Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Nem akarják az arzenált

Szeged - Saját fegyvereit, 84 darabot tárol a szegedi lövészklub. Magántulajdonban lévő fegyvereket nem tudnának őrizni, de Andrássy Árpád, a városi lövészklub elnöke szerint ez nem is feladatuk. Azt mondta, Bajnai rossz tanácsot kapott.
Nyílt levelet írtak a sportlövők Bajnai Gordon miniszterelnöknek. Tiltakoznak a fegyvertartás szabályait szigorító jogszabály-módosítás ellen, amely szerint saját sportfegyvereiket kizárólag az egyesületükben tárolhatnák. Szerintük ez a sportág tönkretételét, valamint bűnügyi szempontból kockázatos fegyverarzenálok létrehozását jelentené.

Szegeden a városi lövészklub a klub saját fegyvereit tárolja, 84 darabot – puskát és pisztolyt. Magántulajdonban lévő fegyvereket nem tudnának őrizni. Mindegyikhez külön páncélkazetta kellene, amihez csak a tulajdonosnak lenne hozzáférése, illetve vészhelyzet – például tűz – esetére a lőtér vezetőjének.

A szegedi városi lövészklubban így tárolják a fegyvereket. Fotók: Frank Yvette
A szegedi városi lövészklubban így tárolják a fegyvereket.
Fotók: Frank Yvette

– A magántulajdon alkotmányos alapjog. De engem senki nem kényszeríthetne, hogy kinyissam a lőteret vasárnap hajnali négykor, mert valaki akkor akarja elvinni a fegyverét – mondta Andrássy Árpád, a Szeged Városi Lövészklub elnöke, a Csongrád Megyei SLSZ főtitkára. Szerinte a klubok nem tudnák vállalni a tárolást, ami nem is kényszeríthető rájuk. Ráadásul a legexkluzívabb maroklőfegyver akár 500 ezer forintot is ér, ami megdrágítaná az őrzést.

Andrássy Árpád a pécsi eset után már javasolta, hogy a sportlövők első fegyverhez jutása előtt a legszigorúbb pszichológiai vizsgálaton essenek át. A nyílt levélben most megoldási javaslatként ez is benne van.

 Andrássy Árpád nem őrizne magántulajdonú pisztolyt.
Andrássy Árpád nem őrizne magántulajdonú pisztolyt.

– Azt mi is el tudjuk dönteni, hogy valaki szakmailag alkalmas-e a sportlövészetre. De hogy mentálisan az-e, azt nem a mi dolgunk elbírálni – mondta. Konzultáltak Lénárt Ágota sportpszichológussal, aki azt mondta, vannak olyan tesztek és eljárások, amelyekkel ez kiszűrhető. Más kérdés – tette hozzá Andrássy –, ha valaki stressz vagy trauma hatására hirtelen „bekattan". Ennek előzetes szűrésére nincs módszer.

Volt már rá példa, hogy a szegedi lőtérről elküldtek valakit, aki láthatóan alkoholt fogyasztott, és eltanácsoltak már olyat is, akinek izomkoordinációs problémái voltak.

– Nem tudom, mi történt volna, ha ügyvéddel jön vissza, hiszen ez egy nyitott polgári lőtér – éreztette Andrássy, hogy a szabályok nem megfelelőek.

Hozzátette: nem tudják, kitől kérhetett tanácsot Bajnai Gordon, de nem kapott jó tanácsokat. A sportlövők a levélben találkozót kértek a miniszterelnöktől.

Miattuk szigorítanának

A fegyvertartás szigorítása annak kapcsán került elő, hogy a rendőrség elfogott egy budapesti egyetemistát, aki a gyanú szerint huszonkét ember meggyilkolását tervezte. A lakásán tartott házkutatás során egy 9 milliméteres, sportlövői engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvert és egy szintén engedéllyel tartott gázpisztolyt találtak. Tavaly novemberben egy 23 éves hallgató, aki szintén egy lövészklub tagja volt, a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert. A lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő is.

Olvasóink írták

 • 3. flexsnake 2010. február 27. 19:53
  „Egyébként hogy kerek legyen a cikk ha érdekli a Gonda Zsuzsit kap tőlem egy nevet ahol megtalálja a magánfegyvertárat. Az nem olyan nyilvános mint egy lövészegylet. Minden városban van 1-2. Ők is megtudnák oldani a tárolást. Akivel nemrég beszéltem azt mondta tulajdonképpen bármennyi fegyvert tudnának őrizni ami elfér, persze az ésszerűség határain belül. Egyébként az őrzés sem ingyenes szolgáltatás de jelképes összeg.”
 • 2. flexsnake 2010. február 27. 19:50
  „,,Magántulajdonban lévő fegyvereket nem tudnának őrizni. Mindegyikhez külön páncélkazetta kellene, amihez csak a tulajdonosnak lenne hozzáférése, illetve vészhelyzet - például tűz - esetére a lőtér vezetőjének."

  Oszt? Vesz kazettát hozzá és kész. Máshol is megoldották, sőt az állandó őrzésüket is. Ugye. Van ahol még éjszakára is őr van mellette annak ellenére hogy van riasztó és az előírt tárolás megoldott.
  Mindig ez a panaszkodás. HA nem tudja tárolni akkor nem kell, de üzemeltetni sem ilyen lövészklubokat akkor.”
 • 1. varadipal 2010. február 26. 17:41
  „Olyan fegyveralkatrészt viszont őrizhetne, amely nélkül a fegyver nem használható.Még páncél sem kellene hozzá, csak megfelelő nyilvántartás és egy ruhatáros. Minek mászkál Parabellummal, Berettával meg Glockkal az utcán a sportlövész? Hogy legyen mit ellopni tőle, vagy részegen elhagynia?A katona hazaviszi a Kalasnyikovot?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét László a közgyűlésben

László-uralom van a szegedi közgyűlésben: nemcsak ezt a keresztnevet viselik a legtöbben a politikusok közül, de ők kerültek a két legnagyobb párt legelőkelőbb pozícióiba is. Tovább olvasom