Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Nekiláttunk pálinkát főzni - lássuk, mibe is kerül!

Szeged – Hétfőtől 50 liter 86 térfogat-százalékos pálinkát, jövedéki adó megfizetése nélkül főzhetünk. A magyarok, évente 3,5 liter tiszta szesszel beérik, így háztartásonként az éves egy főre jutó mennyiség tizenötszörösét főzhetjük le.
Szeptember 27-étől szabadabb a pálinkafőzés. A szabályozás szerint, családonként 50 liter pálinkát 86 térfogat-százalékos pálinkát főzhetünk, azaz a házi pocokméregként ismert, 50 fokosból jóval többet, közel 100 liternyit párolhatunk. Azt pedig a jogalkotók külön kihangsúlyozzák: csak saját fogyasztásra. Ahhoz, hogy már ma hozzáláthassunk a pálinkafőzéshez, szükségünk lesz egy lepárlóra is – feltéve, hogy a nyári lazítást követően már bőszen gyűjtöttük a kiváló alapanyagokat, a cefrét.

Már nem csak bérbe, hanem otthon is főzhetünk. Kérdés, megéri-e? Fotó: Segesvári Csaba
Már nem csak bérbe, hanem otthon is főzhetünk. Kérdés, megéri-e?
Fotó: Segesvári Csaba

A pálinkafőzés "kiskátéja"

Aki biztosra szeretne menni, olvassa el az alábbi útmutatót!
Vagy töltse le innen!
A világhálón böngészve a legolcsóbbnak a hazaipalinka.hu oldalán fellelhető, 7 deciliteres, fa állványon álló desztillálót találtuk. A honlap szerint a gyári teamécseses fűtést érdemes valami komolyabbra cserélni – aki ezzel a főzővel kívánja kimeríteni az 50 literes főzési keretet, kis túlzással, az év hátralévő részében éjjel-nappal főzhet. Komolyabb, több literes pálinkafőzőért 40 ezer forintot kell leszurkolnunk, de egy hőmérővel ellátott szerkezetért legalább 100 ezer forintot kérnek – derült ki a palinkafozes.com összeállításából.

Ha már megvan a főzőnk, és a nyári cefre is megfelelő állagú, a család lemérgezése előtt érdemes a szakirodalmat is tanulmányozni. A házi lepárlásnak is megvannak a szabályai, nem árt tudni, hogy a rézeleje, elő-, közép-és utópárlat azonosítása: a párlatrészek szétválasztásának legbiztosabb módja a lefolyó párlat érzékszervi vizsgálata szaglás, ízlelés alapján, amelyet csak gyakorlatban lehet elsajátítani! Érdemes először szakemberrel főzetni, esetleg a lepárlóban kóstolni, ezzel is elkerülhetjük a káros mellékhatásokat.

Pálinka. Fotó: budapestinfo.hu
Pálinka. "Aki pálinkát iszik a temetőbe kiviszik ki pálinkát nem iszik azt is oda temetik."
 Fotó: budapestinfo.hu

A Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága tájékoztatása szerint: „A bérfőzdékben előállított párlat után 50 literig nem kell megfizetni a jövedéki adót, az a fölötti mennyiségre a jövedéki adó 2010-ben 1380 forint, 1 liter 50 fokos párlat esetében. A vámhatóság – ellenőrzései során – a jövedéki szabályokban meghatározottak teljesülését vizsgálja, így például a bejelentési kötelezettség teljesítését, a párlat értékesítésére, elidegenítésére vonatkozó szabályok betartását (például a párlat továbbra sem ajándékozható). A vámhatóság az előzőeken túlmenően a jövőben is elvégzi az ellenőrzött információkat tartalmazó – például a bérfőzetőkre vagy a magánfőzőkre vonatkozó – közérdekű bejelentések kivizsgálását is."

A fentiekből kiderül: családi ajándéknak ne készítsünk pálinkát, ugyanis azt tilos. Aki pedig azon gondolkodna, hogy a határon túlról szerezné be a pálinkafőzéshez szükséges eszközt, ne is álmodjon róla: „Lepárló berendezést gyártani, értékesíteni kizárólag a vámhatóság engedélyével lehet."

MCL - Pálinkadal

A gazdakor.szie.hu cikke szerint „Magyarországon a lakosság tizede, tehát egymillió ember küzd alkoholproblémával, nem mindegy tehát, hogy milyen módon segítik a szeszhez való hozzáférést egy ilyen gondokkal küzdő társadalomban". Ennek fényében a szeszgyártás könnyítése problémákra adhat okot.

És, hogy megéri-e? A palinkamuhely.hu különleges italait literenként 10-12 ezer forintért mérik. A piszkos anyagiak ellenére érdemes többször is átgondolni: a cipész maradjon-e a kaptafánál, esetleg szaladjon üstöt venni?

