Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Nem a várossal szerződtek, mégis Botka ellen tiltakoznak

Szeged – Újra utcára vonultak a Jász-vasút Kft. dolgozói: 360 millió forintos elmaradásukért tüntettek. Az ügyvezető szerint a város a hibás, mert nem fizet.

Sárga egyenpólóban, transzparensekkel a kezükben vonultak végig a Vásárhelyi Pál utcától a Széchenyi térig a Jász-vasút Kft. dolgozói. A szerkesztőségünkhöz, egy budapesti ügyvéd által eljuttatott levél szerint „a Szeged Megyei Jogú Város nemfizetése miatt a Jász-vasút Kft., mint a Szeged 1-es villamos pálya rekonstrukciós munkálatait ténylegesen elvégző alvállalkozónál és beszállítóinál kialakult válságos csődhelyzetre felhívni az illetékesek figyelmét és intézkedést kérni annak érdekében, hogy a Jász-vasút Kft. megkapja Szeged Megye Jogú Várostól az elmaradt 360 millió forint vállalkozói díját." Az ügyvédet telefonon értük utol, majd miután rákérdeztünk, tudja-e, hogy a Jász-vasút Kft. kivel szerződött, az illetékességet elhárítva a tüntetés szervezőjéhez, Tálas Istvánhoz irányított. A tüntetők a Rókusi körforgalomtól indulva, a járdán és az úton egyidőben, a Széchenyi térig vonultak.

A Szeviéppel szerződtek, mégis Botka ellen tiltakoznak! Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Tálas Istvánnal, a kft. ügyvezetőjével a felvonulók mellett beszélgettünk:

delmagyar.hu: A Jász-vasút Kft. kivel kötött szerződést erre a munkára?
Tálas István: A Szeviép Zrt.-vel.
delmagyar.hu: Nem az A-SZ-E konzorciummal?
Tálas István: A Szeviép Zrt.-vel.
delmagyar.hu: Ha a Szeviéppel szerződtek, miért a városon követelik 360 milliójukat?
Tálas István: A konzorcium nyilatkozata alapján, a várostól egyetlen fillért sem kaptak.
delmagyar.hu: Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere szerint, már több mint 40 százalékot kifizettek a munkákért. A további fizetés, a késedelmes teljesítés miatt csúszik. A szeptemberben befogadott számlát már leigazolták, hamarosan kifizetik. Erről tudott?
Tálas István: Nekem erről nincs információm.
delmagyar.hu: Ha a Szeviéppel szerződtek, miért a város ellen tiltakoznak?
Tálas István: Akkor még egyszer mondom, ha nem voltam világos. Amíg a konzorcium nem kap pénzt, addig nekünk sem tud fizetni. És azt állítják, nem kaptak egy fillért sem.
delmagyar.hu: Visszabontják a pályát, hogy kinyerhessék alapanyagukat?
Tálas István: Vizsgáljuk, hogy ez jogilag kivitelezhető-e.
delmagyar.hu: Történt-e részteljesítés? Adtak-e le korábban számlát?
Tálas István: A 2009-es munkák után, idén januárban adtunk le számlát, amit meg is kaptunk. A nyári átadást követően viszont nem tudtunk számlát leadni, a konzorcium nem fogadta be. Nem tudjuk, hogy miért nem.

A Szeviéppel szerződtek, mégis Botka ellen tiltakoznak! Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere együttérzését fejezte ki az alvállalkozókkal kapcsolatban. Kifejtette: a fővállalkozó A-Híd Zrt. 20 százalék előleg felvétele után kezdte meg a kivitelezést. A teljes felújítás a Pulcz utcától az Indóház térig tart, középső szakaszához, ami az Anna-kút és Aradi vértanúk tere közötti részt jelenti, még hozzá sem fogtak. A késedelmes teljesítés miatt módosították a szerződést, így csak azt követően lehetett újabb számlát befogadni. Nagy Sándor szerint a konzorciumnak a teljes kivitelezési összeg közel 60 százalékát már kifizették – az utolsó részszámlát már leigazolták, a napokban a számlára kerül a pénz.

