Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Nem adnák a Bartókot a civil csoportok

Szeged - A Bartók Béla Művelődési Központban működő csoportok hétfőn közösen tiltakoztak a ház bezárása ellen. Az alternatívaként felajánlott intézmények nagy részével elégedetlenek. Úgy tudjuk, a városnak évente körülbelül 50 millió forintba kerül a Bartók fenntartása.
A Bartók Béla Művelődési Központban működő civil szervezetek, klubok, művészeti körök tegnap közös sajtótájékoztatón tiltakoztak a ház eladása ellen. Ordasi Péter, a Bartók Béla Nőikar vezetője elmondta: január 24-én közölte velük Solymos László alpolgármester, hogy a február 15-i közgyűlés dönt a Bartók bezárásáról. Egyúttal ismertette velük, hogy mely városi fenntartású intézményekbe költözhetnek június 30-a után.

A civilek úgy vélik: a fejük fölött született döntés. A körülbelül negyven szervezet nevében hétfőn Ordasi Péter arról beszélt, hogy a csoportok közül több megszűnhet a költözés miatt, illetve hogy a befogadó intézmények nagy része nem megfelelő például kamarazenei hangversenyek, operabarát találkozók helyszínéül.

Kérdésünkre úgy válaszolt: a harminctagú női kar nem oszlik fel, de jelenleg egy rangos nemzetközi megmérettetésre készülnek, amit megnehezít a Bartók-ügy.

Ordasi Péter és Németh János a Bartók előtt.
Fotó: Segesvári Csaba

Nem fog megszűnni a Juhász Gyula Versmondó Kör sem – mondta Németh János, a 34 fős csoport vezetője, aki a versenyeik ideális helyszíneként siratja a Bartókot.

A Szegedi Kártyaklub vezetője, Tatár Attiláné szerint a civileknek még a közgyűlés előtt meg kellene egyezniük a városvezetéssel. Ő aláírásgyűjtést vagy Botka Lászlóval való tárgyalást javasolt a többi szervezetnek. A kártyaklub egyébként nem a Bartókban, hanem a Százszorszép Gyermekházban szokott összegyűlni, de évente egyszer tarokkversenyt rendeznek a művelődési központban.

– A városvezetés ebben az évben több mint 3 milliárd forintot tervez költeni a kultúra támogatására, a kulturális intézmények működtetésére – utasította vissza Solymos László alpolgármester azt a vádat, hogy az önkormányzat nem pártolja megfelelően a kultúrát. Hozzátette: Szeged művelődési házai közül az elmúlt öt évben hármat felújítottak, három helyett újat építettek. Tavaly adták át a Korzó Zeneházat, a Regionális Összművészeti Központot, idén májusra fejeződik be az ifjúsági ház felújítása. A Bartókban működő klubok, alkotóközösségek ezekben, illetve a Százszorszép Gyermekházban, a Belvárosi moziban folytathatják a tevékenységüket.

– A város által fenntartott intézményrendszerben minden szervezetnek tudunk helyet biztosítani – jelentette ki az alpolgármester.

Információink szerint a Bartók működtetése évente körülbelül 50 millió forintba került, a ház forgalmi értéke a belvárosi ingatlanárak ismeretében nagyjából 300 millió forint. Korábban már megírtuk: a Bartók épületébe a városi ügyészség költözne.

Olvasóink írták

 • 9. joy 2008. február 05. 23:36
  „"...Információink szerint a Bartók működtetése évente körülbelül 50 millió forintba került, a ház forgalmi értéke a belvárosi ingatlanárak ismeretében nagyjából 300 millió forint. Korábban már megírtuk: a Bartók épületébe a városi ügyészség költözne..."

  Vegyék meg a civilek, és fizessék a fönntartási költséget!

  18 éve lenépszavazták a szocializmust, és máig abban gondolkodnak.
  Ma is markukat tartják, és az államtól várják a pénzt játszadozásaikhoz.
  Legyen ingyenes ez is, az is, adót meg bafnak fizetni!