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. berkabela 2010. szeptember 30. 15:12
  „Ki talál ki olyan marhaságot,hogy nem lehet pálinkát ajándékozni? Eddig is a családtagok kapták a különlegesen finom pálinkákat,és ezután is az övéké lesz. A VPO pedig tehet egy szivességet...”
 • 61. zetor 2010. szeptember 29. 18:27
  „59. hozzászólás babar 2010.09.29. 15:15

  Bor,bor almabor
  reggel,délben, bármikor.

  Detox:)”
 • 60. zetor 2010. szeptember 29. 18:20
  „51. hozzászólás cselac 2010.09.29. 08:
  Látom , olvasom, hogy a nép(i)tánc utálatom a bögyödbe van, de hidd el nem ellened szóltam és nem a hasonló ízlésű emberek ellen.
  Egyszerűen elegem van, volt az általam fogható csatornákból (kanálisokból), Ennyi!”
 • 59. babar 2010. szeptember 29. 15:15
  „A jó magyar pálinkának nincsen párja, nincsen párja!
  Szilva, körte, cseresznye!
  Egészségünkre!”
 • 58. flex 2010. szeptember 29. 15:00
  „ez a mennyiség nem árt senkinek, El kell viszont azon gondolkodni, otthon termeszthető-e dohány hiszen az is jövedéki adót növelő tétel.”
 • 57. jq 2010. szeptember 29. 12:05
  „Melyik szomszédos uniós ország sérti még rajtunk kívül azokat az állítólagos szabályokat? Szlovénia, Románia, Ausztria? Hú, de nagy baj van, szinte mindenki lesz*rja az uniót:)”
 • 56. cselac 2010. szeptember 29. 10:30
  „Kolala: egy következő kérésem az lenne, hogy kérlek idézd az erre vonatkozó uniós jogszabályokat. Üzletekben 2000 Ft-ért max nagyüzemi törkölyt kap az ember, a cefrézés valóban fontos, de ugyanígy rengeteg múlik a főzésen is.”
 • 55. koszone 2010. szeptember 29. 10:30
  „Ha vissza emlékszem már nagyapámék is fű alatt vették a pálinkát,mint mindenki,nem boltba,mindenki tudta honnan kell beszerezni,na most ezt nem kell titkolni, a szomszéd ha összeveszik veled legalább ezért nem jelent fel!
  Szerintem ez jó,eddig is mindenki pálinkát ivott,gondoljatok a lakodalmakra...stb
  Végre hivatalos,ami mindig is volt de nem hivatalosan!”
 • 54. cselac 2010. szeptember 29. 10:22
  „kolala: nem maradtál le valamiről?”
 • 53. kolala 2010. szeptember 29. 10:14
  „´rézikének´ "Aranyáron akkor főznék a főzdék a pálinkát, ha az összes az ő bevételük lenne. Eddig is literenként kb 400-600 Ft körüli bevételük (ez a bérfőzési díj) volt a főzdéknek a többi része a szeszadó volt. Üzletben pedig a 40 fokos pálinka 2000 Ft nál kezdődik. Egyébként leginkább a helyes cefrézésen és a megfelelő időben történő lepárláson múlik, hogy milyen minőségű a pálinka, illetve párlat. Ha pálinkát engednének otthon főzni, akkkor az uniós szabályokat sértene.”
 • 52. rézike 2010. szeptember 29. 09:30
  „Két sofőr pálinkázik a kocsmában, kint meg járó motorral pöfögnek a kocsik.
  Az ablakon keresztül lesi a rendőr, ahogy a sofőrök koccintanak.
  - Hé! - Kiált oda. - Maguk mit isznak?
  - Pertut.
  - Az más! Mert ha pálinka lenne, most rögtön elvenném a jogosítványukat!”
 • 51. cselac 2010. szeptember 29. 08:50
  „zetor: a székelyek nagyon komoly tánckultúrájuk van :D”
 • 50. zetor 2010. szeptember 29. 08:49
  „A székely meg a fia az érett gyümölcsöket szedik össze a kertben. A fiú megkérdezi:
  - Mi lesz ebből a sok gyümölcsből, édesapám?
  - Hát, ha anyád meggyógyul lekvár, ha nem, akkor pálinka.”
 • 49. cselac 2010. szeptember 29. 08:48
  „jq, bezony, ahogy mondod...osztrák és szlovén berendezéseket lehet kapni :).

