Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Nem csak a spekulánsok járnak jól az euró árfolyamával

Szeged - Bosszankodik a többség az egekbe szökött forint-euróárfolyam miatt. Ám – a spekulánsokon, a külföldön dolgozó vendégmunkásokon kívül – a hazánkba áttelepült nyugdíjas vajdasági magyarok is jól járnak, amíg magasan jegyzik az eurót.
– Kettős állampolgárként 17 éve élünk Szegeden. A Szerbiában folyósított nyugdíjunkat ott dinárban vesszük fel, s ugyanabban a bankban mindjárt át is váltjuk euróba, amiért itt forintot vásárolunk. Előfordult, hogy nyáron 100 eurón 7 ezer forintot is buktunk, most viszont jól járunk – örvendezett tegnap délelőtt a vajdasági magyar nyugdíjas, Matild néni.
Naponta akár négyszer-ötször is árfolyamot változtatnak a szegedi valutaváltó helyeken – a nagyobb tőzsdei mozgásokhoz igazodnak.

Tegnap délelőtt majdnem minden váltónál 284 forintért vették, és 293 forintért adták az eurót.

– A napokban erősödött ugyan a forint, ám ezzel párhuzamosan alig emelkedett a valuta vásárlási kedv. Többnyire kivárnak az ügyfelek – osztja meg velünk tapasztalatát Bronner-Dudás Ágnes, az IBUSZ szegedi irodájának igazgatója. – A 280 forintos euró bizonyosan jobban ösztönözné őket, de jöhet még komolyabb vásárlási láz a nyárig.
A spekulánsok biztosan jól járnak, hiszen nyárhoz képest még most is 50 forintot nyerhetnek egyetlen eurón.

– A külföldi munkavállalók is az utóbbi időszakban váltották be a pénzüket, hiszen most forintban többet ért a valutájuk – magyarázta Frányó Magdolna idegenforgalmi ügyintéző.

Tegnap délelőtt majdnem minden váltónál 284 forintért vették, és 293 forintért adták az eurót. Fotó: Frank Yvette
Tegnap délelőtt majdnem minden váltónál 284 forintért vették, és 293 forintért adták az eurót. Fotó: Frank Yvette

A 10 forintos áresés mellett már működik a „spekulatív játék": az olcsóbb eurót megveszik az ügyfelek, majd később eladják, ha felszökik az ára. A bankok ugyanezt a metódust követik.

– A napi 5 forintos árfolyamkilengés már senkit sem ér váratlanul. Ez a hektika folytatódik. Olvastam olyan elemzést is, ami 310-320 forintos eurót helyez kilátásba májusra – fejtette ki véleményét Kósa Zoltán, az Exclusive Change Cégcsoport igazgatója.

Erősödött a forint

Kedd reggel a forint kissé erősödött, majd gyengült – a hullámzás a 286-293 közötti sávban mozgott. A forint árfolyama a régiós devizákkal együtt változott, amelyeket a dollár és a fejlett piacok befolyásolnak. Kedd délelőtt a fővárosban egy euróért 291, egy dollárért 225,50, egy svájci frankért pedig 193,40 forintot kértek.

A magas forint-euróárfolyam miatt az üzletek, az éttermek és a benzinkutak is jól járnának az átváltás után, ám Szegeden kevesen fizetnek valutával. Az egyik belvárosi gyorsétteremben nem is kellett kérdeznünk, hogy kiegyenlíthetjük-e a számlánkat euróval. Öles betűk hirdetik: 265 forintot ér az euró.

– Nem jellemző az euróval való fizetés, ezért nem is változtatjuk naponta az árfolyamot, ehelyett havonta bíráljuk azt felül – árulta el az üzletlánc kommunikációs menedzsere. Vadnai Ágnes hozzátette: – Csak azért lehet nálunk euróval fizetni, hogy a vásárlóknak ne kelljen valutaváltóhoz szaladgálniuk. Vissza viszont csak forintba adunk, mert ez a törvényes fizetőeszköz.

Olvasóink írták

 • 3. sallai 2009. február 11. 21:08
  „Gratulálok a sok bölcs nyugdíjasnak akik megszavazták a tisztelt miniszterelnökünket!
  És gratuálok a sok szerencsétlen szegény nyugdíjasnak akik minden csütörtök hajnalban átkűzdik magukat a déli határvidéken és beállnak a LIdl, Penny és Aldi parkolókba a kis nyugdíjukból összekuporgatott 5-10 millió forintos BMW, és Audi gépjárműveikkel, és elköltik azt a sovány 100.000.- forintot az akciós termékekre, majd ezután bevándorolnak a hosszó szenvedéseik után a belvárosi bankok valamelyikébe, és hangosan sápitoznak az ügyintézönek, hogy márcsak 70.000 euró maradt a számlájukon és kénytelenek felvenni aznapra újabba 100 eurót a cukrászdára és a kozmetikára.

  Megérdemeletük! Birkák vagyunk!Éljen kis Izrael!”
 • 2. Kraftwerk 2009. február 11. 15:19
  „Matild néni is a cikk szerint bizniszel az euróval!!!
  Idézem a cikket:
  -Előfordult, hogy nyáron 100 eurón 7 ezer forintot is buktunk, most viszont jól járunk - örvendezett tegnap délelőtt a vajdasági magyar nyugdíjas, Matild néni......
  Ilyenkor hol az APEH,és a Vám és Pénzügyőrség????”
 • 1. Kraftwerk 2009. február 11. 15:16
  „Egy dolgot viszont ezek a jött-ment emberek(érdekes módon)nem mondanak!!!
  Szerbiában is kapnak ottani nyugdíjat,meg Magyarországon is kapnak nyugdíjat!!!
  Na ezt kellene megszüntetni,és eldönteni végre a fejekben,hogy valójában,ki milyen ország állampolgára!!!
  Ugyanezt kellene az útlevelekkel is csinálni.....Mert nekik abból is kettő van,egy ilyen-egy olyan!!!
  Ilyen lehetőség is csak a Kurvaországban van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 43-as elnyelte a gyalogutat

Szeged - Csörög rovatunkban tette szóvá Vass László, hogy eltűnt két kilométer járda a Szőregi út… Tovább olvasom