Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Nem adózik a borravaló

Törvénymódosítást követően, a fekete gazdaság kifehérítésére irányuló intézkedések részeként, 2005. október 1-jétől új, kedvezőbb szabályok érvényesek a felszolgálói díj címén megszerzett bevételre és a borravalóra – tájékoztatott az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága.
A felszolgálói díj és borravaló címen megszerzett jövedelem a jelenlegi szabályok szerint, amennyiben az a munkáltatóhoz folyik be és a munkáltató bérként számfejti, bérjövedelemnek minősül, a bérre vonatkozó adózási és járulékfizetési szabályokat kell alkalmazni. Vagyis az ilyen összegekből a munkáltatónak a számfejtéskor személyi jövedelemadó előleget kell levonnia, és a bérre vonatkozó járulékokat is meg kell fizetni: a munkáltatónak a 29 százalék társadalombiztosítási járulékot, a dolgozónak pedig a 4 százalék egészségbiztosítási és 8,5 százalék nyugdíjjárulékot (magán-nyugdíjpénztár tagja esetén 0,5 százalék nyugdíjjárulékot és 8 százalék tagdíjat).

A fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló pedig egyéb jövedelemnek minősül és szintén az összevont adóalap részeként adózik, továbbá 11 százalék egészségügyi hozzájárulást kell utána fizetni. Október 1-jétől jóval kedvezőbb szabályok érvényesülnek az ilyen címen megszerzett jövedelemhez kapcsolódóan. A felszolgálási díj címén megszerzett bevétel, valamint a vendéglátó üzlet felszolgálójaként a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló az szja szempontjából adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Az ilyen jövedelmek után fizetendő járulékterhek is jelentősen mérséklődnek. A felszolgálási díj után a foglalkoztató fizet 15 százalékos nyugdíjbiztosítási járulékot, amely magában foglalja a nyugdíjjárulékot is, míg a magánszemélynek e jövedelme után nem kell egyéni járulékot fizetnie.

Ha a vendéglátó üzlet felszolgálója a fogyasztótól közvetlenül kapott borravalót, az összeg után 15 százalék nyugdíjbiztosítási járulékot fizethet, amely szintén magában foglalja a nyugdíjjárulékot is. A felszolgálási díj, valamint a borravaló után magán-nyugdíjpénztári tagdíjat nem kell fizetni. A társadalombiztosítási nyugellátás megállapítása során a felszolgálási díj és a borravaló 81 százalékát nyugdíjalapot képező jövedelemként figyelembe kell venni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törött bokával érkezett haza Karcsika édesanyja

Isztambulban vasárnap megtámadták és kirabolták Bogosné Papp Edinát. Az asszony súlyos sérüléseket… Tovább olvasom