Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nehezebb bekerülni a hazai egyetemekre

Szeged - Majdnem minden szakra nehezebb lesz bejutniuk a felsőoktatásba jelentkezőknek, mint tavaly. Az orvosi karon a kötelező emelt szintű érettségi, a jogon többek között a túljelentkezés rontja az esélyeit azoknak, akik az előző évi „limit" alapján remélik felvételüket.
Idén is nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma – tavalyhoz képest 10 százalékkal. A felvételhez szükséges minimum ponthatár ráadásul ebben az évben 160-ról 200-ra emelkedett, így nem nehéz megjósolni: van miért izgulniuk a diákoknak a július 22-i ponthatárhúzásig. A tavalyhoz képest szinte minden szakra csak jobb eredménnyel lehet majd bekerülni. A sikeres felvételihez idén már legalább két közepes érettségi osztályzatra van szükség.

Az orvos, fogorvos, gyógyszerész, állatorvosi szakokon idén először már megkövetelték az emelt szintű érettségit bejutási feltételként – ez plusz 40 pontot jelent. Csakhogy erre a szakra már korábban is jelentős mennyiségű pluszponttal lehetett bekerülni – tavaly például 421 volt a határ.

A jogi karon is számítanak bizonyos mértékű pontszámemelkedésre, de elsősorban nem az államilag finanszírozott, hanem a fizetős helyeken. – A nappali és a levelező költségtérítéses képzésünkre is közel 100-100 fővel nőtt a jelentkezők száma tavalyhoz képest – mondta el Homoki-Nagy Mária dékánhelyettes.

A dékánhelyettes megjegyezte: költségtérítéses szakokon mindig számítani kell a felvételi és a beiratkozás között bizonyos létszámcsökkenésre, ám a ponthatár még így is szinte biztosan magasabb lesz a tavalyinál. Ahogyan a politológia, illetve a nemzetközi tanulmányok alap- és mesterképzésén is. Utóbbi szakra már tavaly is 432 pont volt a minimum – idén az előző évhez képest ráadásul 50 százalékkal nőtt a jelentkező diákok száma.

Turizmus, pedagógia a sláger

A legnépszerűbb szakok rangsora idén sem változott: országos átlagban továbbra is a turizmus-vendéglátás szakra jelentkeztek legtöbben, második pedig a gazdálkodási és menedzsmentismeretek. A kommunikáció- és médiatudomány-képzés hátrébb szorult a népszerűségi listán: idén már csak a nyolcadik. Másfélszeresére duzzadt ugyanakkor a pedagógiai képzéseket választók tábora, ezen belül is az óvodapedagógus lett a slágerszak – minden 18. hallgató választotta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyír a rezidensek számára

Mégsem kell 9 évig ugyanabban az intézményben dolgozniuk a fiatal orvosoknak. Tovább olvasom