Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Negyvenhárom fokban sül a palacsinta

Az építkezéseken, konyhákon dolgozók a kánikulában 40 fok feletti hőmérsékletben végzik munkájukat, a buszokon és újságosbódékban sem sokkal jobb a helyzet – ez derült ki tegnap, mikor digitális hőmérőnkkel nyakunkba vettük a várost.
A múzeum előtt 38 fokot mértünk. Anitáék is csak a vízben bírják a meleget. Fotók: Segesvári Csaba
A sajtóház előtti hőmérő kerek 40 fokot mutatott, mikor tegnap délután körútra indultunk a városban. Kíváncsiak voltunk, hogyan vészelik át a hőséget azok, akik nem hűsölhetnek szobáikban. Egy higanyos hőmérőt és egy digitális szenzort is vittünk magunkkal – a készülék néhány perc alatt képes meghatározni egy helyiség hőmérsékletét, Unger Jánostól, az SZTE-TTK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének docensétől kaptuk kölcsön.

Hőségriadó

Hőségriadót rendelt el tegnap az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal. Erre akkor kerül sor, ha a napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 fokot. Bár meteorológusok szerint a tegnapi nap volt a legmelegebb, a jövő hét közepéig biztosan marad a kánikula.

Rögtön kiderült, autóval csak annak érdemes elindulni, akinek van klíma a kocsijában. E nélkül 42 fok is lehet az utastérben, ha tűző napon állunk meg. A tömegközlekedés jobbára hűtetlen járművekkel csábít a kánikulában – a Tisza Volán összesen két klímás buszt közlekedtet Szegeden. Az öregebb buszokon viszont legalább nagy ablakok vannak. A makkosházi végállomáson várakozó új Mercedes buszon 36 fokot mértünk, a hátunkon gyöngyözött a víz. A keskeny réseken a kocsiba alig jut be levegő. Szerencsére csak páran szálltak föl – a tömeg a levegőtlen utastérben elviselhetetlen. – Bárcsak télen is ilyen meleg lenne a buszon – áhítozott Dia, majd hozzátette, nincs mit tenni, kinn is meleg van, húsz percet kibír a buszon.

A napon hagyott autó 42 fokran melegedett fel
Az Olajbányász téri palacsintázóban örülnének a 36 foknak. A szűk helyiségben 3 gázláng is égett, mellettük állva egy perc alatt csurom víz lett a homlokom. Remzső Mónika nyolc órát tölt itt naponta, nem is csodálkozott, amikor hőmérőnk 43 fokot mutatott. – És még a légkondi is be van kapcsolva, látjátok, ennyit ér – tette hozzá az eladó.
A Móra Ferenc Múzeum előtti szökőkútba lógatta lábát Lipták Dávid és Maróti Anita.

– Néha pancsolunk egy kicsit, lenyomjuk egymást a víz alá, gyorsan megszáradunk – ismertették módszereiket a szerkezetünk által a tűző napon regisztrált közel 38 fok ellen. Két perce beszélgettünk csak, amikor higanyos szobahőmérőnk kiakadt.

Remzső Mónika 43 fokban süti a palacsintát
Egyszer egyméteres bódéban árulta az újságot Mayer Józsefné a Széchenyi téren. Friss levegőre az apró pénzkiadó ablak és a szűk bejárat felől számíthatott csupán. – Védekezni kell – mutatott kis ásványvizes palackjára és a lábaihoz elhelyezett szobaventilátorra. Utóbbi tényleg jól dolgozott, csak 37 fokot mértünk.

És legalább volt árnyék. Ez a Szent István téren dolgozó munkásoknak csak pihenéskor adatik meg. – Majd megdöglünk – foglalta össze tömören helyzetüket Makula Tibor. Nem csoda, hogy így érzett, 43 fokot mértünk a homokkupacok mellett. Nem is lehet egész nap a tűző napon dolgozni, néha árnyékba vonulnak. Ilyenkor előkerül az ásványvíz is, ebből 4-5 litert is megisznak.


A Szent István téren 43 fokban dolgozik Makula Tibor


T. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: nem az áremelésekre

A Fidesz-MPSZ szegedi önkormányzati frakciója a mai közgyűlésen nem szavazza meg a meleg víz és a… Tovább olvasom