Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Negyvenezer potyautas a megyében?

Áprilistól ellenőrzik, hogy jogosultak vagyunk-e az egészségügyi ellátásra. Csongrád megyében negyvenezren kapnak nyárig levelet arról, hogy nem szerepelnek járulékfizetőként vagy más jogcímen az egészségbiztosító adatbázisában.
Áprilistól ellenőrzik, hogy jogosultak vagyunk-e az egészségügyi ellátásra. Csongrád megyében negyvenezren kapnak nyárig levelet arról, hogy nem szerepelnek járulékfizetőként vagy más jogcímen az egészségbiztosító adatbázisában. Aki nem rendezi év végéig a jogviszonyát, azt jövőre csak pénzért látják el.

Április elejétől ellenőrzik a háziorvosok, illetve a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények, hogy a páciensek taj-kártyája mögött van-e jogosultság az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére.
A legtöbb esetben ez azt jelenti: fizeti-e az ember az egészségügyi járulékot, illetve munkáltatója megteszi-e ugyanezt utána. Mások egyéb jogcímeken – például gyesen vannak, fiatalkorúak, nyugdíjasok – kapnak egészségügyi ellátást. Vannak azonban olyanok is – számukat a szakemberek nagyjából egymillióra becsülik – akik nem fizetnek, nincs egyéb jogcímük sem, mégis igénybe veszik az egészségügyi ellátórendszert. Az ellenőrzések célja az, hogy kiszűrjék az ilyen „potyautasokat", és fizetésre késztessék őket.

Napi egy-két ember

A háziorvosok havi frissítésű listán a nagyobb intézmények az OEP on-line adatbázisán keresztül ellenőrzik, hogy a biztosító szerint ki nem jogosult az ellátásra. Kormányos Szilvia szegedi háziorvos szerint átlagosan 170 főt tartalmaz egy ilyen lista, naponta egy-két olyan páciens akad, akit figyelmeztetni kell. Életkoruk, foglalkozásuk változó, többen gyanítják vagy tudják is közülük, hogy nincsenek bejelentve. Ugyanakkor hozzátette: a listán vannak olyanok is, akik fiatalkorúak, gyesen vannak vagy nyugdíjasok – vagyis egyértelműen jogosultak az ellátásra.

A napokban nagyjából négyezer Csongrád megyei polgár kap levelet a megyei egészségbiztosítási pénztártól (MEP), amelyben arról értesítik: nem szerepel járulékfizetőként az OEP adatbázisában. Ezért felszólítják őket, hogy év végéig rendezzék jogviszonyukat az egészségbiztosítóval, különben jövőre csak díjfizetés ellenében látják el őket az orvosnál vagy a kórházban. Mint Schleining Ibolya, a MEP szegedi igazgatóságának vezetője elmondta, júliusig folyamatosan küldik ki az értesítéseket a megyében, nagyjából negyvenezren számíthatnak ilyesfajta figyelmeztetésre.

Szegeden naponta százan, a megye más kirendeltségein ötvenen-hatvanan jelentkeznek csak a jogosultság tisztázása érdekében – tájékoztatott az igazgató. A hatalmas ügyfélforgalom miatt ügyfélfogadási idejük is megnyúlt: hétfőn, kedden és szerdán délután fél 4 és 6, csütörtökön délután 1 és 6, pénteken pedig déltől 6-ig kizárólag a jogviszony-ellenőrzéssel foglalkoznak. Ha az érintett úgy véli, hogy neki járulékfizetőként vagy más jogcímen jár az ellátás, kitölt egy nyilatkozatot erről, a pénztár pedig megvizsgálja, hogy hol a hiba. Erről egyébként levélben is nyilatkozhat.

Alkalmanként fizet

– Nagyjából évente egyszer megyek orvoshoz. Egyszerűbb és számomra jobban megéri, ha majd ilyenkor fizetek a vizsgálatért, mint ha szerződnék az OEP-pel – mondta egy szegedi rendelőben Balogh László, akinek taj-kártyája sincs. A férfi, aki közel harminc év után tért haza Ausztráliából, ott már elérte a nyugdíjjogosultságot. Havi ezer dollárt kap külföldről, amiből szerinte nem okozhat gondot az ellátás kifizetése.

Elképzelhető, hogy egyszerű adminisztrációs hibáról van szó, de az is lehet, hogy munkáltatója – szándékosan vagy véletlenül – nem jelentette be. Az persze előfordulhat, hogy a járulékot befizetik utána, csupán nincs bejelentve vagy időközben munkahelyet váltott, de onnan nem jelentették ki. Akinek azonban egyáltalán nincs jogosultsága az egészségügyi ellátásra, annak az adóhivatalnál kell jelentkeznie, hogy rendezze a „számlát". A jogszabály szerint nekik a minimálbér 9 százalékát – nagyjából havi hatezer forintot – kell fizetniük, hogy megkapják azt. Ha önkormányzati igazolást hoznak arról, hogy családjukban az egy főre jutó havi bevétel kevesebb, mint 65 ezer 500 forint, legalább a minimálnyugdíj 9 százalékát, azaz hozzávetőleg háromezer forintot kell fizetniük havonta.

Januárig jogosultság nélkül is kötelessége az orvosnak ellátni a beteget, bár Schleining Ibolya szerint sok panaszt kapnak arról, hogy egyes egészségügyi szolgáltatók ezt megtagadják. Ilyenkor felszólítják az illető háziorvost vagy intézményt, hogy kezelje a beteget, mert az ellátás megtagadására csak jövőre lesz joga.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyórás lakodalmas gálaműsor a sportcsarnokban

Telt ház lesz ma este az újszegedi sportcsarnokban lakodalmas zenekari fesztiválunkon. A Városi… Tovább olvasom