  Meddig hazudják még 1-es körök, hogy vadkapitalista környezetben élhetünxocialista ingyenességben?”
 • 8. kjj 2008. február 05. 22:55
  „Az IH soha nem lesz koncertterem,mert nincs meg hozzá az akkusztikája, és 3 teremmel az a kb 50 szervezet nemhinném,hogy bármit is tudna kezdeni. De a lényeg nem is ez,hanem az,hogy a Bartók teljes kihasználtsággal működik (és nem mellesleg nem 50mill.-ba kerül a fenntartása..). Vannak olyan egyesületek,akik 40 éve a Bartókban próbáltak, ott "nőttek fel"... Ha a Bartókot bezárják, Szegeden elhal a kultúra és az értelmiség. (Mivel nem lesz művelődési ház a belvárosban,amelynek kapuja bárki előtt nyitva áll.) Nem értem,hogy ez némelyeknek miért nem jelent semmit...”
 • 7. nm 2008. február 05. 16:02
  „Hja! Minek a kultúra? A Borfesztivál? a Sörfesztivál és a SZIN az igazi kultúra! Minek a versmondás? Minek a zene? túűnjenek a MŰvházak! Bunkó parasztokat kell nevelni, nem értelmiségieket.”
 • 6. Hné 2008. február 05. 10:44
  „ki kell fizetni a bérleti díjat, és akár a Novotelben is kártyázhatnak a civil szerveződések. Megjegyzem miből gondolják, hogy a más pénzéből ( a fenntartásra fordított összeget értem ez alatt ) ingyen szórakozhatnak?”
 • 5. mv 2008. február 05. 09:03
  „lakos: miért kell hülyeségeket írni? kocsma?!”
 • 4. lakos 2008. február 05. 08:55
  „Dögöljönek meg a civilek,mert a lepusztult kocsma helyett,egy kulturházban akarják eltölteni az időt.Nem az 50 millió itt a gond,hanem az ügyészség.Fáj a foga az épületre oszt jónapot.”
 • 3. mv 2008. február 05. 08:45
  „El Nyomottka: az IH-ban - vagy bármelyik másik önkori intézményben - attól még nyugodtan lehet énekelni hogy a vezetője szoci, fideszes, vagy ateista focista. Mi köze a kettőnek egymáshoz? A civiliknek lehulló morzsa jelen esetben 50 millió Ft. Horror sok összeg, nincs arányban azzal amit ezek a csoportok fel tudnak mutatni. A szegedi kultúra nem attól jó hogy majdnem 1.5 milliárd Ft-ot szórnak el CSAK a színházra. A szegedi az ország második legnagyobb pénznyelő gépe, az első a Nemzeti Színház. Szerintem a kaposvári színház fele pénzből 3x olyan jó műsort csinál. Tehát szó nincs kultúra ellenességről csak realitásokról.”
 • 2. El Nyomottka 2008. február 05. 08:39
  „mv!

  Annak a rengeteg pénznek minimum a felét elmutyizzák, úgyhogy ne hidd, hogy olyan sok mindenre elég az! Az önkormányzat olyan programra ad pénzt, ami az érdekeltségi körébe tartozik és a civilek csak lehulló morzsákra számíthatnak tőlük.

  Egyébként az IH nem tudja pótolni a Bartókot, mert a politikai hátszelű főnöksége, nem a kimagasló kvalitása miatt került a bőrfotelbe. Halkan megsúgom, hogy pl. a SZIN-t sem az IH vezérkara szervezi, hanem egy nagyon-nagyon nyereséges fővárosi cég (Sziget)...

  Mellesleg te nem egy halmozottan hátrányos helyzetű szegedi ügyész vagy, akinek a szegedi kultúra kocsmaszintre züllesztése a célja?”
 • 1. mv 2008. február 05. 07:50
  „A kártyaklub béreljen különtermet valamelyik vendéglőben oszt´ jó napot! A többieknek meg ha nem felel meg amit felajánlottak (felújított IH pl. ami nyáron nyit) maradjanak a Bartókban és kalapozzák össze a fenntartási díjat. Elég durva hogy miközben egy csomó dolog nincs megoldva Szegeden a pénz szűkössége miatt (hajléktalanok, kellene több gyalogátkelő, parkosításra is lehetne még fordítan, stb.) mindenféle színházra, versmondó körökre és kártya klubokra 2-3 milliárd Ft-ot költenek. A legdurvább az, amennyit a színház kap és közben országos viszonylatban nem akkora durranás a szegedi színház és társulat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tandíj diákhitelből

Szeged - Februártól néhány felsőoktatási intézményben kísérleti jelleggel a költségtérítéses… Tovább olvasom