Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Nehéz a szélerőműveknek alkalmas helyet találni

A szélerőművek elsősorban Nyugat-Dunántúlra települtek, Csongrád megyében Makó térségében építenének szélturbinát. Németország már most 360-szor több elektromos energiát állít elő a szélenergia hasznosításával, mint Magyarország.
A szélenergiát öt éve hasznosítják egy Szőreg melletti farmon. Gaál József vállalkozó szélkerék segítségével emeli ki a fúrt kútból a vizet. A hatezer négyzetméteres tó szinten tartását, a mezőgazdasági terület öntözését oldja meg így. Soha nem szenved vízhiányban az a másfél kilométer hosszú csatornahálózat, amibe a ridegtartású szarvasmarhák nyáron dagonyázni járnak.

– Évek során több millió forintot spóroltam meg a szélkerékkel – mondta Gaál József, akihez hasonlóan több magángazdaságban már megtalálhatók a szélkerekek.

Megtérülés

Két megawattos szélerőmű építése az infrastruktúra kialakításával együtt 620 millió forintba kerül, ami hét-kilenc év alatt térül meg. Az áramszolgáltató ugyanis kilowattóránként – jelenleg – 24,7 forintot fizet az elektromos áram előállítójának. Ez azt jelenti, hogy éves szinten két megawattos szélturbina 90 millió forintot hoz a konyhára.

A nagy teljesítményű szélturbinákból viszont igen kevés van Magyarországon. Ebben az évben húsz épül, kilencven százalékuk Mosonmagyaróvár környékén. Összesen negyven megawatt lesz a teljesítményük – tudtuk meg Tóth Lászlótól, a Magyar Szélenergia Tudományos Egyesület elnökétől.

A gödöllői Szent István Egyetem professzora azt tartaná jobb megoldásnak, ha a szélerőmű parkok az országban szétszórtabban épülnének. Csongrád megyében is végzett méréseket, amikor Magyarország széltérképét készítette. Tóth László szerint ebben a megyében nem egyszerű szélturbinákat elhelyezni: az itteni a váltózó szélirány nem kedvez a turbináknak, mivel a megtermelt energia egy részét a közel száztonnás berendezés arra vesztegeti, hogy a megfelelő irányba fordítja az egyenként 15 tonnás lapátokat. A szélviszonyok szempontjából alkalmas lenne a Fehér-tó és környéke, de itt a madárvonulások miatt nem helyezhetnek el ipari szélkereket.

Németország az első

Hazánkban jelenleg összesen 61 megawattot termelnek az ipari szélerőművek – összehasonlításképpen: a tiszalöki vízierőmű 40 megawatt teljesítményű. A világon összesen 11 országban működnek ipari szélerőművek, országonként ezer megawatt fölötti teljesítménnyel. A vezető nagyhatalom Németország, ahol 22 ezer megawattnál tartanak.

– A Tisza vonalától négy kilométerre, és a településektől 30 kilométerre lehet telepíteni turbinákat – hangsúlyozta az egyetemi tanár. Megfelelő hely Makó térségében lenne szélerőmű park létesítésére. Az önkormányzat két évvel ezelőtt megbízta az e-Wind Kft-t, hogy készítsen hatástanulmányt. Azóta a céggel felbontotta az együttműködést és az Albawind Kft.-vel kötött üzletet.

– A székesfehérvári cég két megawattos szélturbinát építene. De egyelőre még a kvótaigényt sem fogadja be a Magyar Energia Hivatal. Arra hivatkoznak, hogy az általuk megszabott kvótaszint háromszorosára érkezett igény – magyarázta Gál Mihály a makói önkormányzat környezetvédelmi referense. Hozzátette: a szélturbinával mindenki jól járna, a lakosság kevesebb áramdíjat fizetne, illetve az önkormányzat is bevételhez jutna, mert a vállalkozótól a területhasználatért pénzt kapna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pomponlányok Szegeden is tűzbe hozzák a közönséget

A nagyobb tömegeket megmozgató sportesemények manapság már elképzelhetetlenek látványos… Tovább olvasom