Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nem bombariadó, demonstráció volt a szegedi nagypostán

Bezárták tegnap egy órára a szegedi nagypostát. A dolgozók a túl közeli ágazati piacnyitás miatt demonstráltak. A szakszervezet úgy gondolja, hogy a gyors liberalizációval a munkahelyek ötven százaléka megszűnne. Néhány szegedi azt hitte, hogy bombariadó van.
A Magyar Posta húsz legnagyobb hivatala tegnap déltől egy órán át zárva tartott. Szegeden is berácsozták a Szeged 1. Posta főbejáratát, csak délig volt ügyfélfogadás. A dolgozók kivonultak a Széchenyi térre, hogy tiltakozzanak az Európai Unió 2009-re tervezett teljes ágazati piacnyitása ellen. Ezzel egy időpontban tizenegy más uniós tagország nagyvárosaiban is leálltak a munkával a postások.

Maróti László, a Postás Szakszervezet szegedi regionális titkára elmondta: céljuk, hogy döntéshozók 2012-re halasszák el a piacnyitást. Addig felkészülhetnének a versenyre és partnerként léphetnének az európai piacra. Véleménye szerint két év múlva még felkészületlenül érné Európa legtöbb postáját a verseny, amelynek hatására biztosan munkahelyek szűnnének meg.

Tizenkét uniós ország

A kétmillió európai postást képviselő UNI Post Europa elnevezésű érdekvédelmi tömörülés által szervezett tegnapi akciónapon Magyarországon kívül 11 országban voltak postás munkabeszüntetések. Az akcióban Ausztria, Belgium, Ciprus, Franciaország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Lengyelország és Szlovákia vett részt.

– Feltételezzük, hogy a piacnyitás ötvenszázalékos leépítést jelentene. A túl gyors bevezetés a szolgáltatás színvonalának csökkenését, a munkafeltételek romlását eredményezné – fejtegette a szakszervezeti titkár. Szászi András kézbesítő a munkahelyét félti. Harminchárom éve dolgozik a postánál, napi harminc kilométert kerékpározik és szeretné a nyugdíjig hátra lévő hét évét ezen a munkahelyen kitölteni.

Míg a postások a maguk helyzetével voltak elfoglalva, természetesen többen szerettek volna bejutni a főpostára. Erdei Béla a rácsos ajtó előtt állva türelmesen felvilágosította az ügyfeleket, hogy miért van bezárva a posta. Volt, aki azt hitte, már megint bombariadó van. Többen úgy döntöttek, nem várnak egyig, inkább átsétálnak a közeli tanpostára, a Takaréktár utcába.

– Szerencsénkre hónap eleje van, és ilyenkor kisebb a forgalom – jegyezte meg a Harnos Csaba, a Szeged 1. Posta vezetője, aki ha kellett, besegített a biztonsági őrnek a felvilágosításba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégenként sorompó kerül a szegedi rakpartra

A tervezők végérvényesen, a városvezetés azonban csak hétvégenként zárná le a szegedi alsó… Tovább olvasom