A Jász-vasút Kft. 2006–2008 között 3 év alatt megduplázta bevételét. Míg 2006-ban 970 milliós árbevétellel számolhattak, addig 2007-ben már 1 milliárd 418 millióval, 2008-ban pedig 1 milliárd 983 millió forinttal gazdálkodhattak.
Forrás: Complex cégtár  
A kifizetések rendjéről megtudtuk: az eredeti szerződés szerint a város a 20–40–70 százalékos készültségnél fogadott volna be részszámlákat. Mivel a teljesítés a teljes szakaszra vonatkozik, a kihagyott középső rész miatt újra kellett tárgyalni a fizetési ütemeket. Így történhetett meg, hogy hiába készült el két szakasz, a fizetéshez – szerződésmódosítás nélkül – ez még kevés.

Azt, hogy miért vártak a Jász-vasút Kft dolgozói majdnem 90 napot a tiltakozással, honnan kapták a molinókat és az egyenpólót – nem tudtuk meg.

Olvasóink írták

250 hozzászólás
 • 250. flexsnake 2010. október 01. 21:04
  „190. hozzászólás dblaci 2010.10.01. 09:42

  flexikém, ha nem a városvezetős a felelős azért, hogy egy városfejlesztést nem fizetnek ki, akkor KI??? Ne nézzél már a délmagyaros kollégáiddal együtt idiótának mindenkit.

  1. nem kollága
  2. a város nem velük szerződött ahogyan az otp sem azzal a céggel aki például a biztonsági szolgálatot látja el.
  3. a város a konzorciumot fizette ki a konzorcium vette fel a vasutakárkit mint alvállalkozót! Tessék végre felfogni, a fizető az a konzorcium másik tagja.
  4. ez a megmozdulás pedig fideszes megrendelésre készült, minden bizonnyal ők intézték a pólókat és a transzparenseket.

  5. üzenem nekik: oda menjél aki felvett te állat!”
 • 249. saturnus 2010. október 01. 17:54
  „Szefo 100 munkahely mind hazudság amit ez a B Nagy adja arcát hozzá. Ő is tudja ide szellemi zsarolással munkanélkülieket közvetítenek irányítanak mert ha nem jelentkezik itt akkor nem fogja kapni az álláskereső támogatást/munkanélküli jövedelem/újkori zsarnokság és rabszolga sorba való taszítás.”
 • 248. focabacsi 2010. október 01. 15:37
  „247. A másik célja az volt, hogy megnyerjék a választást :) gondolom... aztán innentől kezdve nagy a homály, hogy hogyan tovább...”
 • 247. lidi 2010. október 01. 15:07
  „245: hát abból, amit beidéztem, az látszik, hogy a stratégiának egyetlen célja volt: legalább a városlakók fele ismerje a jelöltjüket - ehhez képest gondolom, mindegy volt, mik az eszközök - meg aztán idejük se nagyon volt tervezgetni-cizellálni, annyira későn dobták be Bnagyot.
  És a kampányuk tökéletesen illet a párt általános kampánystratégiájába, hiszen a fidesz már négy éve is a rosszabbal kampányolt, most is csak ezt fokozták.”
 • 246. lidi 2010. október 01. 15:04
  „"Szegedi fideszes forrásoktól megszereztük a párt saját méréseit, ezek viszont a kihívó, B. Nagy László győzelmét jósolják. A három kutatás adatai egy dologban egyeznek, a megkérdezettek 20-30 százaléka mindhárom felmérés szerint még bizonytalan abban, hogy kire adja a szavazatát - azaz az utolsó pillanatban még bármelyik irányba kilenghet az inga.
  hirdetés
  A Fidesz saját mérései szerint a teljes választóközönség körében B. Nagy László 37, Botka László 33 százalékon áll. A Jobbik polgármesterjelöltjét, Keresztúri Csabát 6, a zöld demokrata Balogh Tibort 2 százaléknyi választó támogatja. A bizonytalanok aránya 22 százalék.
  A biztos szavazó pártválasztók bontásában a Fidesz saját mérése szerint B. Nagy László 44 százalékon áll, Botka 39 százalékon. A felmérés szerint jól működött a Fidesz kampánya, B. Nagy László ismertsége az augusztusi 30 százalékról 60 százalékra emelkedett a városban."”
 • 245. focabacsi 2010. október 01. 15:03
  „off

