Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Nekiment a kerékpáros az autósnak Szegeden

Szeged – Kerékpáros ütközött autóssal az Aradi vértanúk terén a Bolyai-intézet sarkánál.
Az 1-2-es villamos pályája miatt megváltozott az Aradi vértanúk terén a forgalmi rend: az eredeti két irányú közlekedés helyett egyirányú utca lett, valamint az autóforgalommal szemben felfestettek egy kerékpársávot. Eddig nem is történt itt baleset, ám péntek délután egy, a Tisza Lajos körútról balra nagy ívben, az Aradi vértanúk terére bekanyarodó Mitsubishi Colt oldalának ütközött egy Dóm tér felől érkező kerékpáros.

Nekiment a kerékpáros az autósnak Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A forgalmi rend egyértelmű: a Dóm tér felől a körút felé közlekedő kerékpárosoknak elsőbbséget kell adniuk az ott közlekedőknek: ezt tábla és útburkolati jel is mutatja. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni: a tábla az égben van és fa is takarja. Személyi sérülés nem történt, a Colt vezető oldali ajtaja behorpadt, és a kerékpár kormány elhajlott. A helyszínelés alatt a balesetezőket kerülgetni kell, emiatt lelassult a forgalom.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. okz63 2012. augusztus 22. 07:06
  „46. Katyvaszka 2012.08.20. 07:42

  Köszi, nagyon szépen összefoglaltad! Én is ezt tapasztalom mindennap! :-(”
 • 48. okz63 2012. augusztus 22. 07:05
  „47. kötekedő 2012.08.21. 13:26
  "Talan nem tudod, mi a reprezentativ felmeres lenyege? Pont olyan eredmenyt kozol, mintha mindenkit megkerdeztek volna. :-)"

  Na ja, majdnem olyan, csak egészen más! Az ilyen felmérés erősen szubjektív, mivel a kérdezőbiztos dönti el, hogy kit kérdez meg, az pedig szubjektivitás lehetőségét hordozza magában, mivel nyilván ha egy ilyen felmérésben pozitív eredményt akar kihozni, akkor nem fogja a 85 éves Mari nénit vagy a gyereküléssel tekerő kismamát kérdezni, hanem fiatalokat állít meg, akiknek szinte 100 %, hogy már van jogsija. Nos, az ilyen felmérés számomra nem felmérés. Vagy megállítasz egy bizonyos helyen bizonyos idő-intervallum alatt mindenkit vagy szart sem ér az egész.”
 • 47. kötekedő 2012. augusztus 21. 13:26
  „42. okz63 2012.08.18. 16:58

  Talan nem tudod, mi a reprezentativ felmeres lenyege? Pont olyan eredmenyt kozol, mintha mindenkit megkerdeztek volna. :-)”
 • 46. Katyvaszka 2012. augusztus 20. 07:42
  „43. atomboy
  Igen kétségtelenül igazad van, mindenki követhet el szabálytalanságot és sok autós-gyalogos követ is el. De naponta autózva-gyalogolva azt látom hogy a kerékpárosok gyakorlatilag folyamatosan szabálytalanok és tekernek: telefonnal a kézben, járdán, át a gyalogátkelőn leszállás nélkül, jobbkezes utcáknál megállás nélkül, kijelölt kerékpárutat semmibe véve az út másik oldalán levő szűk járdán, forgalommal szemben egyirányú utcában, a kerékpárúton levő elsőbbségadás kötelező vagy stop tábla figyelembe vétele nélkül, olyan tempóval hogy sasszeműnek kell lenni az észrevételükhöz, stb.stb.

