Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Nehéz a megfelelő összhang megteremtése otthonunkban

Egyre többen veszik igénybe lakberendező segítségét. A saját elképzelések mellett egyedi megoldások születhetnek a szakember munkája által. Sokan olcsó, mégis ötletes megoldásokra vágynak. Most szinte minden divat, a high-tech-től a barokk stílusig.
– A tervrajzok elkészítésétől kezdve végig jelen volt a lakberendezőnk. Már ismertük a munkáit, és úgy gondoltuk, az ő ötleteit ötvözve a mi elképzeléseinkkel, széppé és különlegessé varázsolhatjuk az otthonunkat – magyarázta a szegedi Szeles Péter, miért kérték szakember segítségét. – Az előszobánk nagyon sötét lett volna, ezért a falait eleve üvegtéglából építettük körbe. Az opálosan áttetsző térelválasztó beengedi a fényt, de a szobákba mégsem lehet belátni. A fürdőszobát hasonlóan oldottuk meg. A hálószobával szomszédos falon három kisebb ablakot vágtunk, melybe Tiffany-üveget helyeztünk – osztotta meg velünk a férfi, milyen kiváló megoldások születtek a szakember segítségével.

A szakértelem ára

Más mesterekhez hasonlóan a lakberendező is négyzetméterárat számol. Szegedi viszonylatban is elég nehéz árat meghatározni, hiszen a végösszeg attól függ, hogy a szakember milyen mértékben vesz részt a munkálatokban: csak a kiválasztásban segít, vagy tervrajzokat készít, és folyamatosan felügyeli a munkálatokat, esetleg meg is csinálja azokat. A megkérdezettek alapján körülbelül négyzetméterenként 2000-5000 forintig kell fizetnünk, ha teljes lakberendezést kérünk. Egy háromszobás lakást így körülbelül 200-400 ezer forintból rendeznek be nekünk.
Azt is elmondta, lakásuk fiatalos. Sok intenzív, vidám színt használtak, és modern stílusban rendezték be: minden szögletes, sarkos vonalak a jellemzőek, mellőzték az íves megoldásokat. Háromszobás otthonukban a fém, az üveg és a bőr dominál. A lakberendező a kezdetektől fogva elment velük vásárolni, és segített a válogatásban is, majd tervrajzokkal és folyamatos jelenlétével nyomon követte a mesterek munkáját. Már a festésnél tartanak, nemsokára teljesen kész a „remekmű".

– Régóta a szakmában dolgozom, de az elmúlt néhány évben egyre többen kérik a segítségem: sokan vágynak egyedi megoldásokra az otthonukban. Most szinte minden divat. Újra hódít a hatvanas-hetvenes évekre jellemző nagy virágmintás, csíkos és pöttyös tapéta, de a hagyományos angol, a barokk, a rokokó és a romantikus stílus is nagyon népszerű. Sokan keverik az irányzatokat, a modern bútorok mellé például rusztikus kiegészítőket tesznek. A fiatalok pedig high-tech korszakukat élik – avatott be Kónya Anikó abba, mi most a trendi.

Elárulta, sokan kevés pénzből szeretnék különlegessé varázsolni családi fészküket. Lengyelországból hoznak venge barna bútorokat, piacon vagy bizományiban vásárolják a régi stílusú darabokat. Többen hagyományos számozott vagy címeres téglából burkolják a lakáson belüli oszlopokat, falakat. A rusztikus megoldás mellett a gipszkartonból, üvegtéglából és kovácsoltvasból készült térelválasztók is nagyon divatosak.


Közelebb a természet

Újra divatos a nád, a terméskő, a parafa és a lenvászon. A fa mellett új anyagok is megjelentek a lakásokban: a tengerifű és a rattan ülőgarnitúrák, a lián bambuszrost és a kókuszrostból készült kiegészítők használata otthonunkba hozza a természetet. Kónya Anikó lakberendező elmondta, sokan inkább csak kiegészítőket vásárolnak ezekből az anyagokból, mert a tapasztalatok szerint nem olyan időállók: öt-hat évig bírják a strapát. 

Olvasóink írták

  • 1. György Enikő 2008. június 10. 16:53
    „Én is szeretnék egy lakberendezö tanácsát kérni . most épitettünk egy házat és nagyon sürgösen szeretnék egy lakberendezöt . köszönöm elöre is . Enikő”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatástalan maradt a szegedi koldusrendelet

Szeged - Szegeden láthatóan nem érte el a célját az úgynevezett koldusrendelet. Reggelenként a… Tovább olvasom