyolítását, a versenycsónakok azzal könnyedén megbirkóznak. A folyón úszkáló farönkök, különböző hulladékok viszont balesetveszélyesek, éppen ezért a Kiskőrössy Halászcsárda környékén két hajó cirkál majd, amelyek afféle szűrőmunkát végeznek.

A Tisza-víz általában 4-5 folyamkilométert tesz meg óránként – árvízkor ez a sebesség a duplájára is nőhet. Most azonban annyira lassú a vízmozgás – mindössze 0,9 kilométer óránként –, hogy a Hármas-Körösből a Tiszába került békalencse – elterpeszkedik. Az Algyőnél tegnap észlelt, a folyót teljesen ellepő növénytömeg 27-28 óra alatt ér Szegedig.

– Emlékeim szerint valamikor a 80-as években volt ennyire sok, a vízfelület 40 százalékát is ellepő békalencse a Tiszán – mondja Dobi László.

Nincs valami orvosság az egyébként ártalmatlan, de látványnak nem éppen esztétikus békalencse-invázió ellen? – Sziszifuszi munka lenne megpróbálni kiszedni a folyóból. Nincs eredményes technika, amivel meg lehetne szabadulni tőle – tájékoztat dr. Fekete Endre. Az Atikövizig környezetvédelmi osztályvezetője leszögezi, hogy nem szennyeződésről van szó, ellenkezőleg, éppen a tiszta víz indikátora a békalencse, de azt helybenhagyja, hogy – ronda. A napsütésre, a melegre nincs befolyásunk, viszont a békalencse számára tápanyagdús tiszántúli vizekkel lehetne mit kezdeni: Debrecen, Hajdúszoboszló, Karcag tisztított szennyvizeiből nem veszik ki a foszfort – ez élteti-táplálja a növényt. Egy magasabb fokozatú tisztítással el lehetne érni, hogy kimúljon. Csakhogy ez sokba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjtőszigetek, hulladékudvarok Szegeden

Szeged - Szegeden és huszonöt kilométeres körzetében huszonhét hulladékudvar és hetven gyűjtősziget… Tovább olvasom