Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Nehéz meggyőzni a lapos gazdáit

Ezer apró tó vidéke lehetne a Tisza völgye, ha kormányzati szinten is támogatást nyerne az a szakmai javaslat, hogy a drágán épített árapasztó tározók helyett az Alföld természetes medencéiben, laposokban és mélyárterekben helyeznék el a rekord árhullámokat okozó tavaszi többletvizet. Csongrád esetében az a terület lenne erre a legmegfelelőbb, ahová a Vásárhelyi-terv szerint is tározó épülne. A problémát az jelenti, hogy a Baks, Ópusztaszer és Csanytelek határolta lapos a legjobb termőterület a térségben.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatói szerint jóval hatékonyabban lehetne a tavaszi árvízszintet csökkenteni a Tiszán és mellékfolyóin, ha néhány, költségesen megépülő árapasztó tározó helyett az Alföld természetes medencéiben, laposokban és mélyárterekben helyeznék el a rekord árhullámokat okozó többletvizet. Javaslatukat üdvözölték a hazai természetvédők is, akik továbbfűzve a gondolatot arra jutottak, hogy módosítani kellene az állam árvízvédelmi elképzeléseit – amely a Tisza esetében a Vásárhelyi-tervben ölt testet –, az érintett földtulajdonosokat pedig támogatásokkal ösztökélnék birtokaik átengedésére. Minderre a szaktárca úgy reagált, hogy a Vásárhelyi-terv elemeinek megvalósítása garantálja a Tisza mentén élők biztonságát.

Csongrád közelében domborzatilag két területet tartanak alkalmasnak arra, hogy árvíz idején nagy mennyiségű víztömeget befogadjon. Az egyik a nyúlgáttal körülölelt, Tiszaalpárral és Bokrossal határos árterület, amelynek 1500 hektáros részén a Kiskunsági Nemzeti Park vásárolt föl földeket azzal a céllal, hogy a tájidegen növények visszaszorítása után visszagyepesítse legelővé. Az élőhely rekonstrukcióra 422 millió forintot fordított a nemzeti park, jórészt uniós pályázati forrásból.

A másik, még alkalmasabb lapos Baks–Ópusztaszer–Csanytelek térségében húzódik. A Vásárhelyi-terv is ezt a területet jelöli meg a Csongrád biztonságát szolgáló tározó helyszínéül. Információink szerint ez lenne a legnagyobb vésztározó a Dél-Alföldön, amelynek domborzati sajátosságai miatt a töltésépítés is viszonylag kevesebb pénzt emésztene föl, mint a többi tározónál. Ez esetben viszont problémát jelent, hogy a szóban forgó öntéstalajú földek a legjobb termőterületnek számítanak a térségben.

Ördögh József magánvéleménye szerint erről az érintett földbirtokosokkal és gazdálkodókkal kell egyeztetni, ami nagyon kemény dió. A csongrádi vízügyi szakaszmérnökség vezetője szerint hasonló okok miatt nem halad a Szolnok fölé tervezet tározók építése sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyollós szűzleányok és a drága fehér tea

Tanulságos megvizsgálni: az élelmiszer-szakboltok vagy a bevásárlóközpontok tudnak-e többet, jobbat… Tovább olvasom