Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Nem árt időben megkérdezni - LMP: Mennyi idő alatt kell eltakarítani a havat?

Szeged - 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható a jövőben az, aki nem takarítja el a havat a háza elől. Az LMP megkérdezte volna erről a házmestereket.
A részvételi demokrácia fontosságára hívta fel a figyelmet az LMP az Alsó kikötő soron ma megtartott sajtótájékoztatóján. A helyszínválasztást az indokolta, hogy pénteken több olyan kérdésben is dönt a szegedi közgyűlés, amely érinti az Odessza lakótelepet. Szentistványi István önkormányzati képviselő elmondta, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusra tervezett 10 nagy szegedi projektből 4 érinti a városrészt: az Odessza lakótelep rehabilitációja, a déli Tisza-híd építése, valamint a Tisza belvárosi szakaszának és a város távhőszolgáltatási rendszerének fejlesztése.

– E projektek alapvetően meghatározzák, hogy milyen lesz Szeged. Fontosnak és elengedhetetlennek tartjuk, hogy ezekbe bevonják az érintetteket, véleményt nyilváníthassanak a lakók és civil közösségek. A közgyűlés pénzügyi bizottsága az LMP javaslatára elfogadott egy olyan határozatot, amelynek értelmében a polgármesteri hivatal előáll egy tervezettel, amelyben leírja, hogyan kívánja bevonni a lakókat és a civil szervezeteket a fejlesztési elképzelésekbe. Mert fontos, hogy a közösségi konszenzus szemben álljon a parciális érdekekkel – hangsúlyozta Málovics György, a közgyűlés pénzügyi bizottságának LMP-s delegáltja.

Szentistványi botrányosnak nevezte, hogy az állatok tartásáról szóló napirend alatt tárgyalják a tiltott, közösségellenes magatartások szabályozásáról szóló kérdést is, amelyben szerepel, hogy a jövőben 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható, aki nem például gondoskodik a háza előtti gyommentesítésről, a fű kaszálásáról vagy a hóeltakarításról.

– Számunkra leginkább az okoz zavart, hogy a szabályok meglehetősen elnagyzoltak. A hóeltakarítás tekintetében például nem tisztázott, hogy mennyi időn belül kell megtörténnie, illetve azt sem látjuk tisztán, hogy milyen módon tudja kimenteni magát a tulajdonos vagy egy társasház közös képviselője a büntetés alól. Társasház esetében egyébiránt egyenesen a közös képviselő kötelezettségévé teszi az erről való gondoskodást – mondta Szentistványi István, aki szerint ebben a kérdésben is ki lehetett volna kérni a tiltott, közösségellenes magatartások szabályozásáról szóló rendelet közgyűlési módosítása előtt a házmesterek véleményét.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. team5 2012. szeptember 27. 16:03
  „30. baba60 2012.09.27. 12:38

