Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Negyvenszer több jelentkező

Majdnem ezren jelentkeztek idén az SZTE pszichológia szakára. A kiugró népszerűséget azzal is magyarázzák, hogy a fiatalok saját problémáikra remélnek megoldásokat. A képzett szakemberekre sokaknak lenne szüksége, de munkájuk finanszírozása nem megoldott.
A Szegedi Tudományegyetem pszichológia – nappali, állami finanszírozású – szakára idén majdnem ezren adtak be felvételi kérelmet – a meghirdetett 25 helyre. Szokolszky Ágnes, a pszichológia tanszéket vezető docens szerint a szinte robbanásszerű, negyvenszeres túljelentkezés egy, már évek óta tartó növekedési trend csúcsa, amelyet több tényező is magyarázhat.

A dömping okai

Egyre több a súlyos életkrízisből érkező, családi problémákkal terhelt fiatal, akik önismereti szándékkal érkeznek a szakra: megoldásokat remélnek saját problémáikra. Aki azonban mindössze ilyen motivációval vág neki a képzésnek, nem biztos, hogy jó szakember válik belőle – ahhoz nagy beleérzőkészségre, empátiára és nyitottságra is szükség van. A magas jelentkezési szám másik oka, hogy a pszichológia és a lelki segítségnyújtás társadalmi megítélése javul, munkaerő-piaci felhasználhatósága pedig igen sokrétű. Mostanában például számos cég a munkatársak kiválasztásában, továbbképzésében pszichológusokat alkalmaz, és egy-egy pszichoanalitikusi praxis is igencsak jövedelmező.

Az egyetemi tanárképzés során is sok hallgató kedveli meg a pszichológia különféle szakterületeit – gyakran ez készteti a diákokat a felvételire.
A szak a legdrágább bölcsészképzések közé tartozik: a másoddiplomás levelezősök 195, a nappali költségtérítésesek 165 ezer forintot fizetnek érte félévente. A borsos árat indokolja, hogy meg kell fizetni a széles és naprakész oktatási anyag vendégoktatóit, a külső gyakorlati helyek szakembereit, továbbá a szoftver- és terembérlés is drága.

Igény van, pénz nincs

A végzett diákok elhelyezkedéséről ugyan jelenleg nincsenek megbízható adataik, de a tanszékvezető szerint egyre több munkahelyen van szükség képzett lélekgyógyászokra. – Más kérdés, hogy például a minisztériumok által bátorított iskolapszichológusi szakirányt végzetteket nem tudják fölvenni az iskolákba, mivel az önkormányzatoknak erre már nincs pénze, holott erre a munkára igen nagy igény lenne – mondja Szokolszky Ágnes. Hozzáteszi: a munkanélküliséghez társuló és egymásra halmozódó lelki problémák kezelésében is jelentős szerepe lehetne a pszichológusnak, megelőzhető lenne számos, sokkal magasabb egészségügyi és egyéb kiadás – ha társadalombiztosítási finanszírozására lenne politikai akarat. Mindehhez azonban sokkal erőteljesebben kellene jelen lennie a köztudatban a pszichológiai segítségnyújtás lehetőségeinek.
– A pszichológushoz járásnak van egy egészséges szintje, amit mi még nem értünk el. Viszont a ló másik oldalára sem kell átesni: az amerikaiak minden gondjukkal azonnal analitikushoz rohannak – teszi hozzá a tanszékvezető.

Gólyák mondják

Az elsőéves Túri Zsolt sportpszichológiai érdeklődése miatt választotta a szegedi szakot, amelyről azt hallotta, hogy a legjobb az országban. Meskó Mercédeszt 3-4 éve érdekli a pszichológia, és úgy gondolja, hogy mire végez, elismertebbé válik a szakma. A szegedi képzésre azért jött, mert ez gyakorlatiasabb és összefogottabb, mint máshol. A diplomásként jelentkező Aczél Anasztáziát személyes okok vezették: néhányszor járt pszichológusnál, aki sokat segített neki. – Ha én fele ennyit tudnék másoknak segíteni, már megérte jelentkeznem – mondja a lány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtottak egy keresztet a volt Gyevi temetőben

Felgyújtottak egy fakeresztet a közelmúltban felszámolt Gyevi temetőben Szegeden - tájékoztatta egy… Tovább olvasom