Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem csak panaszkönyv a vásárlók könyve

Szeged - Ha vásárláskor, szolgáltatás igénybevételekor vagy kölcsönzés esetén sérelem éri az embert, hajlamos rögtön panaszkönyvért kiáltani, és beleírni, egyébként teljesen jogosan. Ugyanakkor a pozitív tapasztalatoknak ritkán marad írásos nyoma.
A vásárlók könyve nem csupán panaszkönyv, hanem észrevételeink, javaslataink megtételének helye is – olvasható a fogyasztóvédelem honlapján. Az ünnepek idején mégis inkább csak kritikát jegyeznek le a vásárlók. Radnóti Zoltán, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Dél-alföldi Regionális Felügyelőségének központi szervezetvezetője úgy tapasztalta, hogy a vásárlók sokszor nem tudják: az ünnepek utáni, „háromnapos" garancia csak hibás termékekre vonatkozik.

– A kereskedők 70-80 százaléka még jogszabályi kötelezettség híján is hajlandó kicserélni a termékeket, hiszen tudják, hogy a kapott ajándék nem mindig felel meg az elképzeléseknek. Ha üzletpolitikai szempontból mégis cserélnek, olyan gesztus ez a részükről, amit a vásárlók is igazán megköszönhetnek, akár a vásárlók könyvében.

Mészárosné szerint dicséretet is kapnak a vevőktől. Fotó: Karnok Csaba
Mészárosné szerint dicséretet is kapnak a vevőktől.
Fotó: Karnok Csaba

Mészárosné Erika, az egyik szegedi barkácsáruház részlegvezetője pozitív tapasztalatairól számolt be.

– Ha nem is túl gyakran, de kedves mondatokat is beírnak a vásárlók. Az üzlet tisztaságát, az igényes mellékhelyiséget, a kedves kiszolgálást, az áruválasztékot és a kollégák munkáját szokták kiemelni. De nem ez a jellemző. Egy vásárlónk jól fogalmazott: „hajlandók vagyunk sok mindenért reklamálni, és sajnos elfelejtünk dicsérni és köszönetet mondani".

Bár a pozitív bejegyzéseket nem vizsgálják ki, azért érdemes ezeket is a könyvbe vésni, vagy egy kedves szóval, mosollyal viszonozni a segítőkészséget.

Olvasóink írták

 • 8. flexsnake 2009. december 22. 16:28
  „6. a tulajt nem érdekli az alkalmazottat meg szintén nem fogja. Van elég bolt, ha nem tetszik akkor nem vásárolsz ha meg valamivel nagyon gondod van ott a fogyasztóvédelmi főfelügyelőség.”
 • 7. flexsnake 2009. december 22. 16:26
  „A boltvezető köteles 30napon megválaszolni a panaszt. Ilyenek voltak az egyik könyvben:
  az eladó büdös, túrja az orrát majd azzal a kézzel szeli a kenyeret.
  Másik: túl kicsivel írták ki az árakat és nem lehet jól látni.
  De a kedvenc, a rossz tejszagtól felfordult a gyomrom és öklendeztem :D
  Szóval tudnak ám panaszkodni :D”
 • 6. Zebra 2009. december 20. 14:11
  „1. hsz. persona

  1. Igazad van, nem azért hozták létre azt a könyvet, hogy dicsérgessék benne a vásárlók az eladókat. De gondolj bele, nem egy szép (és ingyenes) gesztus ez a részükről? Ha lenne egy kis üzleted, amit csinosítgatsz, tisztán tartasz, Neked nem esne jól?

  2. Másrészt, nem olyan nagy gond az, hogy belekerülnek a pozitívumok is; ez egy iránymutatás, visszajelzés az eladónak: igen, ezt jól csinálom, ez már elégedettséget vált ki, a többire koncentrálhatok, fejleszthetem.

  És ne csak a multikra gondolj! Ha lemész a kedvenc zöldségesedhez/kávézódba és beírsz pár kedves szót abba a könyvbe, nagyon jól fog esni nekik. Még az is megeshet, ezentúl még kedvesebben és jobban szolgálnak ki Téged.

  Szép napot!

  Zebra”
 • 5. maradando 2009. december 20. 05:01
  „Premizálás a mai napig létezik.Ha dokumentálni tudja,hogy a "vásárlók könyve"telis tele van dicsérettel "Ő lesz a Frankó" gyerek a felső menedzsment szemében.Ha ezt sikeres gazdasági mutatokkal alátámasztja=fút a szekér=
  Egy elégedett sikeres fönők meg ugye mindig áldás.Nem pedig az orditozós zsebzseni.”
 • 4. SZEMOKA 2009. december 19. 22:23
  „A Vásárlók Könyve egy nagy kamu. Az üzlet vezetőjének kell reagálni a beírásra és azon kívül senki nem néz bele.”
 • 3. rolee 2009. december 19. 22:12
  „De csak az üvegtigris óta kérik a panaszkönyvet! :)”
 • 2. Zotty 2009. december 19. 13:16
  „Részben egyet értek. Az üzletek vezetését ritkán érdekli (persze van kivétel!!) a dícséret. Ők az elégedettséget pénzben és forgomban mérik, amit a kiszolgálás minősége, a mellékhelyiség tisztasága, stb. indukál. Ez egy üzleti kapcsolat és kész.

  VISZONT az eladóknak, dolgozóknak mint embereknek(!) sokszor jól esik, ha extra fáradzásukért, elvártnál magasabb minőségú munkájukért dícséretet mondunk. Jól esik nekik, nem égnek ki, és legközeleb is ugyanilyen kedvesek lesznek. Próbáljátok ki ti is! Egy mosoly mindenkinek jól esik :)”
 • 1. persona 2009. december 19. 10:16
  „nem igazán értem, hogy miért kellene még írásban is köszöngetni, ha rendesen, normálisan kiszolgáltak. nem az a dolguk? azért kapják a fizetésüket meg a jutalékot. otthagyunk náluk egy csomó pénz, és nekünk, mint vevőknek dicshimnuszokat kellene zengeni a vásárlók könyvében? és milyen alapon???
  a vásárlók könyvébe egyébként is csak észrevételeket ír az ember, ha becsapták vagy egyéb sérelme van. azért tényleg érdekelne, hogy miért gondolja úgy az üzletvezető, hogy az üzlet tisztasága, a kedves kiszolgálás, bő áruválaszték és egyebek külön dicséretet érdemelne..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az onkológiai osztályon már áll a karácsonyfa

Szeged - Minden évben van olyan kisgyerek, akinek kórházban kell töltenie a karácsonyt. Többségük… Tovább olvasom