Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Nem a pénz miatt pereskednek a Tiszába fulladt lány szülei

Beperelték a tavaly nyáron a Tiszába fulladt lány szülei a szegedi polgármesteri hivatalt és a vízügyet. A nevelőanya azt mondja, a tárgyalás nem a pénzről, hanem a valódi bűnösök megbüntetéséről szól; az ügy büntetőjogi része azonban már januárban lezárult.
– Csak azt szeretnénk, hogy a felelősök megbűnhődjenek – mondta Marosváriné Tímea. A nő annak a kislánynak volt a nevelőanyja, aki – mint arról lapunk is beszámolt – még tavaly július végén a Laposnál fulladt bele a Tiszába.

A család szerint a szegedi polgármesteri hivatal és a terület kezelője, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a hibás a tavaly 14 éves Seres Gabriella haláláért, ezért polgári pert indítottak a két hivatallal szemben. – A sógornőm, aki Gabival együtt három gyerekkel ment le aznap strandolni, direkt megnézte a Laposon kitett táblát, lehet ott fürdőzni vagy sem. Mivel azt látta, hogy lehet, nyugodt szívvel telepedett le a parton – magyarázta a nevelőanya. A vízben pancsoló lányt ezután kapta el egy örvény, átsodorta a határ túloldalára, egy halász találta meg a holttestét; a magyarkanizsai nagytemetőben hantolták el. Földi maradványait csak hosszas procedúra után sikerült Magyarországra szállítani.

Megrovás a nyomozás megszüntetése után

Lőrinczy György Csongrád megyei főügyész lapunknak elmondta, az ügy büntetőjogi része már lezárult. – A Csongrád Megyei Főügyészség 2007. január 26-án a nyomozást megszüntette, és a lány nagynénjét megrovásban részesítette, amit az érintett tudomásul vett – mondta a főügyész.

A haláleset után mi is megnéztük a kirakott táblát, amiről valaki, nem tudni mikor, valóban eltüntette azt az átlós piros csíkot, ami az úszó alakot húzta át. Erről beszéltünk Szentgyörgyi Pál alpolgármesterrel is, aki akkor azt ígérte, ez ügyben haladéktalanul intézkednek. A táblára néhány napon belül újra felkerült az úszó figurát áthúzó piros csík. – Gabi még ma is élne, ha hamarabb ránézett volna valaki, milyen állapotban van a tábla – sóhajtott a lány nevelőanyja.

A család szeretett volna peren kívül megegyezni az érintettekkel, ez nem sikerült, ezért több millió forintra perelték be a két intézményt. – Ez nem a pénzről szól. Az a fontos, hogy aki felelős a kislány haláláért, az megkapja a büntetését – mondta Marosvári Tímea. Mire fordítanák a pénzt, ha megnyernék a pert? – Egy élelmiszerboltot szeretnék nyitni a kislány nevével – mondta Tímea, aki továbbra is hangsúlyozta, nem az anyagiak motiválják őket, a bűnösöket szeretnék megtalálni.

Herédi Edit aljegyző az üggyel kapcsolatban annyit mondott, a szegedi polgármesteri hivatal álláspontját csak a tárgyaláson kívánja kifejteni. Az Atikövizig jogtanácsosa, Pusztainé Koppány Csilla szerint a kereset nem megalapozott, hiszen szabadvizekben csak ott lehet fürdeni, ahol azt bójákkal kijelölik. – A többi helyen mindenhol tilos a fürdés – mondta a jogtanácsos, aki hozzátette, természetesen sajnálják ami a kislánnyal történt. A tárgyalást szeptember elején tartják a Szegedi Városi Bíróságon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 milliót kér számon egy homokbánya tulajdonosa a múzeumon

Kétszázmillió forintot, elmaradt hasznát kéri számon a Móra Ferenc Múzeumon egy homokbánya… Tovább olvasom