Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Nem Algyőn épülne meg a stratégiai gáztározó

Szeged határában már létezik egy gáztározó. Egy újabbat, a stratégiai gáztározót valószínűleg nem Szeged és Algyő között, hanem Zsana, vagy Hajdúszoboszló közelében alakítaná ki a magyar szolgáltató.
Fotó: Gyenes Kálmán
Magyarország energetikai kiszolgáltatottságára, illetve az alternatív energiahordozók kiaknázásának elhanyagolására is fölhívta a figyelmet az orosz–ukrán gázárvita. A probléma megoldására gyors válaszként január elején a kormány azt adta, hogy stratégiai tartalék kell, ezért 150 milliárd forintért tárolót építünk 2010-re. Ebben a tározóban – a tervek szerint – annyi gáz férne el, ami import nélkül is elég húsz napra.

Természetes gondolat, hogy a kitermelt földgáz helyét tárolóként tovább hasznosítsuk. Ám a lapunkban évekkel ezelőtt is vázolt elképzelés megvalósításához az a műszaki felismerés kellett, miszerint az ilyen tározóból soha nem lehet a teljes földgáz mennyiséget elvinni, mindig ott kell hagyni az úgynevezett párnagázt, ami a fenntartja a hely rugalmasságát.

– Az algyői olaj- és gázmezőn az úgynevezett Maros 1-es kút már gáztározóként működik – tudtuk meg Kántor Sándortól, a Mol Rt. üzleti kommunikáció vezetőjétől, amikor arról érdeklődtünk: hol alakítható ki a kormány elképzeléseiben szereplő stratégiai gáztározó. Kiderült, hogy a térségünkben kitermelt földgáz helyére naponta 1,8 millió köbméter gáz sajtolható vissza. Így itt 150 millió köbméter mobilizálható földgázkészlet gyűjthető össze.

– Biztonságosak ezek a gáztározók – nyugtatja meg az algyőieket és a szegedieket. A gáztárolásra használt kutak hasonlóak a kitermelést szolgáló berendezésekhez, ugyanolyan biztonságosak is.

Az algyőin kívül még öt föld alatti gáztározó létezik Magyarország területén: Kardoskúton például hasonló, Zsanán egy nagyobb kiterjedésű. Most szakemberek vizsgálják annak lehetőségét, hol alakítható ki az újabb stratégiai gáztározó. A döntést műszaki és geológiai adatok alapján hozzák meg. Kántor Sándor szerint az algyőinél egy nagyságrenddel nagyobb tározó Zsana, illetve Hajdúszoboszló közelében hozható létre.

Magyarország energiaellátásának biztonságosabbá tételére a Mol Rt. szakemberei szerint több megoldás is kínálkozik. Ezek közül az egyik a tároló építése, a másik az eddigihez képest új (alternatív) irányokból érkező gáz szállítására alkalmas vezetékrendszer kiépítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Domusból nem lesz Tesco

Információink szerint nem tervezi kibérelni sem a szegedi, sem a szentesi Domus Áruházat a… Tovább olvasom