Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Nem bírunk a hitelekkel

Szeged - Az első negyedévben tovább emelkedett a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartott késedelmes vállalati hitelek aránya, a lakossági rendszerbe pedig rekord számú – 82 ezer – új mulasztás került.
A KHR a vállalatok esetében valamennyi hitelszerződés adatait nyilvántartja, a lakossági körben azonban csak feketelistás nyilvántartás van. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön – BAR-listás legyen –, legalább a minimálbért (2008. január 1-jétől 69 ezer forintot) kitevő összeg megfizetésével kell folyamatosan, több mint 90 napon át késnie. Az is felkerül a listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, valótlan adatot közöl, vagy bankkártyával visszaél. Az adatokat a mulasztás megszűnését követően még öt évig nyilvántartják.

A lakossági rendszerben tárolt élő mulasztások száma március végén megközelítette a félmilliót, ami több mint 60 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A tavalyi negatív rekordokat is megdöntő késedelmet regisztráltak: az első negyedévben 82 ezer új mulasztás történt, több mint duplája a tavalyi első negyedévinek.

Tartós fogyasztási cikkeknél gyakori a hitel Illusztráció: DM/DV
Tartós fogyasztási cikkeknél gyakori a hitel
Illusztráció: DM/DV

A számok arra engednek következtetni, hogy a lakosság egy része egyre nehezebben bírja a rárakódó terheket – az utóbbi két év megszorító intézkedései, a magasabb adók, a megemelkedett infláció és a munkanélküliség hatásai növekvő eladósodottság mellett jelentkeznek. A banki vezetők szerint a szektornak fel kell készülnie egy kockázatosabb, magasabb veszteségekkel járó időszakra.

A nemfizetés mögött részben egy tudatos, az utóbbi évekre jellemző, nagyobb kockázatvállalású hitelezési gyakorlat húzódik meg. (Magyarul: ránk tukmálják a hitelt.) Ezt a pénzügyi szektor kiugró nyereségessége is támogatta, mert a magas kamatrések megfelelő fedezetet nyújtottak a növekvő kockázatokkal szemben.

A lakossági területen tovább nő a megbízható adatszolgáltatás jelentősége, amit az úgynevezett teljes listás lakossági nyilvántartás – pozitív információt is tartalmazó hitelmúlt, pozitív adóslista – bevezetése tovább segíthet.

Vállalkozások: 432 milliárd

A vállalkozási hitelportfólió leromlásának 2,4 százaléka nem mondható magasnak, de három éve nem látott szinten áll. Az új késedelmek aránya továbbra is magas (fél százalék), és a 360 napon túli tételek aránya már az egy százalékot is meghaladja. A teljes késedelmes vállalati állomány szintje nő, a március végi 432 milliárd forint közel 40 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Olvasóink írták

 • 2. Balogh Gábor 2008. június 02. 10:41
  „Nincs itt semmi gond !!!
  "Lassan magára talál a gazdaság " írja a Délmagyar !
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/lassan_magara_talal_a_gazdasag/2059242/
  bégé”
 • 1. Szabó jános 2008. június 02. 09:38
  „Az adózás átcsoportosításával lehetne rá megoldást találni, a családi körülmények figyelembevételével. Vagyis aki hajlandó dolgozni, annak az adóját átutalhatná a tartozás rendezésére az apeh. Ismerek olyan családot, akinek 4-5 tartozása van önhibáján kívül. Pengeélen táncolnak a gyerekekkel együtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elárvultnak hitt őzgidák érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Szeged - Nem kellene, mégis sokan vesznek magukhoz elárvult őzgidákat ezekben a hetekben. A Szegedi… Tovább olvasom