Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Nem az utcát fűtik

A tavalyi év számított vizsgaesztendőnek a szegedi Építő utca 7. szám alatt. Kiderült, jobb a komfortérzet a panelfelújítás után, és megdöbbentő a fűtésdíjak közötti különbség.
Serfözőék számára az a legmegdöbbentőbb, hogy bent marad a meleg. Fotó: Frank Yvette
A harmincöt esztendős bérház szépítése volt az egyik szempont, amikor a szegedi Építő utcai lakóközösség eldöntötte három éve, hogy panelrekonstrukcióra pályázik. A fő ok azonban a takarékosság: Serföző Istvánék havi átlagban 11 ezer forintot fizettek a távhőszolgáltatónak, „teljes gázzal" fűtöttek a két gyerekre a kettő plusz kettes lakásban, és így sem sikerült meleget tartani.

Két éve nyertek pénzt a lakók, két lépcsőházban huszonnyolc család. Húszmillió forintot kaptak az államtól és az önkormányzattól. Nekik tízmillió forintjukba kerül a nyílászárók cseréje, a homlokzati szigetelés és az új vakolat. Serfözőék egy összegben fizették be az önrészt: 370 ezer forintot. Azok a szomszédaik, akik részleteket törlesztenek, 8-11 éven keresztül havi 4,5-5 ezer forint terhet vettek a nyakukba. 2005 végére kicserélték náluk a nyílászárókat, szigetelték, festették a homlokzatot.

A lakótelepek fele

Tavaly minden eddiginél többen, 189 szegedi társasházi közösség 7183 lakással pályázott 6,7 milliárd forint értékű korszerűsítésre, ezekkel együtt 13 ezer lakást, vagyis a lakótelepek csaknem felét újítják fel.

– Azelőtt sütöttek a falak a hidegtől, az ablakok körül süvített be a szél. Automatikusan szellőztek a helyiségek – magyarázta a családfő. – A felújítás óta az a legmegdöbbentőbb, hogy bent marad a meleg. Pedig napközben, amikor nem vagyunk itthon, elzárjuk. Természetesen szellőztetünk, amikor elhasználódik a levegő.

Az Építő utcaiak példája ragadós volt, több ház is benevezett a azóta a felújításba. Egyik szomszédjuk már eladta a lakását: több mint egymillióval többet adtak érte, mint a „csomagolás" nélküli szomszédos házakban.


Megdöbbentő különbség

Serföző István felírta, mennyi energiát fogyaszt a házuk a felújítás előtt és után. A különbség magáért beszél – mutatta a számokat. Negyven százalékkal kevesebb hőmennyiséget számláztak ki nekik tavasszal. Éva, a felesége megjegyezte, a szomszédoknak se kellett elszámoláskor befizetni, hanem 80-100 ezer forintokat térített vissza nekik a hőszolgáltató. A távhődíj megemelt összege sem sokkal emelkedett, ők a kompenzációval együtt 12 ezret fizetnek havi átlagban. Ugyanilyen méretű „csomagolatlan" lakások új számlája 20-32 ezer forint. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós ajánlat a Gregor-képre Szegedről

Egy kilétét felfedni nem kívánó szegedi licitáló tegnap egymillió forintot ajánlott fel azért a… Tovább olvasom