  majdénmegmondom: ott a pont! Aki akart eddig is főzött, bejelentés nélkül.”
 • 48. zetor 2010. szeptember 29. 08:46
  „Az öreg székely száz éves, és az újságíró elmegy hozzá, hogy meginterjúvolja.
  - János bácsi, legyen szíves, mondjon nekünk az életéből egy vidám történetet.
  Az öreg elkezdi:
  - Már vagy nyolcvan éve történt, mikor a szomszédom átjött, és mondta, hogy nem találja a birkáit. Rögtön keresésükre indultunk vagy öten egy demizson pálinkával. Sokáig keresgéltük az eltévedt birkákat, és közben eliszogattuk a pálinkát. Mikor megtaláltuk a birkákat, mindet meghágtuk. Az volt ám a szórakozás!
  Az újságíró gondolja, hogy ezt a történetet nem írhatja meg az újságban, és kéri az öreget, hogy meséljen neki másikat.
  Az öreg megint elkezdi:
  - Már vagy hetven éve történt, hogy a szomszédom átjött, hogy elszökött a felesége. Vagy öten a feleség keresésére indultunk egy demizson pálinkával. Sokáig keresgéltük az eltévedt feleséget, és közben eliszogattuk a pálinkát. Mikor megtaláltuk, mindannyian meghágtuk az asszonyt. Az volt ám a szórakozás!
  Az újságíró ideges, mert ez a történet sem alkalmas arra, hogy megírja. Gondol egyet és így szól az öreghez:
  - Jól van János bácsi, talán inkább hagyjuk a vidám történeteket. Nem történt magával a hosszú élete során valami szomorú, amiből az újságolvasók tanulhatnának?
  Az öreg arca egyszerre elkomorodik:
  - Már vagy ötven éve törtent, hogy egyszer eltévedtem...”
 • 47. jq 2010. szeptember 29. 08:36
  „Egyébként az itthon árult pálinkafőzők nagy része szlovén, legalábbis amit a neten láttam hirdetni (szép nagy haszonkulccsal :()”
 • 46. rézike 2010. szeptember 29. 08:16
  „Őrült nagy munka pálinkát főzni, csak azok csinálják ezután is, akik eddig is. A gyümölcsöt letisztítani, kimagozni, ( ekkora mennyiségnél az már nem kis munka )átszűrni, kavargatni, szállítani, kifőzetni ( mert a parasztok nem vesznek főzőt jobb ha tőlem tudja a cikk írója- hanem minden faluban van pálinkafőzde, ahol "aranyáron" kifőzik )
  Viszont híre van az igazi házipálinkának.”
 • 45. jq 2010. szeptember 29. 08:11
  „A vásárlás se nem gyártás, se nem értékesítés. Majd ha az lesz a jogszabályban, hogy vásárolni és üzemeltetni csak a vámhatóság engedélyével lehet, akkor elhiszem.”
 • 44. kékcitrom 2010. szeptember 29. 06:42
  „Véleményem szerint sokan el vannak tévedve, nem az fog ezek után pálinkafőzésbe, aki eddig is megelégedett a tablettás borral, vagy az ablakmosó folyadékkal. A kemény alkeszok nem bíbelődnek a főzés művészetével, hanem megpróbál minél olcsóbban és gyorsabban valami alkoholtartalmú löttyöt szerezni.
  Tudok olyan polgárról, aki nem iszik meg évente egy liter páleszt sem, mégis főz, mert szereti, ha a vendégeit el tudja kápráztatni a jobbnál jobb itókákkal. Nem elad, nem mennyiséget főz, kis tételben, de minőséget állít elő.
  De van olyan ismerősöm is, akitől soha nem vennék páleszt, mert tudom, hogy neki a pénz a lényeg, nem érdekli, mit itat meg a kuncsafttal csak dőljön a lé!
  Mielőtt bárki ebből akarna meggazdagodni jó egy kicsit utánajárni mit, és hogyan kell csinálni ahhoz, hogy ne legyen kellemetlen meglepetése!”
 • 43. ZúzÓ 2010. szeptember 29. 05:59
  „Szerintem ez megint egy nagy át... lesz !
  Eltelik egy jó fél év, ezt is megfogják adóztatni,mint állat.
  Majd a jó szomszédok jelentgetik egymást, mert az egyik többet tud eladni mint a másik.
  Tiszta 50-s éveknek nézünk elébe, mint mikor a tilos vágást jelentgették a népek,
  nem győzünk majd csodálkozni, hogy már megint elhúzták az orrunk előtt a mézes madzagot.
  Emberek így kell a munkanélküliekből meg a nyugdíjasokból, még egy kis adót beszedni, mert ugye ők érnek rá akkora mennyiségű páleszt főzni, hogy azt már megérje árulni. És a végén de nem utolsó sorban, most fognak fellendülni, a hígítókat, fagyállókat, és különböző vegyi szarokat gyártó cégek, és most fog fellendülni a baleseti sebészetek, forgalma.

  Szebb jövőt !!!”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SáRa-napok: idén a Radnóti diadalmaskodott

Tizenkettedik alkalommal tartotta meg Szeged két nagy gimnáziuma őszi sportversengését. A kiélezett csatát idén végül a Radnótisok nyerték. Tovább olvasom