  243. Én sem értem igazán a FIDESZ szegedi kampányát. Szerintem ha a meglévő értékeket hangsúlyozták volna, erre építve egy valós, megalapozott és pozitív jövőképet alkotnak, és ezt egy jól felépített emberrel adták volna el nem itt tartanának. Szegeden ez működött volna, mert szerintem összességében inkább pozitív dolgok történtek itt. Ez egy nagyon komoly stratégia tervet igényelt volna, hisz úgy kellett volna a meglévő értékeket hangsúlyozni, hogy közben markánsan el kellett volna különülni a jelenlegi vezetéstől... hát meg sem próbálták... ehelyett negatív-riogató-minden rossz volt cuccot próbálják lenyomni az emberek torkán... tele-tele összevissza nyilatkozatokkal lsd. ELI. Az ember elszomorodik a képességek és készségek láttán...”
 • 244. lidi 2010. október 01. 14:38
  „229. hozzászólás cselac 2010.10.01. 11:25
  hát lacikám, vagy nagyon fiatal vagy, vagy birkatürelmed van. mert ha most elkezdeném összeszámolni, hányszor kellett nadrágszíjat húznom, mert most majd rendbe teszik, én meg húztam, mert hátha a gyerekemnek jobb lesz... volt ugye az a nagybajszú bankszakember, akinek most nem sikerült a visszatérés például, és azóta még hányan!
  És kevésbé háborognék az újabb nagytudású rendrakók miatt, ha kicsit visszafogottabb lenne a nem gazdasági jellegű henger, meg az agitprop. Nekik is több energiájuk maradna a gazdasági rendrakásra, nem gondolod?”
 • 243. lidi 2010. október 01. 14:30
  „212. hozzászólás focabacsi 2010.10.01. 10:51
  kösz a linket, végre kiderült számomra, miért esett ki Róna Péter az OV-pikszisből *- mert adevizahitelek átváltása kapcsán még mindenhova őt hívták beszélni... de aki ilyeneket monda, arra tényleg nem várhatott más:

  "Ráadásul Magyarország a Gyurcsány-kabinet után ismét olyan kormányt választott, akit nem szeret a nemzetközi közösség. Néhány hét alatt az a kép alakult ki, hogy Orbánékat csak bottal lehet meggyőzni. A miniszterelnök nem értette, hogy most nem lehet a költségvetési hiányról alkudozni. És azt sem, hogy ha mindent megtesz a hiánycél elérése érdekében, ám az mégsem sikerül ezért vagy azért, számíthat Brüsszel megértésére. Őszinte, komoly beszéd helyett olcsó riogatással próbálta növelni mozgásterét. Nem érti az idők szavát.+

  Mondjuk a belpolitikában, konkrétan most a kampányban, illetve az üres kassza , meg korábban a rosszabbul élünk mint négy éve sulykolással ugyanezt csinálta/csinálja itthon is ... nem tudom, miért hiszi, hogy ez inspirálólag hat az emberekre”
 • 242. lidi 2010. október 01. 14:14
  „182. hozzászólás achilleus 2010.10.01. 08:51
  na, véletlenül láttam ezt a beszélgetést, illetve ezt a részét. Nem mondta, hogy jóval több, mint 100 milliárd (vagyis tíz debreceni futballstadion), hanem azt mondta, hogy 100 milliárd, amennyit épp mára vártak a bankoktól. És hosszan magyarázta, hogy az ilyen trükközést Brüsszelben veszik észre, mert másképp számolnak, de ezt ők vették észre és jelentették Brüsszelnek.
  meg azt is mondta hogy Pintér azért beszélt arról, hogy rosszabbodni fog ahelyzet, több lesz a szegény ember, meg az ebből fakadó bűnözés, mert a rendőrök olyan, mint a katasztrófavédők, a lehető legrosszabb dologra kell készülniük akkor is, ha a miniszterelnök azt mondja, hogy jobb lesz és tényleg jobb is. Az már más kérdés, tette hozzá, hogy erről kell-e nyilvánosan beszélni kampányban.
  Meg azt is mondta - illetve egyenesen nem, de nem cáfolta, akkor inkább így mondom - hogy még ősszel pluszadót vetnek ki a távközlési és energia szektorra (a bankadóhoz hasonlóan), és hogy ő meg van győződve róla, hogy ezek a cégek nem fogják tudni az előfizetőiktől behajtani majd ezt, ahogy a bankok sem (ez a magabiztosság tényleg irigylésre méltó, csak kár, hogy tényleg csak azok a szektorok vannak megcélozva, amelyeket senki nem tud megkerülni a polgárok közül...).
  Ja, és azt is mondta, hogy most még azért nem tudja megmondani, hogy akkor tulképpen hogy is lesz ez az egykulcsos (szte arányos) adórendszer januártól úgy, hogy mindenki jól járjon, de a jóváírásokat is kivezessék belőle, mert egyrészt még a szakértők terveznek (most?? októberben?? mikor fogják megtervezni a jövő évi költségvetést, ha ezt a jelentős állami bevételt még most tervezgetik???), meg aztán egyébként is majd október 15-én lesz kormányülés, ott majd minden kiderül, addig nem lenne szép, ha bármit elárulna...
  Érdekes volt na, bár sok újat nem tudtunk meg, ha csak azt nem, hogy azért kell az összes önkormányzatnak narancsba borulnia, mert ha nem, akkor azon, mint érző emberek (idézek, nem én mondom!) elgondolkodnak és lassítanak. Ja, és még volt szó arról is, hogy szándékunk van rá, hogy az össze iskolát és az összes egészségügyi intézményt visszaveszik az önkormányzatoktól állami fenntartásba, mert ők jobban meg tudnák szervezni az ellátásokat, mint állam, és az önkormányzatok meg úgyis kénytelenek lesznek bekopogtatni, és ezt kérni, (mert, nem szocializmus van, hogy őkk visszavegyék, csak _hajlandóak_ visszavenni, ha szépen megkérik őket), mert fülig el van adósodva minden település.
  Nem kommentálnám, nyilván úgyis mindenki úgy érti, ahogy akarja.

