Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Néhány liter jeges vízzel avatták tűzoltóvá Borovics Tamást: a Tóték színésze különleges kiképzést kapott - galéria

A Szegedi Nemzeti Színház első bemutatója az új évadban Örkény tragikomédiája, a Tóték - a mátraszentannai tűzoltóparancsnokot, Tót Lajost Borovics Tamás alakítja majd, aki a lehető legpontosabb karakterformálás érdekében egy különleges kiképzésen is részt vett a tűzoltóknál.
Szerda délelőtt Borovics Tamás megmutatta a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon, hogy milyen is valójában a lánglovagok egy akciója. A Tóték című tragikomédia tűzoltóparancsnokát, Tót Lajost alakítja majd nemsokára, ezért körbejárta a beérkező riasztás útját, hiszen a színész a legpontosabb karakterformálás érdekében egy kiképzésen is részt vett.

Miután beérkezik egy telefonhívás, a tűzoltóknak 120 másodpercük van arra, hogy elinduljanak. Ennek érdekében a hálószobákból egy csövön, rúdon csúsznak le. Ezt a színész pazarul be is mutatta, hiszen egy összriasztás keretén belül minden feladatot elvégzett. Ahogy lecsusszant a rúdon, már vette is fel a védőruhát, s szállt is be a tűzoltóautóba, ahova mellesleg fotós kollégánk is bepattant. Tettek egy kört az autóval, amit a színész nagyon élvezett, noha a nagy hangzavar és szirénázás miatt nem feltétlen hallotta, ha szóltak hozzá. Mikor visszaértek, felvett egy izolált légzőkészüléket, majd hangpróbát tartott.
 

– Ez nem azt jelenti, hogy baj van, hanem azt, jön a segítség

– mondta Darth Vader-es, torzított hangon a maszk alól.

– Ezt azért fontos elmondani, mert sokan megijednek, ha ezen a készüléken keresztül hallják a tűzoltók hangját mentés közben – magyarázta Ördög István tűzoltó alezredes. Példának felhozta, előfordul, hogy valaki álmából ébred arra, hogy már tűzoltók vannak a lakásában.
 
Néhány liter jeges vízzel avatták tűzoltóvá Borovics Tamást - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette

Később Borovics Tamás tömlővel „lemosta" a közelben óvatlanul parkoló autókat, mikor bemutatta, hogyan is oltják a tüzet. Ő is a nyakába kapott egy kisebb hidegzuhanyt, hiszen hivatalos tűzoltóavatás gyanánt rázúdítottak pár liter jeges vizet az emeletről. Bár nem kellett félteni, látszott, hogy élvezi a dolgot.

„Vízzel avatunk, tűzzel fájna" – viccelődött egy tűzoltó, miközben Tamás a nyakába kapta a hidegzuhanyt. Kiemelkedő szakmai tevékenységéért tiszteletbeli tűzoltóparancsnokká is avatta Ördög István. Ajándékba még egy saját nevével ellátott, régi, 89-es sisakot is kapott sok hangos pacsizás kíséretében.

Borovics Tamás az akció végén azt is elárulta, hogy ő is, mint minden kisgyerek, vágyott arra, hogy egyszer kipróbálhassa, milyen tűzoltóautóban ülni. Elmondta, hogy a tartás is egy fontos dolog Tót karakterénél, és itt ehhez is szerzett tapasztalatot. Természetesen azt is elismerte, hogy a tűzoltók munkája messze nem a legkönnyebb, majd gyorsan sietett is vissza a színházba Bezerédi Zoltánhoz, a rendezőhöz és a csapathoz, hiszen gőzerővel próbálják a darabot, hogy két hét múlva, szeptember 28-án minden tökéletes legyen.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét keresik az év legkutyabarátabb helyét - tavaly különdíjat kapott a szegedi Tiszavirág

Ismét keresik az év legkutyabarátabb helyét - tavaly különdíjat kapott a szegedi Tiszavirág
Idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is a pályázat mellé állt. Tovább olvasom