  Más.
  Nekem senki ne mondja hogy az autósnak úgy kell közlekednie hogy észrevegye, meg tudjon állni stb., a kerékpárosnak is pontosan úgy kellene közlekednie, mert ő is a forgalom résztvevője, rá vonatkoznak az általam korábban belinkelt szabályok. Tulajdonképpen miért is az autósnak-gyalogosnak kell figyelnie arra, hogy a kerékpárosok szabadon száguldozhassanak gyakorlatilag bárhol, veszélyeztetve ezzel a közlekedés többi résztvevőjét?”
 • 45. kovboj3 2012. augusztus 19. 09:24
  „általános iskola 5. osztályában tanítanak kreszt. persze nem PÁV I szinten de a táblákat meg az útburkolati jeleket igen. még mielőtt azt mondaná valaki hogy "dehát azt biztos elfelejtik" azt szeretném mondani hogy a tisztelt hozzászólók se felejtettek el pl írni.
  arról meg hogy ki a hülyébb, a biciklis az autós vagy a gyalogos csak annyit lehet mondani, hogy hülyeség járműfüggetlen. a hülye hülyén közlekedik a többi meg nem, dehát közúton a kapanyél is elsülhet.”
 • 44. info 2012. augusztus 19. 08:22
  „Ez még a ´jobbik eset, hogy nem tudott elhajtani a kerékpáros, de ha balesetet okoznak és őket nem éri sérülés simán fölszívódnak. Nekik még-csak rendszámuk sincs, ha rendőrt hívsz kit kell kerestetni? A kárt sem fizeti meg. A klinikáról kifelé-jövet én gyalogosan- nekem jött a kerékpáros, Összekoszolta a ruhámat, megsérültem tőle még-csak bocsánatot sem kért és hajtott tovább. Úgyhogy nem egy ártatlan angyalok.-37. orbanne-denemaz 2012.08.17. 23:20 -Neked nem hír mert téged nem ért kár!”
 • 43. atomboy 2012. augusztus 18. 21:04
  „41. Katyvaszka
  Ez jobb, letisztultabb:
  http://kerekparosklub.hu/kisokos/

  Es mi a teendo, amikor az autos es gyalogos szabalytalankodik? A szabalytalankodas nem jarmufuggo, hanem emberfuggo...”
 • 42. okz63 2012. augusztus 18. 16:58
  „40. CsImre 2012.08.18. 12:03
  "Mi köze a kettőnek egymáshoz? Az egyikről volt a közelmúltban mérés, a másikról nem."

  És a felmérés minden kerékpárost megkérdezett, vagy csak reprezentatív felmérés volt?
  Mert ha nem minden bringás nyilatkozott, akkor az eredmény téves adatot közöl, nem hiteles. ;-)”
 • 41. Katyvaszka 2012. augusztus 18. 16:48
  „Tisztelt hozzászólók!
  Akik a kerékpárosokat védik rettentő magabiztosan legyenek szívesek elolvasni a rájuk vonatkozó szabályokat: http://www.budavidekzoldut.hu/hirek/60-kerekpar-kresz
  http://www.lajosmizse.hu/sites/default/files/Ker%C3%A9kp%C3%A1ros%20KRESZ.2012.pdf
  Ugyanezt javasolnám autós és gyalogos kollégáimnak is, hogy a szabályok ismeretével felvértezve háboroghassanak ha a szabálytalan biciklissel találkoznak.”
 • 40. CsImre 2012. augusztus 18. 12:03
  „39. okz63:

  Mi köze a kettőnek egymáshoz? Az egyikről volt a közelmúltban mérés, a másikról nem.”
 • 39. okz63 2012. augusztus 18. 07:51
  „17. CsImre 2012.08.17. 16:52
  "82%-uknak van jogsija."

  Ha mindig arra hivatkoztok, hogy nem lehet tudni a forgalomban betöltött pontos kerékpáros-százalékot, akkor honnan veszed ezt a rettentően pontos statisztikai adatot? ;-)”
 • 38. Mathiasking 2012. augusztus 18. 07:13
  „Tisztelt Kommentelők!

  A lényeg a lényeg! Amennyiben figyelmesebb lett volna mindkettő közlekedő és nem erőből és dacból közlekedett volna, nem történt volna meg a baleset. Figyelmetlen volt mindkettő, de kára az autósnak a nagyobb. remélem tanulság ez az eset mindenkinek!”
 • 37. orbanne-denemaz 2012. augusztus 17. 23:20
  „Óh, de nagy hír!!!!
  Naponta történik meg ilyen kis koccanás.
  Mint állandó kerékpáros, napjában többször látok hajmeresztő figurákat,
  mint a kerékpáros, mint az autós részéről!
  Az is félelmetes, hogy e cikk után a jó ég tudja mennyi kommentelő ír véleményt!
  Holott ez az ország haldoklik, sokkal fontosabb dolgokhoz kéne nem csak
  véleményíró, de sok-sok ember, aki életünket megpróbálhatná
  a kilátástalan helyzetből kisegíteni a végstádiumból!
  Bocs, kissé elkanyarodtam én is, mint
  a cikkben szereplők egyike/bármelyike/”
 • 36. SP 2012. augusztus 17. 22:58
  „Annyi sok felesleges dolgot tanítanak
  a suliban, csak azért, hogy az órákat ki tudják tölteni tartalommal.

