Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Negyvenötmilliót tüntetett el, elítélték

„Ökológiailag orientált gazdaságfejlesztés" helyett korábbi adósságok törlesztésére fordította a szegedi Esély a Stabilitásra Közalapítványtól kapott támogatást egy szegedi kht. Az ügyben első fokon született bírósági ítélet.
Bűnösnek találta, és első fokon egy év 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság J. Bélát jelentős kárt okozó csalás miatt. Az ügyről korábban lapunk is beszámolt: a férfi egy szegedi székhelyű kht. képviselőjeként 45 millió forint pályázati pénzt költött „ökológiailag orientált gazdaságfejlesztés" helyett korábbi adósságok rendezésére. A pénzt a Regionális Közép-Európai Környezeti Technológiai Központ Közhasznú társaság a szegedi Esély a Stabilitásra Közalapítványtól kapta még 2001-ben. A milliókból a pályázatban leírtak szerint Szabadkán, Zentán, Újvidéken és Belgrádban kellett volna környezetvédelemmel, gazdasági és idegenforgalmi kapcsolatok kialakításával foglalkozó irodákat létrehozni, ezeket felszerelni és működtetni. A kht. azonban másra használta a pénzt.

A közalapítvány előbb felszólította a céget, hogy számoljon el az összeggel, majd amikor ez nem történt meg, bírósághoz fordult. A törvényszék megállapította, hogy J. Béla az összeget a cég korábbi tartozásainak kifizetésére fordította. Többek között irodabútort vásárolt, bérleti díjat fizetett ki, de kaptak pénzt a projekt előkészítésével kapcsolatban dolgozó, a férfi érdekeltségi körébe tartozó vállalatok is.

A szegedi közalapítvány a kht. pályázatát kormányzati pénzből támogatta, 2001-ben ugyanis 200 millió forintot kapott a 2001–2002. évi központi költségvetés általános tartalékából.

Toroczkai is tag volt

Az Esély a Stabilitásra Közalapítványt az utóbbi napokban Toroczkai Lászlóval kapcsolatban is emlegették. A HVG információi szerint a Hatvannégy Vármegye Mozgalom alapítója Tóth László néven, MIÉP-tagként a közalapítvány kuratóriumának tagja volt. 2000-ben azonban eltávolították onnan.

A közalapítvány kuratóriumi elnöke, Mécs László MDF-es önkormányzati képviselő a napokban született első fokú ítéletet nem kívánta kommentálni. Azt azonban közölte: a pályázatot nem J. Béla adta be, ő csak később került képbe.

A kérdésre, hogy az anyagi veszteségen túl hogyan befolyásolta a közalapítvány működését a csalás, Mécs elmondta: erkölcsileg is ártott nekik. Az alapítvány idén áprilisban konferenciát rendezett a média szerepéről az Európai Unióban, és támogattak mezőgazdasági és bűnmegelőzési határ menti együttműködéseket is. A kuratóriumi elnök tájékoztatása szerint a csökkenő támogatásoknak köszönhetően azonban már csak vegetálnak.

Szomorú történet – jellemezte a J.-féle ügyet Mécs, majd hozzátette: ha megvalósult volna a projekt, annak a legutóbbi árvíz idején is hasznát vehették volna.

J. Bélával tegnap telefonon beszéltünk. A férfi nem volt hajlandó válaszolni kérdéseinkre, de megígérte: a másodfokú ítélet után lapunk rendelkezésére áll.

A férfit három éve is megkerestük. Akkor még teljes névvel úgy nyilatkozott, hogy nem a nyilvánosság előtt akarja megvédeni a programot, ezért a vizsgálat befejezéséig nem beszél. A vizsgálat azóta befejeződött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katalin napsütést, a december havat hoz

A távlati előrejelzések azt mutatják, beigazolódhat a népi megfigyelés. A mai meleget a jövő héten… Tovább olvasom