Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Nem csak újságírók lesznek

Nemrég arról szóltak a híradások, hogy az oktatási miniszter a jövőben csökkenteni akarja a kommunikációs képzésben résztvevők számát. Szegeden két helyen is szerezhetnek a hallgatók felsőfokú végzettséget ezen a szakterületen.
Elméleti oktatás a szegedi egyetem médiatudományi tanszékén. Fotó: Frank Yvette
Tavaly az országban több mint tízezren vettek részt a 17 egyetem, illetve főiskola által nyújtott kommunikáció szakos képzésben. Az újságírók szakmai szervezeteinek képviselői szerint túl sokan végeznek hazánkban ezeken a szakokon, ezért az oktatási miniszter a jövőben csökkentené a képzésben résztvevők számát.

Nincs túlképzés

Pusztai Bertalan, a szegedi médiatudományi tanszék helyettes vezetője elmondta, jelenleg 327 diák tanul a kommunikáció szakon, közülük évfolyamonként 50-55-en államilag finanszírozott képzésben, a többiek költségtérítésesek. Az egyetemhez tartozó Budapest Média Intézetben mintegy ötszázan hallgatnak alapképzésben kommunikációt, közülük 2006 nyarán 175-en szerezhetnek oklevelet. – Arról, hogy hányan tudnak elhelyezkedni a nálunk szerzett diplomával, nincs pontos kimutatásunk, de nagyon jók a visszajelzéseink – mondta el Pusztai Bertalan, aki szerint nincs túlképzés médiaszakemberekből Magyarországon. – A kommunikáció szakos diploma kiemelkedően piacképes, több lehetőséget nyújt, mint sok más olyan diploma, aminek kapcsán nem emlegetik a túlképzést.

Sokan gondolják úgy, hogy a kommunikáció szakokon csak újságírókat képeznek. Pedig nem egészen így van, az élet számos más területén szükség lehet ezekre a szakemberekre. A gyakorlati és az elméleti képzést a jövőben Szegeden is szeretnék jobban különválasztani.

Bolognai betörés

A bolognai folyamatnak megfelelően jövőre már hároméves alapképzés és kétéves mesterképzés szakaszra osztott rendszerben kezdik meg tanulmányaikat a hallgatók. – Az első szakaszban a bevezető, széles látókört biztosító elméleti tárgyak mellett hangsúlyos lesz a gyakorlati képzés – beszélt a változásokról a tanszékvezető-helyettes. – A hallgatók a folyamatosan fejlődő tanszéki stúdióban, gyakorlott újságírók vezetésével készülhetnek fel hivatásukra. A képzés második, jelenleg kidolgozás alatt álló része elképzeléseink szerint elméleti jellegű lesz.

A rátermettség számít

Akkreditált kommunikáció szakos oktatást Szegeden jelenleg csak a bölcsészettudományi karon találunk. Hasonló jellegű tanulmányokat azonban máshol is lehet folytatni az egyetemen. A Juhász GyulaTanárképző Főiskolai Kar Közművelődési Tanszékén a művelődésszervező hallgatók média szakirányba is specializálódhatnak, amelyet az oklevelük is tanúsít. Dr. T. Molnár Gizella, a közművelődési tanszék vezetője hangsúlyozta, náluk nem újságíróképzés folyik, ezért úgy gondolja a miniszter szándéka az ő képzésüket nem érinti.

– Mi kultúraközvetítő szakembereket képezünk, akik közül a médiára specializálódtak mellesleg alkalmasak arra is, hogy újságírók legyenek – mondta. A bolognai folyamat során a közművelődési tanszék is megváltozik, a képzés 2006-tól andragógia szakká alakul át. Ez foglalja magába a jövőben a művelődésszervező szakirányt, melynek média specializációja is lesz. A tanszékvezető elmondta, média oktatásuk elsősorban gyakorlati jellegű, képzésük pedig van olyan felszereltségű és színvonalú mint bármelyik kommunikáció szaké. Hallgatóik közül a levelezősök jó része már dolgozik valamilyen médiumnál, de a nappalisok közül is sokan el tudnak helyezkedni elsősorban a helyi, illetve a közösségi médiumokban.

Szegeden az érettségivel rendelkezőknek arra is van lehetőségük, hogy középfokú szakképzés – úgynevezett OKJ-s képzés – révén váljanak újságíróvá. Itt két év alatt szerezhetnek bizonyítványt. A tapasztalat azt mutatja, bárhol végeznek is a hallgatók, a rátermettség legalább annyit nyom a latba a munkakereséskor, mint a végzettséget bizonyító okirat.


Diplomás munkák

Az SZTE–BTK kommunikáció szakán az elmúlt években végzett hallgatók a tanszék információi szerint az alábbi munkakörökben dolgoznak:
Klasszikus újságírói munkák: televíziós riporter, szerkesztő, rendező, műsorvezető, hírolvasó, hírszerkesztő, bemondó, rádióriporter, szerkesztő, újságíró-riporter, külföldi tudósító, megyei lap tudósító.
Egyéb kommunikátori munkák: kommunikációs szakreferens, sajtóreferens, sajtószóvivő, nemzetközi kommunikációs referens, médiainformatikai szakreferens, önkormányzati referens, kommunikációs osztályvezető, önálló kommunikációs tanácsadó vállalkozás vezetője, kapcsolati referens szolgáltató vállalatnál, pályázatíró, tanácsadó, kapcsolatépítési tréner, iskolai kommunikációs készségfejlesztő, humán kapcsolati menedzser, dokumentátor, marketingasszisztens, -menedzser, PR menedzser, reklámasszisztens, -menedzser, médiamenedzser.
Mindemellett a végzettek között akadnak PhD hallgatók, kutatók, illetve filmszemle díjas dokumentaristák is. 


Fazekas Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erzsike néni és unokája mikrosütőt vásárolt

Tele kosár játékunkban ezúttal egy domaszéki nyugdíjas előfizetőnknek kedvezett a szerencse. A… Tovább olvasom