  Én csak az ingem és az ágyneműm igazgatója vagyok, de nem olyan ostoba és tudatlan, mint itt néhányan.
  Erre szokták volt mondani: Ha nem szóltál volna, bölcsebb maradtál volna.
  Ez arra a hozzászólóra vonatkozik, aki nem ismeri a feladatköröket és azt sem tudja, hogy a 2 cégnek semmi köze egymáshoz, csak amennyiben az egyik rendel valamit és szerződést kötnek!”
 • 30. baba60 2012. szeptember 27. 12:38
  „11.team5.
  Mi van csak nem te vagy a KHT igazgatója? Kac-kac!”
 • 29. KaszaP 2012. szeptember 27. 11:40
  „28: a jelenlegi tervezet szerint a közterület-felügyelet azt ellenőrizheti, hogy reggel hétig el volt-e takarítva. Ez nagyjából egy hasraütésszerűen kitalált időpont és ez is csak azért került be a kiegészítésbe, mert a múlt heti jogi bizottsági ülés után nehezményeztem, hogy sok a bizonytalan tényező ebben az ügyben. Most legalább van valami kapaszkodó, de nem ártott volna esetleg az érintettekkel megvitatni.
  Másrészt valódi fogódzónk arra sincsen, hogy milyen lesz a bírságolási gyakorlat. Lehet, hogy egy forint bírságot sem fognak kiszabni, mint ezt a Csongrád megyei dohányzási razziák eddigi tapasztalatai mutatják, de az is előfordulhat, hogy boldog-boldogtalanra valamilyen magasabb összegű bírságot szabnak ki.
  Mellesleg olyan szépen el volt bújtatva az eredeti előterjesztésben ez a kérdés, hogy a múlt heti jogi bizottsági ülésen az volt az érzésem, hogy rajtam kívül senkinek sem tűnt fel, hogy van egy ilyen alpont is.”
 • 28. szegedivagyok 2012. szeptember 27. 08:15
  „Miért kell ezt megkérdezni?El kell takarítani.”
 • 27. KamuNeni 2012. szeptember 27. 07:43
  „Persze ez csak maganszemlyekre vonatkozik, mert az utakon epp ugy ott fogjak hagyni mint eddig, mondvan "tul sok van nincs penz ra", akkor mibol fogjak azt a rengeteg buntetestt fizetni?? Kerdem en.”
 • 26. KaszaP 2012. szeptember 27. 00:04
  „23: A rendelet és a szankció nyilván nem csak a balesetveszélyesen elhanyagolt jeges járdára vonatkozik, különben pont nem a két szélsőséges példával figuráztam volna ki. Mellesleg éppen egy éve erőlködtünk azon, hogy a szabályozási koncepció legyen közérthető formában kitéve véleményezésre, hogy te is, Commander is meg a házmesterek is értsék, hogy mit akar a városvezetés; illetve azok, akik érintettek a dologban érdemi észrevételeket tehessenek rá. Például annak érdekében, hogy valóban csak azok legyenek büntethetők, akik felelősek is az elhanyagolt, csúszós járdáért. Akkor ez simán lepörgött az MSZP-ről és a Fideszről is.
  Meg most is lepörög a kommentelőkről, mert a sajtótájékoztató lényegesebb részével, a nagyprojektek véleményezésével eddig gyakorlatilag senki nem foglalkozott.”
 • 25. újratöltve 2012. szeptember 26. 22:04
  „Ez megint egy gumicsont!!!”
 • 24. Logaritmus 2012. szeptember 26. 21:56
  „22: látod hogy be vannak rezelve a hólapáttól, mi lenne ha naponta kellene dolgozniuk politikus okoskodás helyett? Inkább csússzon el minden 70 feletti a járdájuk előtt csak ne kelljen kimenni a hidegbe? Micsoda antiszociális emberek élnek köztünk?!”
 • 23. Logaritmus 2012. szeptember 26. 21:53
  „20: ilyen hozzáállással ne legyen bűntetve a parlagfüves telek tulajdonosa sem? Mert az is megnő és lefertőzi a környezetét pár nap alatt, pedig a tulaj lehet csak LMP kongresszusra ment pogácsát enni és zöld gondolatról beszélgetni. Egyébként Commander nem balfácán, hanem felelős állampolgár aki nem akarja hogy a nyakát törje valaki a háza előtt ezért telefonon megkéri a szomszédját hogy tolja el a havat. Ha a szomszéd nem egy magának való mufurc, szívesen segít. A rendelet és a szankció nyilván a balesetveszélyesen elhanyagolt jeges járdára vonatkozik, nem kell paráztatni az LMP szavazókat a téli munkával, nyugodtan nézhetik a meleg szobában a NatGeo fókás filmjeit.”
 • 22. Byron67 2012. szeptember 26. 21:49
  „Zöld hólapátot minden LMP-s kezébe... fanyelűt, farostlemez tolólappal, és minden meg van oldva! :-)”
 • 21. újratöltve 2012. szeptember 26. 21:42
  „Mennyi idő alatt kell eltakarítani a havat???? Hóesés / olvadási hőmérséklet elérése osztva kettővel, per 4 a harmadikon, plusz x-y szorozva az illetékes által eltett baksiissal!”
 • 20. KaszaP 2012. szeptember 26. 19:05
  „El tudom képzelni, ahogy Commander a főnökével a szolgálati SAAB-ban december végén elutazik mondjuk Sopronba. Jönnének is haza éjjel, de a Dunántúlon hóviharba keverednek, így csak reggel hét óra után érnek haza. Hősünk a háza előtt egy általa még nem ismert, frissen, idénymunkára felvett közterület-felügyelőt talál, aki éppen a járdán eltakarítatlanul fekvő havat méricskéli.
  - Ön itt a tulajdonos? - kérdi a közterület-felügyelő Commandertől.
  - Én vagyok. Azt hiszem még nem ismerjük egymást...
  - Nem lapátolta el a havat! - Vág hősünk szavába a tájékozatlan közterület-felügyelő. - Így bárki eleshet, összetörheti magát. Ez tiltott, közösségellenes magatartás, Tisztelt Uram!
  - De ...
  - Vitatja, hogy elmúlt hét óra és az Ön háza előtt nincs ellapátolva a hó?
  - Nem, de...
  - Ötvenezer lesz. Rendelet van róla.
  - De én ...
  - Ne haragudjon, sietek. Látja ott azt az öregasszonyt lapáttal? Fél nyolcig még csak a fele portája előtt végzett a járdával. Azt hiszem neki 25 ezerért megszámítom. Mégiscsak karácsony van.

