Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Nem bírnak a kátyúkkal a megyében

Csongrád megye - Az állami útkezelő folyamatosan foltozza a megye útjait, de nem bír a szaporodó kátyúkkal. A szegedi környezetgazdálkodás már a jövő évi keret terhére javíttat.
– Másodszor születtem karácsony másnapján. A régi 5-ös főúton jöttünk Szegedre: a kettős körforgalomtól lassítottunk, ennek ellenére nem vettünk észre a havas úton egy kátyút. Az autó megbillent, átsodródtunk a szembejövő sávba, és egy villanyoszlop fogta meg a kocsit. Két másodperc múlva egy kamion húzott el mellettünk, nem csúsztunk alá – meséli fellélegezve szegedi olvasónk.

A szegedi Vásárhelyi Pál utcában is sorra nyílnak a kátyúk. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi Vásárhelyi Pál utcában is sorra nyílnak a kátyúk.
Fotó: Karnok Csaba

A Vásárhelyi Pál utca, Kálvária sugárút, Bakay Nándor utca hibáit sorolja a kecskeméti Nagy Gábor. Az eső, a hó és a sós homok, valamint az éjszakai fagyokat követő hőingadozás nap mint nap aszfaltrepedések százait termeli. A balesetveszélyt növeli, hogy olvadáskor a mély kráterek megtelnek latyakkal, hókásával. Alattomos csapdát rejt annak, aki óvatlanul belezöttyen az ilyen gödrökbe, vagy el akarja kerülni, és hirtelen félrerántja a kormányt.

Az állami utakért felelős Magyar Közút Zrt. tájékoztatása szerint minden hadra fogható géppel és emberi erővel foltozzák az ország 30 ezer kilométernyi elöregedett útburkolatát, de nem bírnak lépést tartani a kátyúk születési sebességével. Velük párhuzamosan 77 üzemmérnökség egy-egy brigádja javít, ha marad idő a hóeltakarítás és jégmentesítés mellett.

Olvasóink írták

 • 14. sziszka1 2010. december 30. 20:55
  „mivel egy kormányrendelet értelmében a pályázatoknál (így az útépítésesnél is) a legolcsóbb ajánlatot kell elfogadni, ne csodálkozzunk ezeken!”
 • 13. info 2010. december 30. 17:44
  „Nem bírnak a kátyúkkal a megyében-

  Hozzáállás kérdése, ha tökéletes munkát végeztek volna, nem lenne kátyú. Ja Különben az illetékes elvtársak ha figyelnének nem akkor vennék észre a bajt amikor már kezelni kellene. A Csongrádi sugárút 70.sz ház előtt a szervízúton le van szakadva egy szennyvíz-csatornafedél. Amíg bele nem esik valamelyik autós kereke, vagy egy gyerek nem is lesz kijavítva? A fő útról nem is szólva.”
 • 12. jozko 2010. december 30. 15:36
  „Csak próbaképpen:

  Az adott útszakasz műszaki átvevője -természetesen saját kocsijával-
  a megengedett sebességen rögzített tempomattal -csináljon próbabejárást:

  Utána minősítsen-most, ebben az időben!”
 • 11. zoltanszabo 2010. december 30. 15:35
  „Nem csak Szegeden mindenütt hatalmas kátyúk az utakon. Nincs letakarítva , se sózva vastagon áll a jég,a hó minden fele.
  Nem baj , elég ha kifizetjük a töménytelen pénzt a z üzemanyagért--itt a legdrágább Európában --az utak sz@rok,--de ebből a giga üzemanyag árból nem futi javításra !!!”
 • 10. honorus 2010. december 30. 14:43
  „Talán bele lehetett volna venni a cikkbe a "megerősített" szakaszait a 47--es útnak, mert a külső sáv tele van kisebb nagyobb kátyúkkal!!! "Vicces" hogy pont a 100km/h-át is megengedő útszakaszon is vannak kátyúk!!!”
 • 9. Mignon. 2010. december 30. 13:48
  „"szépen"fejlödik Szeged
  vissza”
 • 8. bzoli-41 2010. december 30. 13:21
  „Hát igen, ebben a kemény sarkvidéki télben minden út tönkremegy. :) Szerintem meg kellene nézni hogy csinálják az utakat északabbra, esetleg szibéria területein. Érdekes, ott kibírják az utak?
  Nyáron szétnyomorodik az aszfalt, kinyomvályúsodik, télen meg szétesik, szétreped. Nem hiszem hogy nem lehet jobban megcsinálni. Mert ugyebár fizet(tünk) súlyadót meg útalapot a benzin árából...”
 • 7. Frankó 2010. december 30. 12:39
  „A Csongrádi sgt-on már nem kátyúk vannak, hanem kráterek! És a többi krt., sgt.-ról már ne is beszéljek, mert még csak december van, mi lesz itt márciusig?”
 • 6. atti414 2010. december 30. 12:35
  „4. hozzászólás ValakiaSOKKözül 2010.12.30. 12:11

  Radikális gondolatmenet, de tetszik.”
 • 5. CsImre 2010. december 30. 12:34
  „A tróger kivitelezést és karbantartást megbosszulja az időjárás. Miután egyértelműen a víz és a fagy felelős mindezért, szidjuk ezeket, köszönöm.”
 • 4. ValakiaSOKKözül 2010. december 30. 12:11
  „Az 1 éve felújított utakon mi a .... kell kátyúzni. ha szar lett azonnal garanciában megcsináltatni 8 napon belül...ha ez nem lehetséges, akkor kötbér, miközben a felelősök teljes vagyona zárolva van a hiba kijavításáig...

  <moderálva..>....a következő politikusi gárda máris tudná, hogy hogyan kell a közpénzből a népet szolgálni!”
 • 3. jozko 2010. december 30. 11:44
  „Újra kell gombolni a mellényt...
  Folyamatban van!”
 • 2. gedeon 2010. december 30. 10:42
  „Egyszer kellene normálisan megcsinálni és akkor egy darabig bírná. Nem toldozgatni-foldozgatni, annak semmi értelme.”
 • 1. Aquaman 2010. december 30. 10:21
  „Ha megfelelő technológiával csinálnák, éveken keresztül nem kellene javítani. Ellenben akkor csökkentenék a költségvetési keretüket, magyarul nem vándorolhatnának milliárdok hozzájuk.
  Cserébe a rossz megoldásnak, növelhetik a foglalkoztatottságot. :-/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élet a hóban a vadasparkban

Az állatokkal úgy kell bánni, mintha minden nap karácsony lenne a számukra - vallja Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark vezetője. Tovább olvasom