  De arra megkérném nyomatékosan Bnagy urat, Magyar Annát (illetve gépmagyarhangjaikat), és akinek még eszébe jutna akármelyik oldalról, hogy a hátralévő x órában felhívjon, hogy ne merészelje. Se reggel, de délután, se este, mert most már tényleg nagyon unom. Le lehet szakadnia telszámomról, míg finom vagyok és nőies...
  Uff.”
 • 241. Lutetia 2010. október 01. 12:38
  „230. cselac Hát, ami igaz, az igaz... :-)”
 • 240. potzok 2010. október 01. 12:29
  „mi ez a diszkrimináció??? aki nem hithű elvakult fideszes az nem magyar? el lehet gondolkodni azon hogy milyen ember trónol odafenn. a kis hisztis 98-ban berágott pestre és beintett nekik, hogy ezt nektek 4-es metro mikor újraválasztották a demszkyt. a kampány füzetükben benne van hogy a magyarok történelmi rekordot állítottak fel azzal hogy 100 nap alatt 55 törvényt fogadtak el. nézve hogy ellenzék nincs bármit elfogadnak amit kitalálnak. de csökkent a parlament létszáma? nem. a saját slepjét nem küldheti el mert nyalnak neki, az ellenzéket (ha lehet annak) nevezni nem rakhatja ki, és teheti a fejére a koronát, mert az meg durván nézne ki. lényegében a sok ígéretből (mások is ezt csinálták) csak olyanok valósultak meg ami ledöntötte a falakat előttük. bárkit bármiért indoklás nélkül ki lehet rugni, és ment is a tisztogatás.a történelem folyamán volt már pár hasonló helyzet.”
 • 239. cselac 2010. október 01. 11:56
  „Figyelj, Larsson. Maradjunk annyiban, hogy ez a "ha valakinek nem tetszik a véleménye, akkor megpróbálom nevetségessé tenni, vagy elküldöm", nem az én stílusom. A te álláspontod a ki nem velünk, az ellenünk, szintén nem az enyém. Én részemről befejeztem, nem akarok személyeskedni. Ha idegesít véleményem, akkor kérlek, egyszerűen ugord át.

  Köszönöm.”
 • 238. cselac 2010. október 01. 11:48
  „Bocs, Larsson, természetesen :)”
 • 237. cselac 2010. október 01. 11:47
  „Beasty, amúgy nem azt írtam, hogy független vagyok, azt írtam, hogy egyik jelöltet sem tartom alkalmasnak, valamint azt, hogy nem érdekel a politika, a demagógián (oldaltól függetlenül) tudok és szeretek is élcelődni, és, hogy nem vagyok Fidesz szavazó. Hol szerepel itt a független szó?”
 • 236. cselac 2010. október 01. 11:44
  „Örülök, hogy boldog pillanatokat okoztam neked :).

