Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Nem az egyetemen tanulta a szakmát

Húsz éve tereli a juhokat Varró Lajos Pusztaszer határában. A juhász nem járt egyetemre, a puszta volt az iskolája. Volt kubikos, dolgozott szárítóban, majd egy infarktus után vett huszonöt juhot. Nyugalomra vágyott.
– Nem a tied, he – nógatja a birkákat a hetvenhárom éves Varró Lajos. – Tudni kell neki, hogy hol a határ, mert mén a kutya – magyarázza a juhász.

A férfi látja a láthatatlan határt, pontosan tudja, hogy honnantól a szomszédjáé a legelő. Bodri és Fürge azonnal csaholásba fog, amikor a mezsgyéhez közelítenek a birkák. – Morzsa szabadságot vett ki – teszi hozzá botjára támaszkodva Varró. Később kiderül, hogy Morzsa a harmadik puli, de ma félútról visszafordult. Varróék ötven hektáron gazdálkodnak, amit a Kiskunsági Nemzeti Parktól bérelnek, ebből harminc hektár a legelő, százhetven birkájuk van. A férfi szerint kicsivel több jön be, mint amennyit a nyájra költenek. – Az infarktusom után 5040 forint lett a rokkantnyugdíjam, kezdeni kellett valamit, azt hittem, hogy a birkák mellett nyugtom lesz.

A témát keresse a Délmagyarországban!
  Délmagyarország / Délvilág hírek Fizessen elő a napilapra!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassú mécses és sírkímélő koszorú

A virágosok felkészültek a hosszú hétvégi rohamra. Halottak napjára készült ötletes újdonságaikat és hagyományos koszorúikat, mécseseiket még a keddi ünnepnapon is kínálják. Tovább olvasom