  Az LMP meg a hülye. Én kérek elnézést.”
 • 19. macs 2012. szeptember 26. 18:20
  „14. online,
  én is így gondoltam, mert a házmester, legalábbis abban a házban, ahol én felnőttem pl. kirakta az utcára a kukát, felsöpörte a ház előtt a járdát, télen ellapátolta a havat, és hamuval/ homokkal szórta fel, takarította a lépcsőházat, az udvart, éjszakára bezárta a kaput, apró-cseprő dolgokat megjavított, és minket gyerekeket fenyegetett, mert hangosak voltunk játék közben. :-)
  Szerintem manapság ilyenek már nincsenek.”
 • 18. papagalya 2012. szeptember 26. 18:01
  „Most akkor hóeséskor folyamatosan kell söpörni, ha közben meg nem fagyunk.”
 • 17. Commander-V2 2012. szeptember 26. 17:37
  „Nagyon helyes, végre mindenki komolyan veszi majd hogy a (társas)háza előtt a saját felelőssége a hó eltakarítása és a jég eltüntetése. Ez eddig is így volt, ha valaki a házad előtt elesett és összetörte magát a kártérítést a tulajdonosok fizették, és a hanyag munka miatt beperelhették a házmestert, közös képviselőt, takarítót, vagy akivel erre a feladatra szerződést kötöttek. Ez a szankció ezeknek a feladatoknak a tisztázását fogja magával hozni, nem mellékesen a járdák biztonságát! Az LMP pedig mondjon le.”
 • 16. team5 2012. szeptember 26. 16:51
  „15. online 2012.09.26. 16:07

  Képzeld- tudom. Ellenben amire Te gondolhatsz, azt gondnoknak hívták. A házfelügyelő szintén külön kategória.
  Házmester: A házi rend fenntartására háztulajdonos által megbízott személy.
  Forrás: http://meszotar.hu/keres/H%C3%A1zmester”
 • 15. online 2012. szeptember 26. 16:07
  „10.team5. Nincsenek, és láthatóan nem tudod mit csáltak a házmesterek amíg voltak. Most csak a takarítást csinálják néhányan, úgy ahogy.”
 • 14. online 2012. szeptember 26. 16:02
  „2. macs. Nincsenek, de ezt a képviselő úr valószínűleg nem tudja. Szerencsétlen megélhetési politikus. Kíváncsi lennék kivel akarja ezt megbeszélni ha nem talál házmestert?”
 • 13. szatyi 2012. szeptember 26. 15:57
  „Nekem ez a "tiltott, közösségellenes magatartások" címszó borzolja a kedélyemet!
  Ilyen fejezetcím alatt már sok önkormányzat hozott "bicskanyitogató" határozatokat, tilalmakat, fenyegetéseket.
  Nem kellene Szegednek is beállni a sorba.
  Vagy ha igen, akkor a képviselők közgyűlési szereplése, annak színvonala is szankcionálható legyen!”
 • 12. geza 2012. szeptember 26. 15:45
  „Ha az utakon nincs eltakarítva akkor az ugye természetes??
  Saját portájukon kellene rendet tenni utána osztogatni az észt!!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

B. Nagy: szerethetőbb állam a cél

Ülésezik a megyei államigazgatási kollégium a megyeházán. Hogyan alakítja át az állam az oktatást, az önkormányzati szférát? Tovább olvasom