  Esetleg tényekkel megerősíted?”
 • 235. kolala 2010. október 01. 11:42
  „233. frakk Matolcsy levele rávilágít a sok hülyeségükre. Tisztességtelennek tartják, hogy az MNB elnöke 8 milliót keres, és többen a közszférában, ezért tették a bérplafont 2 millióra. Csakhogy a Matolcsy levél szerint Simor fizetése 25%-kal több mint a miniszterelnök és a köztársasági elnöké (és ebben a pártjától kapott pénzek nincsenek benne). Akkor az ő fizetésük, miért több, mint a 2 milliós plafon, vagy a kormány tagjai nem a közszférában dolgoznak?”
 • 234. cselac 2010. október 01. 11:41
  „Mi? Szegedix? Kit imádok? :) Volt alkalmasabb jelölt, akkor rá szavaztam, de most úgy gondolom, hogy emberileg egyik sem alkalmas a város vezetésére. Törvénybe iktatnám, hogy egyetlen polgármester se lehessen párttag, talán, hangsúlyozom talán akkor valóban lehetne elvakultság és pártszimpátia nélkül szavazni. Nem szeretem az agitáló és propagandabeszédeket, ennyi, ebben pedig te erős vagy.

  kolala:nem vagyok Fidesz szavazó, ezt már elmondtam, szarok a politikára, az emberi hülyeség és az, ami mindkét oldal kommentellőiből itt folyik, szép tanulmánya az ország helyzetének. Tegnap még majdnem a Botka-pártiak is összekaptak azon, hogy akkor ez most Fidesz, vagy városházi megrendelés, mindkét verzióra voltak tuti bizonyítékok. Mi ez, ha nem szánalmas? Azt hiszitek magatokról, hogy beleszólhattok a nagyok dolgába? Na ezért nem foglalkozok ezzel, hanem függetlenítem magam tőle és megpróbálok politikától függetlenül boldogulni és ha bajom van, azt nem a kormányra fogni.”
 • 233. frakk 2010. október 01. 11:36
  „221 Szegedix: Ne legyél már ennyire demagóg. ,,egyeduralom, uralkodni vágyás, nincs becsület benne, vadhajtások," ezt a soraidból idézem--na és mind alias gyurcsányodra igaz, sőt részben Botkára is.
  Az általánosan hangoztatott liberális szlogenek nem kellenek, nektek ezt még az óvodában tanították hogy ennyiszer mondjátok.? Pl- ,,Szeged a fejlődés útjára lépett, ,,ami érték" csak az ő kezébe adva fejlődhet Szeged" nem pártra, Szegedre szavazok"
  És mit mondtatok amikor a Simor fizetésért álltatok ki pártérdek nélkül, csak úgy a tisztesség végett ugye? Amikor sok embernek munkája sincs ti a 8 millás havi fizetésért szidtátok a Fideszt, hogy hogy merik elvenni az Offshore lovagtól Tudjuk ti szociálisan érzékeny pályázatíró társaság. Nem sok napotok van már”
 • 232. kolala 2010. október 01. 11:34
  „229. cselac. Csak az a baj, hogy amikor ők voltak hatalmon, akkor is loptak, utána meg ott vágtak alá az embereknek, ahol tudtak. Próbálj elszakadni a FIDESZ-től, és függetlenül szemlélni a dolgokat. Én azt látom, hogy BOTKA sokszor saját kormányával is szembement, ha ez a város érdeke volt. A cikkben én a tisztességtelenséget látom, és azt, hogy nekik semmi nem szent. Egyébként a szegedi FIDESZ csak árnyéka és csak hátráltatja OV, hiszen csak ártani tud nekik. Minden Botka elleni fellépésük kudarcot szenvedett és most már csak ilyen és ehhez hasonló aljasságokkal tudnak lépni.”
 • 231. szegedix 2010. október 01. 11:33
  „Szegény drága cselac. Azt sajnálom, hogy nem vigasztalhatlak, mikor a felébredsz ebből a nagy imádatból. Nem baj. Ha neked most ez a jó. Ha te így érzed jól magad, tedd ezt. Sajnálom.

  Nekem Szeged a fontos. Itt élek az én városom. Szeged fejlődésére szavazok. Azt pedig Botka tudja biztosítani. A Fidesznél Szeged csak a sokadik. B. Nagy felkészültségét hallgatva, teljesen a jelentéktelenségbe sodródhat.
  Lehet, hogy egy év múlva a Fidesz ellen írogatsz majd itt.”
250 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

JÖN BREKI!

Hamarosan megjelenik a Délmagyarország új gyerekmagazinja. Kérjen ingyenes mutatványszámot! Tovább olvasom