Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Nem csak a 20 éveseké a világ

Szeged - Nem is a kétszer, hanem inkább a háromszor húszéveseké a világ, hiszen manapság a kereskedelem, a marketing, a média célpontjai az idősödő nyugdíjasok. Egy szegedi dédmamát kérdeztünk mindennapjairól.
– Reggel hétkor felkelek, megreggelizek, és az Etka-jógásoktól tanult mozdulatokkal átmozgatom öreg csontjaimat – meséli átlagos hétköznapját Tóth Lajosné Máté Anna, Alsóvároson élő dédmama. A 72 éves hölgy tizennyolc éve özvegy, tizenhárom éve költözött be a városba Dorozsmáról, hogy „közelebb legyen mindenhez". Úgy gondolja, hogy nyugdíjas éveiben ér rá az ember leginkább arra, hogy kényeztesse önmagát. Ezért a belvárosba nemcsak bevásárolni jár, hanem fodrászhoz és kozmetikushoz is, továbbá a barátnőivel fagyizni. Örül neki, hogy Szegeden gazdag programmal várják a különböző klubok a nyugdíjasokat, amelyek közül kedvükre válogathatnak: gyakran látogatják a Közéleti Kávéház előadásait, a Belvárosi mozi Idősek is elkezdhetik nevű klubjának aktív tagjai.

– Idén nyáron jártam már Bécsben, Pozsonyban, a plitvicei tavaknál és Kárpátalján, ahol a levegő nagyon jót tett az egészségemnek, a magas vérnyomás ellenére is tudtam teljesíteni a hosszú túrát – osztja meg velünk nyári élményeit Tóth Lajosné. – A betegségemre nem panaszkodom, mert az segített, hogy a gyógyszertár pontgyűjtési akcióján megnyerjem azt a hatalmas bőröndöt, amibe minden ruhám belefért utazásaim során. Ha minden jól megy, idén ősszel még egyszer elutazom valamerre.

A 72 éves Tóth Lajosné Máté Anna a reggeli után Etka-jógával kezdi a napot. Fotó: Schmidt Andrea
A 72 éves Tóth Lajosné Máté Anna a reggeli után Etka-jógával kezdi a napot. Fotó: Schmidt Andrea

Az Idősügyi Tanács vezetője id. Boros Gyula lapunknak elárulta, hogy Szegeden 75 bejelentett nyugdíjasklub várja az időseket. Ezeknek a szervezeteknek összesen 11 ezer tagja van, a klubok többsége tagdíjat kér. Pályázatokkal nyerhetnek pénzt a kulturális célokra, ezekhez 30–35 százalék önerő kell. Az Eszperantó u. 1. szám alatt található Idősek Közösségének Központja alapfokú számítógépes oktatással várja a nyugdíjasokat.

Olvasóink írták

  • 1. darch 2009. augusztus 19. 12:58
    „Nem értem, miért nem olvasok soha azokról az alkoholista nyugdíjasokról, akik naphosszat valamelyik kocsmában iszogatnak?
    Amúgy meg lehet örülni a nyugdíjas éveknek, az én generációmat már a munkahelyről viszik a temetésére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel van, mint Szeged Brnóhoz

Szeged - Kalmár József többedmagával évek óta ellátogat a gyorsaságimotoros-világbajnokság cseh nagydíjára. Tovább olvasom