  Az életszerű, napi fontos dolgokra nem marad kapacitás.

  A KRESZ, az úszás, kerékpározás,
  a főzés, a napi pénzügyek, a mindennapos egészségügyi szituációk kezelése, újraélesztés, alapgyógymódok,túlélés katasztrófa esetén, stb. stb. Vagy az egyszerűbb napi műszaki problémák megoldása. stb.

  Tehát a közlekedési szabályok
  ismerete is olyan fontos mint az írás, olvasás. Mindig, szinte minden nap közlekedünk.”
 • 35. atomboy 2012. augusztus 17. 21:52
  „31. törppicur
  Nekem nincs jogsim, megis tudom a KRESZ-t...”
 • 34. amurvadász 2012. augusztus 17. 21:35
  „Látjátok,a rendőr már a fegyverét fogja, lehet hogy lőni készül! :D”
 • 33. lilongwe 2012. augusztus 17. 20:39
  „31. törppicur

  Én is a falra tudok mászni az olyan általánosításoktól, mint a tiéd...
  Szerintem elsősorban nem a KRESZ-ismerete a kérdés, hanem a KRESZ betartására/nem betartására való hajlamosság, hajlandóság.
  Ha azt vesszük alapul, amit írsz, akkor a KRESZ-tudatlan kerékpáros által okozott közlekedési baleset kisebb bűn, mint a KRESZ-tudó, jogosítvánnyal rendelkező autós által okozott baleset :-)”
 • 32. lilongwe 2012. augusztus 17. 20:34
  „10. füttyimre
  "Ha mindenkinek kötelezően tanitanák a kreszt,talán nem lenne ennyi autós-biciklis konfliktus!"

  Ez ugyan szép, de részben populista kijelentésnek tűnik.
  Úgy is fel lehetne tenni a kérdést, hogy "Miért van az utakon annyi (súlyos/halálos) közlekedési baleset, ha elvileg a gépjárművezetők közül MIND KÖTELEZŐEN MEGTANULTA - és ezért ismeri is - a KRESZ-t?"
  Avagy: "Egyenlő-e a KRESZ-(meg)tanulás a KRESZ ismeretével és a KRESZ betartásával?"

  Csak ismételni tudom magam: a hülyeség emberfüggő, nem járműfüggő :-)

  Visszatérve az esethez: sokszor járok arra én is - leginkább biciklivel - de egyetlen egyszer nem jutott eszembe, hogy esetleg ne lassítsak, ne álljak meg, ne adjak elsőbbséget. Burkolati vagy takarásban az égben lévő jeltől függetlenül...
  Ahogy Gino is megmondta a majálison: "A bűnösök szenvedjenek..."”
 • 31. törppicur 2012. augusztus 17. 20:19
  „Hiába van kint a tábla.... ne mondjátok már hogy nem tudtok arról hogy a kerékpárosoknak fogalmuk sincsen a kreszről! (Kivéve akinek van jogosítványa, de vannak olyanok is akiknek van jogosítványa, de biciklis ként rá se hederít a szabályokra)
  Csak mennek a vakvilágba , szét se néznek! Lehet támadni , de naponta találkozok ilyennel, és még nem is a zebrán mennek át.
  Én az ilyenektől tudok falra mászni.”
 • 30. Palmer2011 2012. augusztus 17. 20:19
  „Érdekes a szitu. Itt nem annyira egyszerű igazságot tenni. Az a Micu elég érdekesen áll, ha bekanyarodó. Igaz egyirányú a cikk szerint, ha jól értem ez az a szitu. No de attól még mindenki mehet lassan, nem ? Itt nem felelősöket kellene mindig keresgélni, csak simán odafigyelni mindenkire. Magyarul a vezetni, biciklizni, közlekedni tanulás - tanítás lenne a lényeg, meg hogy értsük, ki mit akar a forgalomban ? Ez után már csak türelem és segítőkészség kérdése a dolog.

  Amúgy megint történt valami Szegeden úgy látom. Ide mikor épít már a Mercedes gyárat ?”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosítani kell a minimumfeltételeken: betarthatatlan előírások

Újra változtatnának az alig több mint egy hónapja érvényben lévő minimumfeltételeken. Túlzóak, szigorúak – leginkább ilyen kritikákat kapott az új törvény. Tovább olvasom